Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.03.2010, 11:52:21
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Stai, ca nu eu am zis ca Pinochio e masoi etc. Nu sunt de acord cu Anna in aceasta priviinta. Le voi da copiilor filme si carti cu povestile clasice sau neclasice, dar bune (pe care le vom alege noi, nu televozirul). Citeste ce am scris la inceputul topicului.
Da, si nu sunt de acord ca trebuie sa le vorbi numai de religie. Riscam sa isi ia campii indata ce intra in adolescenta.
Asa cum se spune in liturghia darurilor inainte sfintite, 'Lumina lui Hristos lumineaza tuturor', lumineaza totul. Orice facem si vedem poate fi in aceasta lumina, indirect, fara sa fie direct religios.
Nu am spus ca este afirmatia ta. Si nici nu sunt toate de pe acest forum. In legatura cu Donald stiu ca a fost o propunere legislativa de interzicere si s-a dezbatut in parlamentul unei tari europene, nu mai imi aduc aminte care.
Eu ma refeream la fenomen, nu la persoane.
Am vazut multi copii care au trait "cu Hristos", cum zicea cineva pe aici.
Aveau parinti crestini practicanti de multi, multi ani, in casa nu se uitau la TV decat la filme cu tenta religioasa (pe DVD), intotdeauna aveau un casetofon care rula o predica sau o cantare religioasa, rugaciuni seara, dimineata, la masa, paraclise, psaltiri, acatiste, matanii, etc, etc.
Crezi ca acei copii au iesit asa cum sperati voi sa iasa ai vostri? Ii cunosc si stiu ca parintii sunt destul de dezamagiti de odraslele lor.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 13:11:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Nu am spus ca este afirmatia ta. Si nici nu sunt toate de pe acest forum. In legatura cu Donald stiu ca a fost o propunere legislativa de interzicere si s-a dezbatut in parlamentul unei tari europene, nu mai imi aduc aminte care.
Eu ma refeream la fenomen, nu la persoane.
Am vazut multi copii care au trait "cu Hristos", cum zicea cineva pe aici.
Aveau parinti crestini practicanti de multi, multi ani, in casa nu se uitau la TV decat la filme cu tenta religioasa (pe DVD), intotdeauna aveau un casetofon care rula o predica sau o cantare religioasa, rugaciuni seara, dimineata, la masa, paraclise, psaltiri, acatiste, matanii, etc, etc.
Crezi ca acei copii au iesit asa cum sperati voi sa iasa ai vostri? Ii cunosc si stiu ca parintii sunt destul de dezamagiti de odraslele lor.
Intr-adevar, nu cred ca este un fel bun de a educa copiii.
In felul asta cred ca mai degraba ii indepartam de Dumnezeu.
Dumnezeu trebuie sa fie prezent in ceea ce facem, nu sa se impuna. Spune si biblia ca El sta la usa si bate...
Vechi 19.03.2010, 13:13:54
Dimmu1
Guest

Implicit

Citat:
Intr-adevar, nu cred ca este un fel bun de a educa copiii.
In felul asta cred ca mai degraba ii indepartam de Dumnezeu.
Dumnezeu trebuie sa fie prezent in ceea ce facem, nu sa se impuna. Spune si biblia ca El sta la usa si bate...
uite o idee: lasa-i macar pana la 6-7 ani sa faca ce vor dupaia intreaba-i daca vor sa creada in Dzeu

trebuie sa le zici apoi ca nu exista Mos Craciun
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 14:01:58
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dimmu1 Vezi mesajul
uite o idee: lasa-i macar pana la 6-7 ani sa faca ce vor dupaia intreaba-i daca vor sa creada in Dzeu

trebuie sa le zici apoi ca nu exista Mos Craciun
Se poate si asta, dar de obicei le dam copiilor ceea ce avem si suntem noi. Daca suntem crestini, ii botezam, ii ducem la biserica si le explicam ce inseamna credinta.
Cand vor fi mari, tot ei vor alege daca vor sa fie credinciosi sau nu.
Vechi 19.03.2010, 15:43:52
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
Se poate si asta, dar de obicei le dam copiilor ceea ce avem si suntem noi. Daca suntem crestini, ii botezam, ii ducem la biserica si le explicam ce inseamna credinta.
Cand vor fi mari, tot ei vor alege daca vor sa fie credinciosi sau nu.

