Citat:
În prealabil postat de copacel
"Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu." (Efeseni 2:8)
Noi, nu putem face nimic pentru mantuirea noastra. Putem doar sa alegem, prin credinta, sa primim darul lui Dumnezeu.
|
In principiu e corect ce spuneti.Totusi,eu sunt convins ca pentru a putea beneficia de har,este nevoie de impartasirea cu Trupul lui Hristos.
Insa m-am gandit mult ,unde nu a-ti avea voi dreptate,caci totul parea beton
Mantuirea vine prin harul Domnului si nu prin puterile noastre,si aici suntem de acord.
Dar,mai departe spuneti:"Putem doar sa alegem, prin credinta, sa primim darul "
Bineinteles se leaga si cu textul Apostolului "prin har ati fost mantuiti, prin credinta"
Pai daca e un dar,nu prea mai tine de alegerea noastra.Caci alegerea implica pe unii care aleg bine si altii care nu aleg bine,sau nu aleg nimic. Cred ca aici lipseste o veriga.Dupa ce darul a fost facut,el trebuie acceptat,dar cumva tot printr-un dar,adica sa nu tina de puterea noastra de a alege .Aici cred eu ca intervine Ortodoxia,si bineinteles si scriptura, cu taina Impartasaniei.Adica darul Domnului,nu se poate capata de cei care nu mananca Trupul Sau,si de cei car nu implinesc aceasta jertfa,si care nu cred in Trupul Sau.
Pentru ca Trupul Sau ,e jertfa Sa,si harul se ia doar prin jertfa Sa.
Deci nu e suficient sa constati din scriptura ca exista acest har,si sa crezi in el.
Mantuitorul a simtit nevoia introducerii unei scene de acceptare ,fizice,vazute,in sceneta rastignirii.Si anume cina la care,inainte de Rastignire,El spune"mancati,acesta este Trupul Meu" .El nu spune,acesta 'inchipuie' ,Trupul Meu,ci acesta "este"
Rolul atribuit de Ortodoxie,si zic eu si de biserica primara,a primilor cateva mii de convertiti,care staruiau in "frangerea painii si in rugaciune",nu este un rol auxiliar,optional.
Ci este fiintial,face parte integranta din taina dobandirii credintei,si a harului lui Dumnezeu.
Nu exista har fara impartasirea cu Trupul Sau.Nici scrierile apostolului Pavel ,nu se departeaza de aceasta concluzie,per ansamblu,vorbindu-se de trupul cel nou al crestinului,integrat in Trupul lui Hristos,al Bisericii