![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Noi aici discutam in principiu, ca sa ne lamurim in anumite privinte. Intr-adevar Sf. Vasile a avut frati sfinti, dar acest lucru se datoreaza in primul rand vietii ingeresti pe care au dus-o: http://www.sfantulvasilecelmare.info/viata.php Ei nu au cunoscut viata de familie, ramanand necasatoriti, si au fost dintru inceput dedicati lui Dumnezeu, prin asceza. Am auzit de ispita de dreapta, dar inca nu am ajuns acolo. Vrei sa spui ca ai ajuns la ispitita de dreapta? Stii ce presupune acest lucru, nu? Prea multe osteneli, asta presupune. Ajutorul pe care il primi de la Dumnezeu, este ca nu ne arata pacatele in fiecare secunda, ca nu am rezista. Placerile noastre vin din aceasta lume si in toti anii vietii mele nu am auzit nici un om laudandu-L pe Dumnezeu pentru frumusetea unei fiinte; ba mai degraba dorind sa pacatuiasca cu ea/el. Culoarea si parfumul unei flori mai usor ne duc cu gandul catre Dumnezeu. Apoftegma din Pateric nu pare a fi prea cunoscuta... si ma indoiesc ca oameni obisnuit ca noi gandesc asa. Imi este deci greu sa cred ca este cineva pe acest forum, ca sa nu dau nume, care da lauda lui Dumnezeu de cate ori vede un chip frumos. Si daca totusi exista vreunul, il rog sa ma ierte ca am facut aceasta afirmatie; dar in cazul acesta se inscrie la exceptii si nu costituie o regula. In concluzie, Fani, cum nu discutam despre tine personal, ci despre afirmatiile noastre pe diversele teme, nu m-ai convins ca viata pe care o duc mirenii nostri, inclusiv noi, este cea care ne va aduce mantuirea. Pana nu ne curatam de pacate si patimi, nici nu am inceput sa punem inceput bun. Citat:
Citesc acum din Sfintii Parinti, de aceea am si citate la indemana, si ei ne invata altceva despre drumul spre mantuire. De ce sa nu-i urmam pe ei, in limita puterilor noastre? Am sti macar ca suntem pe drumul cel bun. |
|
|
||||||
|
||||||
|
Citat:
Asa imi trebuie daca mi-a scapat in focul discutiei un 'detaliu' personal. Sigur, e neverificabil ca sotul meu are o boala incurabila si ca noi traim asta zi de zi, ora de ora, dar ca Dumnezeu in marea lui mila ne face totusi sa avem si bucurii in mijlocul acestei dureri, lucru pentru care chiar am de ce-i multumi. Deci, forget it. Citat:
Citat:
Gandul ca, casatoriti fiind, asa ar trebui sa traim in felul marilor asceti din pustie. Din cate stiu eu, ispita e dreapta este si atunci cand ne intindem mai mult decat ne este plapuma, duhovniceste. Duhovnicii buni in general ii opresc pe credinciosi daca ei vor sa practice lucruri care le depasesc puterile sau care nu intra in felul lor de viata. Cineva mi-a povestit ca odata, atunci cand se spovedea de nu stiu ce chestii foarte spirituale si ascetice pe care nu reusea sa le faca, duhovnicul l-a intrerupt brusc si i-a zis 'Dumneavoastra nu veti fi judecat ca un calugar, veti fi judecat ca medic'.' Scurt si la obiect! Este vorba de un dovovnic cunoscut in Romania, cu viata sfanta. Citat:
Faptul ca aceste povesti sunt mai putin cunoscute arata dupa parerea mea tocmai ca exista o problema in mediile foarte cucernice actuale, ca sunt prea monahizate si ca acorda o importanta prea mica vietii oamenilor care nu au ales calugaria. Citat:
Te rog, nu spune ca pana la urma taina cununiei se face in speranta ca cei doi vor trai ca fratii sau ca se vor feri de orice bucurie data de viata de familie (pe langa asceza care se cere si de la ei si greutatile vietii in doi si a nasterii si cresterii copiilor). Citat:
Si, de altfel, tot selectiv. Daca eu iti voi face o colectie de citate care sa-mi sprijine spusele, sunt sigura ca vei zice ca nu sunt reprezentative. Din fericire, nu sunt asa buna la citate. Cele pe care le-am dat, le-ai pus intotdeauna sub semnul intrebarii.
|
|||
|
|||
|
Fani, cu adevarat detii spiritul de pedagog si tare te admir, nu stiu cum poti avea atata rabdare sa comentezi si sa argumentezi fiecare paragraf ! ! !....mai ales din cele care nu vor sa exprime ceva, ci sa impuna ceva.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Pana la urma, cred ca e mai mult a doua chestie. Mereu imi zic ca ma las de forum.. Poate reusesc ultimele doua saptamani de post.
|
|||
|
|||
|
...poate ca ar trebui sa invatam ceva metode terapeutice de " detoxifiere " de la fumatorii de mai sus...mai stii, poate nu suntem prea departe de dependenta lor psihologica.