Fani, ai mai scris si pe alte thraduri lucruri similare despre a fi crestin, nu mai caut, dar raspund aici.
Si eu am intrat in copilarie in contact cu crestinismul de duminica (nu prin parinti, ca ei erau formati in materialism dialectic. Aparent doar azi suntem "imuni" la ideologia actuala - ironie,ca sa nu fiu inteleasa gresit). Si un lucru m-a tinut departe de credinta, sper sa ma fac inteleasa: Iisus Hristos s-a jertfit pt ca noi sa avem viata (asta am inteles de mica), cine crede in El va trai vesnic (asta NU am inteles in copilarie). Adica afirmi: eu cred si asta este tot? Apoi faci ce vrei, in continuare (doar mai calci pe la biserica din cand in cand)?!
"Acest popor Mă cinstește cu buzele, dar inima lui este departe de Mine"
Revin, eram mica, dar credinta asta care nu te obliga la nimic mi se parea un lucru fff absurd si masca pt ipocrizie. Asa incat nu contestam existenta lui Iisus, jertfa Lui.. dar atitudinea ipocrita a credinciosilor m-au indepartat. Dar si asa ma mira: ei nu observau absurditatea situatiei? Cand cineva te salveaza de la moarte, viata NU iti mai apartine. Nu se poate sa crezi cu vorba si sa faci ce vrei (cat timp nu incalci niste limite, desigur).
Si intr-adevar, nu aceasta inseamna ortodoxia, am aflat muuult mai tarziu.

Intrebarea este: cum poti sa "explici" ce inseamna credinta daca:
-tu nu stii (nu ma refer la tine, Fani, ci la modul general)
-credinta se traieste, nu se explica.

In fine, nu mai insist.

(nu-mi cresc copiii ferindu-i de lucruri lumesti, de basme etc.. ca NU AM CUM. Intrebarea era: CE LE SPUN despre zane, spiridusi si restul.
Deocamdata i-am zis copilului ca Dumnezeu a creat ingerii, dintre care unii au ales sa se nu-L asculte pe Dumnezeu si au devenit draci. Atat exista.. retul este imaginatia oamenilor si eventual, aratarile dracilor.
Dar asteptam idei mai bune.. ma mir ca pe putini ii preocupa.

Eu in copilarie, sub influenta povestilor incercam sa meditez.. da, sa MEDITEZ, adica sa-mi concentrez toata atentia, energia etc.. ca sa misc lucruri. Si atentie mare: nu citisem nimic despre asta - ca eram copil - ideea mi-a venit din basme ca oricine poate face lucruri extraordinare. Nu stiu unde am citit despre puterea mintii, dar am gasit in povesti.
Aaa, dar despre DORINTA DE A VEDEA ZANE si SPIRIDUSI nu stie nimeni nimic? Apropo de piticul lui Zori de zi. Copilul doreste sa vada, devine f sensibil si receptiv la astfel de lucruri... adica eventuale amagiri dracesti. Sau nici in asta nu credeti? Eu vroiam sa vad zane, cautam beghete magice - probam diverse bete, ma concentram asupra lor, incercam cuvinte "magice"... bine ca nu am vazt chestii gen harry potter ca ar fi fost nenorocire!)
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 15:50:24
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit @ flori

Copilul meu stie sa daruiasca flori femeilor.
Si daruieste de la sine si alte lucruri.. si primeste tot felul de lucruri de la fetite. se deruleaza un intens schimb de inimioare, flori, bomboane, felicitari si abtibilduri.
subiect incheiat, nu mai insistati cu florile copilului.

Ceea ce vreau eu sa-l invat este sa treaca de formalism.
Sa gandeasca ce face, sa stie ce si de ce face un lucru. Daca face ceva din imitatie.. hmm, la fel de bine sa nu-l faca. Acelasi lucru este valabil in credinta.. daca vine la biserica sa caste gura la pereti si crede ca merge acolo ca asa vrea mami.. pai mai bine sa stea casa (evident nu asta este solutia).

Last edited by anna21; 19.03.2010 at 15:56:46.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 16:03:35
Dimmu1
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Si daruieste de la sine si alte lucruri.. si primeste tot felul de lucruri de la fetite. se deruleaza un intens schimb de inimioare, flori, bomboane, felicitari si abtibilduri.

