Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.10.2009, 09:10:23
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Cum poti trai fara a cauta un raspuns la niste intrebari firesti: cine sunt eu, de ce traiesc, de ce doresc mai mult decat imi ofera lumea.. etc?
De ce crezi tu ca ateii nu cauta aceste raspunsuri?
Mai ales ca am spus de mai multe ori ca ateii chiar au gasit aceste raspunsuri, ca sintem privilegiati ca traim in aceste vremuri in care ne putem permite sa spunem ca avem niste raspunsuri la care acum citeva sute de ani nici nu visam.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2009, 09:53:15
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit

Incerc sa intru si eu intr-o discutie care cred ca ma depaseste, dar poate ca ma va
dumirii cat de cat...
Dupa parerea mea "inteligentii" sunt de doua soiuri: cei care stiu ca nu stiu si cei care
cred ca stiu. Primii nu pot fi habotnici, ultimii da.
Omul de stiinta, cel mai adesea, face parte din prima categorie. El cauta tot timpul,
desigur cu mijloacele sale. Omul de stiinta riguros si onest nu face extrapolari ale
unor teorii locale la intreaga existenta. Isi cunoaste domeniul si se limiteaza la el.
Cel ce face extrapolarile respective este deobicei filozoful. Filozoful ateu nu-si poate
fundamenta metafizica lui decat extrapoland rezultatele stiintei. Teologul nu are
nevoie de stiinta pentru a-si baza convingerile. Din cauza asta omul de stiinta e
tentat sa se uite la filozof mai cu atentie decat la teolog. Filozoful il pretuieste,
il mangaie, il da ca exemplu, celalalt pare ca-l ignora.

Cineva a facut o remarca foarte inteligenta:
"(Acum a terminat mașina de calculat și vorbește din nou omul.) "
Dupa umila mea parere, daca Dumnezeu n-ar exista, am fi cel mult masini de
calculat care am visa (oare se poate ca o masina de calcul sa viseze? cine stie,
poate atunci cand sistemul de operare e prea "obosit" sa deraieze prin niste
rutine ratacite pe-acolo) un dumnezeu OM.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2009, 14:10:59
razvan4 razvan4 is offline
Member

Data înregistrării: 29.07.2009
Implicit

MariS, in mare ai dreptate, cred eu. Cu unele mici amendamente.
De exemplu eu nu cred ca oamenii de stiinta ar fi interesati in vreun fel de filozofi sau teologi si de parerile acestora privitoare la munca lor. Acestea sint pur si simplu irelevante pentru un om de stiinta.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2009, 15:21:02
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

razvan4 :
MariS, in mare ai dreptate, cred eu. Cu unele mici amendamente.
De exemplu eu nu cred ca oamenii de stiinta ar fi interesati in vreun fel de filozofi sau teologi si de parerile acestora privitoare la munca lor. Acestea sint pur si simplu irelevante pentru un om de stiinta.
-------
Se poate ca omul de stiinta sa nu fie interesat de filozofii sau teologii, dar uneori e
"tentat" sa treaca el pragul dintre stiinta si filozofie si-si transforma teoria, folosind
extrapolarea, in filozofie. Uita putin ca e om de stiinta si se aventureaza pe terenul
mai spectaculos si mai plin de "onoruri" al filozofiei. Dar si teologul care face pe omul
de stiinta poate s-o dea in bara (vezi conceptia ptolemeica si altele) la fel de rau.
Doar smerenia, sinceritatea si onestitatea nu strica nimanui...
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Reply With Quote
Vechi 22.10.2009, 15:34:27
topcat
Guest

Implicit

Problema religiei este ca deja stiinta incepe sa se ocupe de lucruri de care inainte se ocupau numai filozofia si religia.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2009, 16:39:35
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

topcat:
Problema religiei este ca deja stiinta incepe sa se ocupe de lucruri de care inainte se ocupau numai filozofia si religia.
------
Domnule topcat, s-ar putea sa fim verisori, eu sunt o maimuta care se inchina si-si
face cruce. Dar imi plac toate maimutele, sunt foarte dragalase cum se chinuiesc
ele sa imite oamenii. Nu inteleg de ce, dar asta-i alta problema...

Daca stiinta incepe sa se ocupe de lucruri de care inainte se ocupau numai filozofia
si religia nu poate decat sa ma bucure. Sa nu uite pe langa ustensilele uzuale sa ia
si smerenia, sinceritatea si onestitatea.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2009, 16:48:37
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Religia nu are nici o problema. Nu exista conflict intre religie si stiinta. Daca exista o disputa, ea se poarta cu cel care nu a inteles cum trebuie Scriptura. Cunoasterea crestina asupra lumii, pleaca de la Revelatie, pe cand stiinta nu surprinde decat aspecte unilaterale ale realitatii. Dar nu e cazul sa dezvoltam aici tema: religie si stiinta, exista un topic pe acesta tema.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2009, 17:26:14
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Domnule topcat, sa nu ma intelegeti gresit. N-am nimic cu optiunea dvs.
Am vrut doar sa spun ca si eu am fost ateu, deci ma trag din maimuta....
Reply With Quote
Vechi 22.10.2009, 21:53:46
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Sa nu uite pe langa ustensilele uzuale sa ia
si smerenia, sinceritatea si onestitatea.
Oamenii de stiinta sint dintre cei mai smeriti, sinceri si onesti
Reply With Quote
Vechi 22.10.2009, 21:55:39
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Religia nu are nici o problema. Nu exista conflict intre religie si stiinta. Daca exista o disputa, ea se poarta cu cel care nu a inteles cum trebuie Scriptura. Cunoasterea crestina asupra lumii, pleaca de la Revelatie, pe cand stiinta nu surprinde decat aspecte unilaterale ale realitatii. Dar nu e cazul sa dezvoltam aici tema: religie si stiinta, exista un topic pe acesta tema.
Atita timp cit Revelatia se ocupa de imaterial, nu e nici o problema.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Credinta Guru inc. Generalitati 32 30.06.2011 01:13:22
Adevar si obiectivitate Traditie1 Generalitati 72 06.02.2011 14:51:35
Habotnicie 06dec Despre Biserica Ortodoxa in general 15 03.04.2009 13:42:34
Puratatorul de cuvant al Patriarhiei il acuza pe Parintele Justin de habotnicie! tot-Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 131 26.01.2009 10:37:47
credinta daniel7 Resurse ortodoxe on-line 6 26.06.2008 23:52:09