![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pentru suflet este mult mai distructiv sa treaca printr-un divort care poate include si copii decit sa-i spui celuilalt: Logodna noastra s-a rupt, adio!" Logodna este esentiala si ne da posibilitatea sa iesim macar partial din orbirea adusa de dragoste si sa vedem in partenerul nostru si aspecte care eventual ne-ar da de gindit daca alegerea facuta este cea dorita. TREBUIE SA EVITAM PE CIT POSIBIL SA NE ARUNCAM INTR-O CASATORIE CA INTR-O LOTERIE, DESI LA URMA URMEI ASTA ESTE, O MARE LOTERIE. |
|
||||
|
||||
![]()
Logodna (cuvant slav, care inseamna a face fagaduinta de casatorie) e randuita tocmirii sau asezarii nuntii a doi tineri care s-au fagaduit unul altuia. Biserica binecuvanteaza aceasta veche datina printr-o slujba scurta, premergatoare nuntii sau cununiei; slujba logodnei de cele mai multe ori se face impreuna cu slujba cununiei, savarsindu-se imediat inaintea acesteia (dar se poate face si aparte, cu mult mai inainte). Logodna binecuvantata de Biserica are o deosebita valoare prin legatura ei cu casatoria, cu Sfanta Taina a Nuntii, de aceea ea nu se poate strica sau desface ca orice invoiala omeneasca. Partea cea mai de seama a slujbei logodnei e punerea inelelor in degetele logodnicilor de catre preot si apoi schimbarea acestor inele de catre nasi.
Inelele/verighetele sunt semnul iubirii, al credinciosiei si al legaturii trainice pe care o faureste Taina Casatoriei intre viitorii soti. Slujba logodnei si a cununiei se face in naos, adica in sanul Bisericii, inaintea unei mese pe care se aseaza Sfanta Evanghelie, cununiile, Sf. Cruce, sfesnice cu lumanari si inelele de logodna. Mirele sta in dreapta ca unul care este mai mare si cap femeii, iar mireasa, la stanga lui, langa inima lui si ca una care este mai mica decat barbatul, fiind facuta din coasta lui si datorandu-i supunere si ascultare. Atat la logodna cat si la Cununie, mirii sunt insotiti de nasi.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asta ste o mare iuteala care se poate termina in tr-un timp foarte scurt intr-un FIASCO cu multe regrete si nervi irositi degeaba asa cum si vedem multe cazuri in jurul nostru. Pina si Iosif si Maria, dupa ce au fost promisi unul altuia amindoi au trecut printr-o perioada lunga de cunoastere dintr-o noua perspectiva insotita de rugaciuni, curatie insa multe discutii si raspunsuri la intrebarile si DILEMELE care-i framintau pe amindoi. RASPUNSURILE dumnezeiesti nu vin imediat asa cum s-a vazut si la ei ci dureaza ceva pina incepi sa pricepi semnele si aparitiile din jurul tau care-ti spun de bine sau de RAU. Un semn de rau am putut vedea cu ochii mei odata la o slujba de logodna intre un viitor preot si aleasa lui care s-a dovedit a fi o greseala. Dumnezeu nu i-a rinduit unul pentru altul si numai datorita LIPSEI DE GRABA si IUTEALA s-au putut salva. SEMNUL DIVIN a venit in forma unei inflamatii urite de tot a degetului inelar in urma introduducerii degetului in inelul de logodna. Impreuna cu alte semne... acesta , deoarece a avut loc in urma rugaciunilor din fata altarului s-a dovedit a FI HOTARITOR! in imediata despartire a lor! Sa ne abtinem sa vorbim din definitii si lozinci Viata Geo nu este o insiruire de lozinci si CITATE strigate cu rivna proletara! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Era alta Lege in vigoare! Acum este alta randuita de Sf.Sinoade ecumenice! Nu te obliga sa te logodesti si imediat sa te cununi! Ci poti face separat! Dar in cazul in care ai facut logodna si te desparti, ce „carte de despartire” (vorbind in limbaj vetero-testamentar) ii dai logodnicei??? caci v-ati fagaduit amandoi lui Dumnezeu in fata Sf.Altar prin punerea inelelor de catre PREOT sau EPSICOP cu intreita formulare facuta in numele Sf.Treimi!!!! NU EXISTA DIVORT BISERICESC in acest caz! Si daca sa zicem ca o parasesti si te logodesti cu alta IAR, adulter savarsesti!!!
|
|||
|
|||
![]()
Stiu cum decurge o slujba separata de logodna, am asistat la una.