Tind, totusi sa cred ca, inca detinem controlul si nu este cazul . Cat despre Anca, eu cred ca reprezinta o forta importanta pe acest forum, menit sa stimuleze factorul adrenalinei care fac ideile sa se lupte , fiecare spre cel mai favorabil statut. Este bine, ar fi plictisitor daca nu ar exista si disputa care sa scoata din noi imaginatia si simtul orientarii...oooo !, ce mai cugetare !
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti " Last edited by ory; 19.03.2010 at 12:29:00. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Viata de mirean duce la mântuire daca e traita în sfintenie, în înfrânare de la toate gândurile, miscarile, privirile etc. S-a mai zis, Sf. Gura de Aur spune ca între calugar si mirean nu e nici o diferenta decât faptul ca unul trebuie sa traiasca singur iar celalalt în familie.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu esti singura in aceasta situatie.. chiar nu esti. Cand a fost diagnosticat sotul meu (acum 9 ani) i s-a spus ca in medie se traieste cam 10 ani cu boala lui. Oamenilor de stiinta le plac mult cifrele.. stiinta pare foarte stiintifica cu multe, multe cifre.. ma amuza. As zice: oameni buni, pregatiti batistele, ca sa va povestesc. Dar vietile noastre sunt in mainile lui Dumnezeu, ceea ce este foarte odihnitor, gasesc eu. Traim cat ingaduie Dumnezeu, nici o secunda in plus. Si daca ingaduie sa traim muuuulti ani este pentru ca asteapta pocainta noastra (nu ca sa ne bucuram de placerile lumii). Asta cu: hai sa ne bucuram ca oricum murim, ca oricum avem parte si de nefericire.. hmm, cam dubios. Nefericirea este data spre binele nostru (mai usor de spus, decat de inteles, desigur.. si eu sunt din cei care se tavalesc si plang: de ce sa mi se intample mie? ia asta de la mine! etc. Doar oamenii intelepti multumesc pentru dureri) |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nici eu nu am vrut sa zic ca 'sa ne bucuram ca oricum murim' (carpe diem), s-a inteles poate gresit. Si nici n-am vrut sa spun ca sunt singura... Acum nu am timp, explic alta data.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Stiu ca nu suntem singurii, nu am vrut sa spun asa ceva. Stiu ca statisticile sunt doar statictici (din proprie experienta - sotul meu 'trebuia' sa moara dupa 8 luni, dar dupa aproape 3 ani inca este in viata si nu este mai rau decat atunci) Si repet, nu am vrut sa spun ceva in genul carpe diem. Am vorbit despre acest lucru numai pentru ca Anca zicea ca eu nu vorbesc despre suferinta ci numai despre bucurie. Am vrut doar sa spun ca stiu si eu ce este suferinta in viata de cuplu. Dar din cate am inteles eu din crestinism, necazurile si durerile trebuie asumate, traite in Hristos, dar trasatura cea mai importanta a unui crestin este bucuria. Sigur, bucurie de a fi unit cu El, dar bucuriile pe care le traim le putem pe toate lega de aceasta bucurie. 'Lumina lui Hristos lumineaza tuturor' - si lumineaza totul (cand lumineaza pacatul, acesta dispare sau se ascunde, adica ne ascundem noi de lumina..). Eu ii multumesc lui Dumnezeu ca pot trai si multa bucurie de a fi alaturi (nu se stie pentru cata vreme, poate pentru toata viata, poate numai pentru inca cateva luni sau cativa ani, dar Dumnezeu stie ce este bine) de un sot cu care sa pot construi ceva aici si pentru vesnicie. Este off topic, si poate prea personal, dar m-am simtit obligata sa scriu aceste lucruri dupa ce mi-a scapat mai sus. Are legatura cu subiectul in mod doar foarte indirect.
|
|||
|
|||
|
@Anna, Fani - multa sanatate sotilor vostri. Aveti grija de ei. Au multa nevoie de voi. Dumnezeu vi i-a dat, bucurati-va de ei, de casnicie si copii.
Si sfintii s-au bucurat, eu nu cred ca nu. Da, si eu stiu cum este cu viata de familie. Noua ne-a dat sanatate (eu sunt mai fragila, dar merge), dar ne luptam cu alte probleme (financiare, lipsa copiilor, etc.). Fiecare cu crucea lui. Pentru mine sotul este un dar dat de Dumnezeu dupa multe rugaciuni si Ii multumesc pentru asta. Preotul meu imi spunea odata: "biserica ta este sotul tau, ai grija de casnicia ta, aia este importanta." Il intrebam exact cum va intreb pe voi, cum sa ma impart intre lume si Dumnezeu. As spune ca micile bucurii pe care ni le permitem, ne ajuta sa ducem crucea, sa nu cadem.
| intinaciune, moliftelnic, nastere, pacat |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| tinuta femeii in biserica | lore86 | Tinuta in Biserica | 469 | 04.08.2016 16:47:33 |
| Discriminarea și prigonirea Ortodoxiei și a ortodocșilor de către catolicism | Decebal | Biserica Romano-Catolica | 37 | 25.08.2013 16:06:04 |
| Discriminarea - o boala a societatii in care traim - | razvan_andrei | Generalitati | 23 | 27.02.2012 13:47:06 |
| Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 07:11:46 |
|
|