Discutiile astea s-au ras-discutat, si nu duc decat la cearta, dar...
Citat:
Nu le 'scoatem', 'noi, anti-ecumenistii' etc, ci ele sunt peste tot deja, in presa/media etc - grupuri militante, feministe etc, ori discutii in parlamentul european (care cer/propun, 'sugereaza' etc) sa introduca accesul femeilor in Sf. M-te Athos, la man. ortodoxe de acolo, sa le transforme intr-un fel de 'complex turistic' etc etc. Inainte sa te inflamezi si sa sari cu 'replici dure' mai citeste si tu presa straina, din cand in cand... n-ar strica.
|
Nu, nu ma "inflamez". Citesc si eu presa straina, sa stii. Chiar in fiecare zi. Dar, daca poti, as dori un link la una dintre aceste discutii din parlamentul european. Discutiile astea din EP sunt disponibile online, deci as vrea si eu sa ascult una sa vad cine anume vrea sa transforme Mt Athos in complex turistic. Nu, nu vreau link spre un site/blog care vorbeste despre asa ceva.
Citat:
Si citeste si ce au prezis/profetit unii sfinti parinti, cu ani in urma, ca atunci cand se va permite accesul femeilor in Sf. M-te, va veni sfarsitul lumii (sau va fi aproape) etc. Si multe altele, ca, de ex., talcuirile la cartea apocalipsei, facute de Sf. Ioan Hrisostom, sau atatea alte profetii facute de alti Sfinti, referitoare la vremurile pe care le traim noi azi, la cele ce se-ntampla in zilele noastre, chiar sub ochii nostri (inchisi, din cate s-ar parea) etc.
|
Eu stiu un lucru: o data ce s-a terminat de scris Sf Scriptura, s-au incheiat si profetiile. N-are nici o treaba Sf Ioan Gura de Aur cu Mt Athos.
Citat:
Sunt bis. in care se fac spovedanii in comun ('la gramada'), si exista femei-sacerdot, dar la alte culte si la protestanti (rectific si fac 'mea culpa' (am editat putin si mesajul meu respectiv, postat anterior) - nu la catolici, nu inca, cel putin, dar circula, tot unele speculatii e adevarat, ca se are in vedere chestia asta).
|
Hmm, da, stii unde am auzit ca se practica spovedanii in comun sau ceva de genul? La rusi. Dar am impresia ca fac treaba asta nu ca-s mari ecumenisti ci ca pur si simplu nu-s foarte educati intr-ale credintei. Ce treaba avem noi cu protestantii?? Ca sunt oameni care vorbesc de femei preot -- este cu totul altceva. Dar de aici si pana la acceptarea de femei preoti la ortodocsi si catolici e un drum extrem de lung, chiar fara final.
Citat:
Si mai erau si alte zvonuri, despre unele 'propuneri' sau 'discutii' (in stadiul de 'sugestii', deocamdata) sa se scoata Taina Sf. Maslu, si unele din rugaciunile de exorcizare din Taina Botezului (ori sa se scurteze) sau ceva de genul, si unele rugaciuni din timpul Sf. Liturghii (ca, spre ex., rugaciunile pt. cei adormiti, sau/si Epicleza, adica rugaciunea de invocare a Sf. Duh, care este cea mai importanta, si pe care catolicii au scos-o din serviciile lor ecleziale - de aceea nici nu au harul Duhului Sfant - ai fost vreodata in vreo bis. de-a catolicilor, participat la vreo slujba de-a lor, si comparat apoi cu una reala, ortodoxa, unde se simte din plin prezenta harului dumnezeiesc?!)
|
Aaaa, zvonuri. Si tu le iei de bune. Sau daca nu le iei de bune, macar le raspandesti. Ce frumos. De ce sa se scoata Taina Sf Maslu??? Cam care ar fi motivul? Sau de ce anume li s-a put pata pe chestia asta? Rugaciunile pentru adormiti din Sf Liturghie sunt niste ectenii, prezenta sau absenta lor nu influenteaza cu nimic partea cea mai importanta si defapt centrala a Sf Liturghii, adica prefacerea darurilor, nu? Cat despre epicleza, s-a mai vorbit pe forum. Cum sa se scoata cand orice preot, chiar si cel mai putin educat, stie ca epicleza este de neinlocuit? Cum au scos-o catolicii, cand ei de fapt nu o aveau si au introdus-o? UIta-te din curiozitate pe una din cartile lor de slujba si ai sa vezi ca este rugaciune de invocare a Sf Duh. Si da, am fost la slujbe de ale lor si este destul har, daca pot sa spun ce am simtit eu.
Citat:
PS: Noesisaa, tu de termeni precum: noua ordine mondiala, new-age, masoni, sionisti, iluminati s.a. de genul, ai auzit cumva?! iti sunt familiari?! si daca da, ce parere ai (sau ai vreo parere)? etc. Din curiozitate intreb, dar poti sa nu-mi raspunzi, daca vrei - lol - nu e obligatoriu... :))
|
Hai ca raspund... :D Da, cum sa nu. Numai ca mi se par hilari. Illuminati? Dar ce, traim intr-o carte de-a lui Dan Brown? Sigur, nu neg existenta intereselor ascunse ale celor puternici, dar ce treaba are credinta mea cu ele? Daca stau si ma framant de masoni, de illuminati, si de mai stiu eu ce, am mai multa pace sufleteasca? Ma apropii de mantuire? Nu.
|