N-am perceput in schimb logodna din cadrul slujbei de cununie, adica ce este logodna si ce este cununie cu adevarat. Daca imi amintesc bine, verighetele se pun dupa ce s-au pus cununile pe cap. Nu, nu reusesc sa delimitez e apartine de logodna. Pentru mine slujba cununiei este un tot, un intreg, in care devenim sot si sotie. Logodna este insa si in afara bisericii, in momentul in care se face cererea in casatorie si se discuta cu parintii ambilor si stablieste data nuntii si se planuieste nunta. Eu credeam ca o logodna se poate desface fara probleme, chiar facuta in biserica. De fapt biserica ortodoxa recunoaste si o a doua casatorie, dupa divort, deci si o cununie, care este taina, se poate desface. Mai tarziu am citit ca o logodna facuta in biserica se rupe (simbolic cel putin) mai greu, adica este egala cu un divort. Da, o casatorie este o loterie. Logodna se poate numi treapta inaintea casatoriei si poate ca asa cum spune Andreicozia, are un rol hotarator inaintea casatoriei. Si eu am avut parte de o logodna desfacuta, dar nu am facut-o in biserica. Eu spun ca o promisiune facuta in fata lui Dumnezeu, fie ea logodna, casatorie, hirotonie, chiar si botez, trebuie tinuta si facuta numai dupa indelunga gandire si pregatire sufleteasca si deci siguranta- Trebuie sa apara ceva f.grav ca sa rupi o promisiune facuta in fata lui Dumnezeu. Am vazut ca multi tineri care se iubesc (cel putin in aparenta) se grabesc sa se logodeasca/promita unul altuia, desi stiu ca vor urma sa se casatoreasca mult mai tarziu (dupa terminarea unei scoli, etc.). Ei spun ca le confera o siguranta ca nu-l pierde pe cel iubit pana termina scoala, armata sau mai stiu eu ce perioada si pot sa se cunune. Cum asa? Nu stiu nici eu. Concubinajul - eu in fond nu-l aprob si in general nu poate fi o proba a casatoriei, fiindca ambele parti stiu ca nu sunt jurate, nu au acte si sunt libere sa plece oricand din relatie. Este totusi altceva si de aceea multe relatii se termina la casatorie, cand indatoririle devin chiar obligatorii si serioase. Exista un singur motiv care ma face sa cred si sa recomand concubinajul, dupa anumite experiente din casatorie. N-as fi crezut si n-am stiut ce se intampla intr-o anume parte a casatoriei si multi nu dau suficienta importanta acestui fapt, care totusi atarna greu intr-o casnicie: sexul si fertilitatea. Este greu sa intri intr-o casnicie, jurata in fata lui Dumnezeu si angajata pe hartie si mai ales de buna voie, fara a cunoaste acest aspect deloc, chiar deloc, fara a stii ce se intampla, exista potrivire sau nu, ce se poate intampla, ce se poate accepta si ce nu, etc. A intra virgin in casanicie, inseamna total fara pregatire. Nici macar nu exista obligativitatea unor discutii pregatitoare la medic. La fel cum nu stii, fiind intact, daca totul este in ordine cu tine, in organsimul tau si poti avea copii, fie tu, sau partenereul/partenera ta. Si te trezesti in deceptii, suferinte si nu mai poti iesi din ele toata viata. Nu de putine ori, casnicii s-au sfarmat exact din aceste motive. O sa spuneti ca trebuie sa fie mai puternica iubirea si alte lucruri. Toti spunem asa si totusi este vorba despre corpul nostru si cea mai mare intimitate. Prea usor si total nepregtatit se intra intr-o casnicie si din mai multe puncte de vedere. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Apoi LOGODNA facuta de catre miri cu ceva timp inainte de cea facuta in Biserica nu are valoare sacramentala! E o intelegere intre miri si atat! poti sa te desparti de logodnic(a) la orice ora! Cea sacramentala are valoare mare inaintea lui Dumnezeu! In cazul in care ai facut logodna in fata Sf.Altar avand si Nasii de MARTORI inaintea lui DUmnezeu si te desparti, ce „carte de despartire” (vorbind in limbaj vetero-testamentar) ii dai logodnicei? caci v-ati fagaduit amandoi lui Dumnezeu in fata Sf.Altar prin punerea inelelor de catre PREOT sau EPSICOP cu intreita formulare facuta in numele Sf.Treimi!!!! NU EXISTA DIVORT BISERICESC in acest caz!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Adica pana sa ajungi sa promiti ceva in fata lui Dumnezeu nu trebuie deja sa fii sigur pe ceea ce vrei, sa cunosti omul alaturi de care stai in fata preotului cat de cat??? Din cate am vazut, multi tineri care se logodesc la Biserica o lungesc dupa aia cat au ei chef cu Cununia Religioasa, pentru ca ei se considera casatoriti deja..si pe buna dreptate la o adica! Inainte de aceasta slujba ar trebui sa li se explice destul de clar ce inseamna totusi. Unii si dupa ce se casatoresc civil la fel au impresia ca sunt casatoriti...asa ca eu nu prea inteleg semi-fagaduintele de genul asta! ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
„Iadul, suferința de a nu mai putea să iubești“ la Dostoievski | georgeval | Generalitati | 6 | 18.09.2014 19:41:26 |
Logodna | Valitza | Nunta | 35 | 31.03.2014 22:21:21 |
„Cu pace să ieșim”,„Întru numele Domnului” | VladCat | Sfanta Liturghie | 4 | 07.01.2013 18:54:33 |
Proiectul N.A.S.A. “Blue Beam”. Simularea holografica a venirii “Salvatorului” Noii O | annajanette | Generalitati | 52 | 26.05.2011 00:46:16 |
Logodna | misherban | Nunta | 23 | 15.02.2008 12:51:36 |
|