Sa gandeasca ce face, sa stie ce si de ce face un lucru. Daca face ceva din imitatie.. hmm, la fel de bine sa nu-l faca. Acelasi lucru este valabil in credinta.. daca vine la biserica sa caste gura la pereti si crede ca merge acolo ca asa vrea mami.. pai mai bine sa stea casa (evident nu asta este solutia).
Deci vrei sa faca ceva fara sa para ca il obligi?
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 16:20:45
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:

Iti dai seama ca eu chiar asa mergeam, si asta fara nicio indoiala...si acum tin minte ca ma invatase bunica Tatal Nostru, il recitam eu pe acolo...insa cred ca eram exact precum copiii aia care sunt numai un du-te vino prin Biserica, pentru ca stare nu aveam de nicio culoare (exact ce ma deranjeaza la unii copii de prin Biserica)....si cumva asa am si mers cativa ani, fara sa inteleg prea multe, grabita de mama sa mergem la Biserica, in timp ce eu ma uitam la Magicianul...insa treptat treptat am inceput sa simt, sa inteleg...sa simt cu sufletul rugaciunile din carticelele de rugaciuni primite cadou, dar evident prin imitatie, ca altfel nu as fi avut cum sa ajung singura prin Biserici si Manastiri.

Si acum imi aduc aminte cum ma ducea bunica( Dumnzeu sa o ierte!) de manuta pe la Manastiri, cum stateam in scaunele inalte de lemn,...cum vedeam batrani cu barba alba..unul dintre ei fiind chiar Parintele Cleopa, stareti pe care ii cunostea ea, dand pomelnice, icoanele si candela din casa....asa a avut loc contactul meu cu Biserica, imitand...umbland tars tars dupa bunica, si deslusind incet incet tainele Ortodoxiei.

Imi amintesc cum o data cand am mers impreuna cu o matusa si mama la Sihastria, in timp ce vorbea Parintele Cleopta, eu m-am cocotat intr-un copac...si de acolo ascultam ce spunea Parintele Cleopa...si numai ce m-a vazut mama, mi-a si aruncat cateva scantei din priviri....de m-am asezat cuminte pe banca...si tin minte de la el, o povestioara cu o fetita care l-a adus pe tatal ei la credinta, care furand se asigura privind in toate partile ca nu il vede cineva...si numai la Dumnezeu nu se gandea.

Aaaaa...si apropos de daruit, chiar imi amintesc cum o data fiind la Manastirea Sihastria, un baiat cam de varsta mea...sa tot fi avut vreo 12 an pe atunci, mi-a daruit un mar dintr-un copac de acolo...si mi s-a parut chiar un gest dragut si care ma luase prin surprindere.

Mda, si apoi cu florile o fi cum o fi...dar cum invatam toate lucrurile, nu din imitatie...si intelegandu-le si sensul in acelasi timp, in cazul in care primim explicatia potrivita? Oare sotul meu ar fi stiut acum sa isi calce camasile doar pentru ca asa ar fi simtit el...sau in principal datorita faptului ca mama lui l-a invatat si cum, si cum sa ofere o floare, si cum sa dea un cadou...cum sa dea cu aspiratorul, cum sa-si calce o camasa, cum sa tina haina unei femei, cum sa ii aseze scaunul la masa, sa ii deschida portiera....si atatea altele, toate cu folos, si cu inteles... si care pe mine m-au surprins placut...normal.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 15:54:53
zoridezi zoridezi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.04.2009
Implicit

Citat:
Aaa, dar despre DORINTA DE A VEDEA ZANE si SPIRIDUSI nu stie nimeni nimic? Apropo de piticul lui Zori de zi. Copilul doreste sa vada, devine f sensibil si receptiv la astfel de lucruri... adica eventuale amagiri dracesti. Sau nici in asta nu credeti? Eu vroiam sa vad zane, cautam beghete magice - probam diverse bete, ma concentram asupra lor, incercam cuvinte "magice"... bine ca nu am vazt chestii gen harry potter ca ar fi fost nenorocire!)
Eu voiam bagheta lui Sailor Moon. Intr-o zi i-am cerut mamei sa imi cumpere o bagheta magica, dar mi-a adus o sulita din plastic :))
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 15:59:44
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zoridezi Vezi mesajul
Eu voiam bagheta lui Sailor Moon. Intr-o zi i-am cerut mamei sa imi cumpere o bagheta magica, dar mi-a adus o sulita din plastic :))
mare atentie ce-ti doresti.
Si eu am vrut un nai, am primit un fluier.. si pana la urma mancam bataie cu fluierul acela cand faceam tampenii... si ma gandeam: cine m-a pus sa cer nai?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Din lumea animalelor! UNNOOM Teologie si Stiinta 19 18.07.2014 00:07:04
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 12.12.2010 00:27:05
Lumea 100% ortodoxa coralina Generalitati 103 10.10.2010 21:42:28
LUMEA ANIMALELOR Catalina Generalitati 5 06.06.2007 16:46:44