Da, fiindca oricum, tot ceea ce numim noi 'ciorba' in general, tot din categoria 'supa' face parte... lol - numai ca noi am inventat o denumire 'specifica' pt. unele feluri de 'supa' - ne place sa o numim, mai original (sau nu?!), 'ciorba', insa principiul retetelor, este cam acelasi: apa si vegetale, si respectiv, carne, plus alte 'adaosuri' pt. gust (cum ar fi borsul sau alte acrituri, verdeturile sau alte mirodenii si aromate). Asta ar cam intra (s-ar putea incadra) la categoria 'tema cu variatziuni' sau 'alte masti, aceeasi piesa' (parafrazandu-l pe M. Eminescu), ori 'aceeasi Marie, dar cu alta palarie' (facand apel la zicala din popor) etc - toate exprima acelasi lucru, insa in mod diferit...
Da, salata de vinete poate fi si de dulce, cu adaos de maioneza din oua s.a. in functie de gusturi etc, iarasi, 'tema cu variatziuni' - lol. Iar daca noi preparam salata de vinete intr-un mod 'tipic romanesc' (sau cel putin asa ni se pare noua - lol - sa fim seriosi, cat de 'tipic romaneste' se poate prepara amarata aia de salata-piure de vinete coapte pe plita ori gratar, sau, mai nou, la microunde, si apoi curatzate de coaja, dupa care zdrobite/pasate si amestecate acolo cu alte cateva ingrediente, in functie de imaginatzie si inventivitate s.a.m.d., pt. ca sa dea gust etc?!), asta nu inseamna ca este si originala, 'tehnica' de preparare sau/si reteta in sine, cea 'de baza', de la care s-a pornit initial etc, fiind aceeasi, identica (si acelasi 'principiu' pe care-l folosesc si multi altii...). Idem si daca noi avem denumiri 'originale' pt. unele feluri de mancare intalnite si pe la (multe sau destule) alte popoare, nici asta nu inseamna ca sunt si 100% orignale... 'aplicabil' si in cazul 'celorlalti' - altii (dintre 'strainezi' ma refer aci) au si ei denumiri 'originale' pt. feluri de mancaruri care poate ca nu sunt ale lor, nu le apartin de drept etc. Si tot asa...


