Citat:
În prealabil postat de costel
La Stavropoleos, indiferent de monetul in care vin oamenii, nu esti deranjat de faptul ca se vand lumanari. Ceea ce este bine e ca se vand doar lumanari in timpul slujbei. Daca se doreste si cumpararea unui CD, se face la finalul slujbei. Ce-mi place este ca oamenii de aici inteleg rolul si rostul Sfintei Liturghii. Asa ca mai toti sunt prezenti de la inceput.
E adevarat ca in unele biserici de cartier, multi intra si ies rapid. Cumpara cateva lumanari, o carte sau un alt obiect. Daca ar fi sa ma uit la omul care trece nepasator pe langa biserica si la cel care intra in ea, chiar si pentru putin timp, cred ca cel din urma e mai castigat. Poate ca il va misca o cantare, un cuvant din predica si astfel, va veni cand trebuie si regulat la biserica.
Am stat de multe ori si eu langa locul in care se vand lumanarile. Chiar daca am fost deranjat, am incercat sa intaresc rugaciunea, decat sa atrag atentia celor in cauza. Si asta am facut-o pentru bucuria ca a intrat in biserica.
Solutia eu o vad in vinderea acestor obiecte in afara bisericii, sa fie un loc special langa ea.
|
Stavropoleos este ceva ce iese din tipic-ul celorlalte Manastiri.Ceea ce-mi place aici este disciplina ,adusa la stadiu de piosenie,de catre fiecare participant,si faptul ca pomelnicul dus la ALTAR nu e insotit de bani.Nu mai stiu cine e acum in fruntea Bisericii,si desi ea e la doar citiva pasi de casa mea,nu am mai trecut pe acolo de multa vreme,dar ultima data cind am fost acolo,banii pt pomelnice se puneau undeva intr-o cutie,si preotul,nu se atingea de ei ,in timpul Sf Liturghii,ceea ce mi s-a parut o treaba minunata.Asa ceva am vazut doar in RUSIA.In Rusia nici un credincios nu merge la ALTAR cu pomelnicul .Acesta se lasa la PANGAR,impreuna cu banii,iar tu,te alegi cu niste piinisoare,functie de cite persoane ai pe pomelnic.N-am inteles mare lucru ,desi am fost mai toata RUSIA,si am fost si la MOSKOVA,la Catedrala,si uite ca abia cum ,cind postez aici,imi dau seama ca nu m-am informat in legatura cu piinicile astea ale lor...dar,ma rog ,nu-i bai!Cine stie cind mai ajung eu prin RUSIA!Ideea e ca mi-a placut ca nu se practica comertul,nici macar cel cu luminari-strict necesare ,si in RUSIA-,in Biserica.Au pangare.Multe.La Deveevo,la Sf Serafim de Sarov erau vreo 3-4 sau chiar mai multe.Puteai sa-ti cumperi orice.Oferta era super diversificata.Dar nu era in interior ci in afara Bisericii.Iar credinciosii aveau evlavia "mortului".adica erau ...muti.Cind intrau romanii intr-un lacas ziceai ca vin hunii.Dar..aveau "oameni" care instant te aduceau la ordine..
Acum,personal,ma deranjeaja ca oamenii nu sint disciplinati.Ca nu au bun-simt,nici macar in Biserica,unde,mai mult decit in oricare alt loc,nadajduiesti sa te intilnesti cu Dumnezeu.Uneori confunda venirea la Sf Liturghie cu un eveniment oarecare.,si cind unii se revad in Biserica,se imbratiseaza zgomotos,se saruta indelug,isi fac complimente si urari,ca mai apoi sa se puna si pe o mica povestioara,asta far sa realizeze ca preotul din Sf ALTAR zice:"Sa stam cu frica ,sa luam aminte,Sf JERTFA,in pace sa o aducem!"...sau: "Binecuvintarea Domnului,sa fie cu voi,cu toti!"De multe ori ,daca nu sint atenta ,ca poate m-a furat gestul celui de linga mine,imi pare rau ca n-am putut primi binecuvintare pt ca am pierdut-o prin neatentia mea...
Sau,ma deranjeaza ca tanti Floarea ,intirziata,isi face loc,cu coatele,gifiind,din pricina kilogramelor,sa ajunga sa sarute musai toate icoanele ,indiferent de desimea,pe cm patrat a credinciosilor,chiar daca preotul este pe punctul de a iesi cu Sf Daruri,moment in care ,firesc ar fi ca nimeni sa nu mai miste.Si ,evident ca ma deranjeaza multe alte mici inadvertente sau bruiaje dar incerc sa ma fac ca ele nu exista si sa-mi pun gindul la Dumnezeu ,la rugaciune...la scopul "vizitei " mele acolo.Lumea-i f semsibila astazi,si de multe ori vrind sa indrepti pe cineva,poti face un alt rau mai mare,asa ca,si preotii ,de multe ori ,nu mai fac "observatii" pt ca apoi lumea "se supara" pe preot si nu mai vine...Asa mi-a zis un preot cind i-am zis de ce nu-i spune unei doamne sa nu se mai rujeze agresiv cind vine la Biserica,sau..sa nu mai sarute icoanele,asa rujata,una din doua.Si pt ca el ,preotul nu face observatie,din pricini diferite,eu nu mai iau contact cu icoanele,si gata.Stau in banca mea...
La manastire la Cernica(si nu numai) se face turism .Vin asadar fel de fel de oameni si vin femei care mai de care cu bluza mai decoltata,sau cu fusta cit mai scurta.Intr-o zi ,de vara,bietul parinte TIMOTEI,care era de rind la miruit la RACLA SFINTULUI CALINIC,nu mai prididea cu observatiile.Pina la un moment cind un rrom,mai cu singe-n vene mai-mai sa-l ia la bataie pe bietul calugar...Acum,parintele Timotei e in virsta,a trecut prin perioade de postire si e sporit,dar sint la Cernica(si nu numai),calugarasi,tineri,abia intrati in manastire,care nu au ajuns la masuri sporite,si prin urmare pot fi f usor smintiti.Femeile astea n-au nici o treaba...Coboara din gipane,si-si expun tot ce au ,la vedere.Cauta disperate un preot sa le sfinteasca masina ,sau si mai si,sa le spovedeasca...Ei ,acuma zic,nu-i rau c-au venit.Poate ca data viitoare vor veni mai decent imbracate si poate vor avea mai mult respect pt "OBIECTIVUL" vizitat.Mai ales daca in oricare dintre Biserici si/sau Manastiri ar exista un parinte TIMOTEI...Pe el nu-l intereseaza banii din ACATISTE,el vrea respect pt LACASUL de CULT,si vrea ca omul sa plece cu "CEVA" de la SF Calinic.
..si eu cred ca indiferent cum si/sau cind vine,la Biserica,omul,bine e ca ,TOTUSI,o face.La inceput vine intr-o stare.Pe parcurs insa starea lui se poate imbunatati.Caci ,oricum,mai bine e sa vina omul la Biserica ,decit sa stea pe marginea santului si sa scuipe seminte...Sau la circiuma,..in discoteci...sau in mrejele sunetului de sirena
WWW...
Toate bune!