![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Bine ar fi fost ca aceste probleme să vi le puneți înainte de căsătorie, fiindcă, din câte îmi dau seama, "v-ați înhămat la jug nepotrivit". Acest lucru se explică prin faptul că religia face parte dintre opțiunile fundamentale. Cu alte cuvinte, dacă doi care formează un cuplu fericit pot avea opțiuni deosebite în ceea ce privește gusturile, ori culorile, ori chiar pot să aibă (și nu e rău să aibă) temperamente diferite, în schimb opțiunile filozofice sunt fundamentale, iar cele religioase sunt "fundamentul fundamentului" ca să zic așa. Un liberal nu poate face casă bună cu o conservatoare. Cu atât mai puțin poate un ateu face casă bună cu o credincioasă sau invers. De aceea, degeaba un om e dăruit de Dumnezeu în toate felurile, dacă nu are cel mai de preț dar, care este credința.
Dar acum, având în vedere că situația este consumată, problema care se pune este "cum trebuie procedat în continuare ?". Mai întâi, este necesar să realizați că aveți această cruce de dus. Este modul la care El vă cheamă de a vă asocia Lui. El ne-a dat un exemplu prin toată viața Lui. Iar viața Lui și-a dat-o pentru credincioșia necredincioșilor. A fost hăituit, ademenit și vândut de necredincioși. A fost umilit, scuipat, biciuit, chinuit în toate felurile, până ce necredincioșii I-au făcut un proces la mișto și L-au ridicat pe cruce, pe care au mai și așezat o plăcuță la mișto. Din fericire, ceea ce aveți dv de tras nici nu se compară cu lucrurile pe care Domnul și Învățătorul a trebuit să le îndure. Mai apoi, trebuie să vă rugați. Cu ardoare și stăruință în rugăciune. Din cauza orbirii și orgoliului nostru, noi, oamenii, avem mereu impresia că opțiunea fundamentală spre credință ne aparține. Iluzie. Credința este dar de la Dumnezeu. Când spun "eu am ales să cred", în realitate Dumnezeu, prin persoana Duhului Sfânt, îmi insuflă această alegere. Cu secole în urmă, a existat o dispută între teologi dacă Duhul Sfânt este irezistibil sau nu. Cert este că unii oameni cred, alții nu cred, deși Dumnezeu pe toți îi cheamă. Motivul acestei deosebiri este, în principal, indurația inimii și solzii pe care îi avem pe ochi până ce ajungem să credem. Pe de altă parte, e evident că Dumnezeu, care îi cheamă pe toți, în unele cazuri o face mai insistent (ca în cazul Sf Paul sau al profetului Iona), iar în altele chemarea e atât de discretă, încât poate ușor trece neobservată. Prin urmare, trebuie să vă rugați ca Dumnezeu să îl cheme cu putere pe soțul dv. În afară de rugăciuni, este bine să dați să se facă liturghii și devoțiuni cu această intenție de convertire a soțului. În sfârșit, apologetica are regulile ei. Când vrem să convingem pe celălalt asupra credinței pe care ne cere Domnul să o avem, trebuie să ținem seama ce fel de oameni sunt cei cu care dialogăm, fiindcă nu folosim cu toți aceleași tipuri de argumnete. Cu unul care are o credință tradițională și este doar în stare de schismă, folosim argumentele Tradiției (Predaniei). Cu altul, care se bazează numai pe Sf Scriptură, folosim ceea ce are autoritate pentru el, și anume Sf. Scriptură. Față de un ateu, folosim argumente din registrul științific, fiindcă ceea ce poate fi măsurat și cântărit este Biblia lui. Dar, cea mai puternică apologetică dintre toate este cea a propriului exemplu de viață de credință. Faceți din dv înșivă icoană lui Cristos. Deocamdată, soțul dv poate că nu vede decât o soție care pierde cam mult timp cu "cele ale babelor și popilor". Trebuie să faceți să vadă mai mult. Trebuie să cultivați roadele Spiritului Sfânt, care sunt: caritatea, bucuria, pacea, răbdarea îndelungă, bunătatea, faptele bune, credința, blândețea, înfrânarea, curăția. Reflectând în dv înșivă lumina lui Cristos, mai devreme sau mai târziu soțul dv se va întoarce să vadă de unde ar putea veni această lumină. Atunci va străluci și pentru el și va fi cucerit de zâmbetul lui Cristos, că nu e om care să caute lumină și Soarele nostru să nu îi zâmbească și să nu îi încălzească inima. Ceea ce spun eu aici ar putea fi o operă de o viață. Dar aceasta este o viață rodnică: viața în care Îi aducem rod stăpânului nostru din via pe care a sădit-o cu dreapta Lui.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 05.07.2010 at 21:30:30. |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Casnicia - razboiul duhovnicesc al mirenilor? | N.Priceputu | Nunta | 381 | 07.09.2013 20:42:29 |
rugaciune pentru un necredincios | manesa | Rugaciuni | 3 | 01.05.2010 22:47:19 |
Ajutatima sa-mi salvez casnicia | eduard40 | Rugaciuni | 6 | 06.01.2010 16:19:22 |
Parabola despre iconomul necredincios. | BogdanF | Generalitati | 1 | 19.10.2007 03:05:42 |
|