Citat:
În prealabil postat de andrei_im
Dar daca cineva Il loveste pe Hristos in Casa Lui, LA CARE SI TU ESTI PARTAS, atunci se schimba totul. A fi partas presupune atat ascultare, smerenie, cat si RESPONSABILITATE. Pana la urma, e vorba de invadarea intimitatii aici, caci daca aceasta rana deschisa a ecumenismului, daca se savarsea in niste grupulete speciale era cu totul altceva, insa acest lucru se petrece IN BISERICA.
Si nu este vorba de a da in cap nimanui, NICI MACAR AICI. Este vorba doar de acea minima marturisire de bun simt, de care vorbea parintele Nicolae Steinhardt - "NU, DOMNULE!". Mucenicii, atunci cand se jertfeau, nu incercau sa isi loveasca asupritorii, dar nu ezitau sa spuna, nici in ultimele clipe, ca idolii tot demoni sunt. oricat de necivilizat si de netolerant suna asta pentru urechile noastre, ei au adaugat aceasta "necivilizare" la marturisirea lor, si astfel s-au sfintit.
|
Ma preocupa ce spunea Sf. Siluan Athonitul: tine-ti mintea in iad...
Nu este un lucru pe care-l inteleg cu mintea, dar traiesc cu impresia ca este cel mai important sfat pentru ziua de azi. Nu stiu in ce fel sa-l aplic (ca nu mi-a dat inca Dumnezeu sa-mi vad pacatele

).. dar cred ca daca nu-mi voi tine mintea in iad mantuirea nu este posibila in ziua de azi.
Dimpotriva, trairea iubirii (sentimentul ca-l iubesti pe celalalt, ideea ca-L iubesti pe Dumnezeu, bucuria de a trai
in lume, bucuriile cotidiene care vin din mancare, bautura, muzica, discutii, filme etc, etc, etc..) mi se pare foarte inselatoare.
Mai ales iubirea in ziua de astazi.. cat se vorbeste de ea! Cat ne impodobim cu ea ca niste pauni! Dam la gunoi si pe slujitorii bisericii de atata "iubire" ce avem. Nesocotim dreapta credinta din prea multa "iubire".. Nesocotim jerfta lui Hristos si Sfintele Taine, din nebunia noastra pe care o numim iubire.
Ma gandesc ce iubire de aproape avea un pustnic (adica, fara suparare: care aproape? ca fugea de lume). Se ruga si-si zdrobea inima pentru mantuirea oamenilor. Ce milostenii facea un pustic (ca nu avea nimic!)? Rugaciunea.. samd.