Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.08.2009, 23:00:40
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit De ce?

@Cristiboss - de ce sa nu poti fi un om in biserica si altul in afara ei?
Nu ne referim la credinta si ce este in suflet. Sau tu la ce te referi?
Un om poate f.bine sa se imbrace si sa se aranjeze in altfel in functie de situatie. Chiar si pregatirea sufleteasca poate fi alta.
Una este cand te duci la spital, alta cand te duci la strand, alta cand te duci la un concert sau la opera si alta cand te duci la biserica.
Te pregatesti sufleteste si adopti o anumita situatie.
Pana si si preotul este altfel in biserica la slujba si altfel cand discuti privat cu el intr-o vizita sau mai stiu eu.
Si ca sa dau un exemplu si mai interesant: la noi la biserica vin femei eritreene crestine. Ele imbraca la biserica, peste haine, o panza alba de tifon cu margine frumos facuta. O imbraca exact ca un vesamant arabesc, adica si pe cap, cam cum se imbracau femeile pe vremea lui Iisus.
Ele sunt f. credincioase si f.corecte in ceea ce fac in biserica.
Pe strada insa nu poarta acel val, se imbraca normal, dupa posibilitatile lor, deci modest.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2009, 00:09:22
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Un om poate f.bine sa se imbrace si sa se aranjeze in altfel in functie de situatie. Chiar si pregatirea sufleteasca poate fi alta.
Una este cand te duci la spital, alta cand te duci la strand, alta cand te duci la un concert sau la opera si alta cand te duci la biserica.
Pana si si preotul este altfel in biserica la slujba si altfel cand discuti privat cu el intr-o vizita sau mai stiu eu.
Si ca sa dau un exemplu si mai interesant: la noi la biserica vin femei eritreene crestine. Ele imbraca la biserica, peste haine, o panza alba de tifon cu margine frumos facuta. O imbraca exact ca un vesamant arabesc, adica si pe cap, cam cum se imbracau femeile pe vremea lui Iisus.
Pe strada insa nu poarta acel val, se imbraca normal, dupa posibilitatile lor, deci modest.
Acel om ( bărbat ) ce se smintește ușor într-o biserică , pe stradă, în viața de zi cu zi , are o mică mare problemă , este un afemeiat . Asta este clar ca bună ziua ! Un astfel de om, Sofia dragă, nu poate fi ( săracul de el ) altfel în Biserică. Poate aici , doar să aibă mai multă voință, dar el are patima în el.
Vechi 26.08.2009, 14:30:46
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Pai eu de exemplu nu port in Biserica pantaloni si fuste scurte, maieuri sau costum de baie....da doar n-oi inebuni sa ma duc la plaja cu broboada si fusta de lana, ei hai!
Ideea e ca ar fi normal sa stim cum sa ne imbracam in functie de context
Reply With Quote
Vechi 26.08.2009, 17:31:02
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Pana la urma din toate discutiile pe aceasta tema, rezulta ca aceste reguli sunt numai si numai din cauza slabiciunii barbatilor, ca de altfel a aproape mai tot ceea ce este legat de discriminarea femeii in biserica, sunt ca sa nu-i ispitim pe ei.
Eu totusi ma gandesc si la smerenie, la curatenia din suflet. Pentru asta ar trebui sa avem o tinuta decenta pretutindeni. Decenta, cuminte, si atat.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2009, 17:41:09
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.09.2006
Implicit

Sofia trebuie sa fim firesti. Imi este greata de omul care face nenumarate metanii in biserica si in afara ei este o fiara.

Cat despre ispite, bine au spus parintii: intr-o minte bolnava totul se stramba. Asa ca degeaba intalnesc in biserica femei imbracate decent, daca in mintea mea ele sunt altfel.

Curatenia din suflet de care vorbesti, ne va face sa putem privi nepatimas lumea nu doar in biserica, ci si in afara ei.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2009, 23:14:19
piedonee's Avatar
piedonee piedonee is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Sofia trebuie sa fim firesti. Imi este greata de omul care face nenumarate metanii in biserica si in afara ei este o fiara.

Cat despre ispite, bine au spus parintii: intr-o minte bolnava totul se stramba. Asa ca degeaba intalnesc in biserica femei imbracate decent, daca in mintea mea ele sunt altfel.

Curatenia din suflet de care vorbesti, ne va face sa putem privi nepatimas lumea nu doar in biserica, ci si in afara ei.
asa e o..... minte curata asa va ramane si inautru biserici si in afara ei ....un om care stie sa gandesca.....problema multora este minte si nu tinuta femei....
Reply With Quote
Vechi 05.09.2009, 00:04:45
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Cand am fost la Roma, sa vizitam San Pietro, un paznic i-a interzis unui profesor insotitor (barbat) sa intre in catedrala, deoarece era imbracat necorespunzator, adica avea pantaloni scurti. Erau pantaloni de strada, normali, corespunzatori sezonului, adica nu era imbracat ca la plaja, doar ca un turist ce era ... si cu toate acestea, nu l-au lasat sa intre. Asadar, aceste reguli sunt si pentru barbati, nu doar pentru femei! Doar ca barbatii, in genere, respecta aceste reguli si nu prea le comenteaza... Profesorul, desi a spus ca nu mai patise de mult o asemenea rusine, s-a conformat. Am vrut sa subliniez prin acest exemplu faptul ca acest tip de reguli nu sunt doar pentru femei sau doar in credinta ortodoxa sau doar in Romania. Casa Domnului ramane Casa Domnului si cand intri in ea ca turist sau ca rugator... Si apoi, nu cred ca ar trebui sa ne plangem de aceste reguli, ganditi-va numai la statutul femeii musulmane!
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 10:51:38
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Casa Domnului ramane Casa Domnului si cand intri in ea ca turist sau ca rugator...
Putin off-topic: ce ma amuza asta cu "Casa Domnului". Casa Domnului este toata lumea ... "in duh si in adevar". Cum zicea Costel mai devreme, ca ii este scarba de cei ce "baga" zeci de metanii in biserica iar afara sunt fiare.

Asa si aici. De exemplu, Sf. Ap. Pavel spune ca barbatul trebuie sa se roage cu capul descoperit, iar femeia cu capul acoperit, de unde sarim si zicem: pai da, deci femeile cu capul acoperit in biserica. Da, dar tot Sf. Pavel zice: "rugati-va neincetat"; asta pentru ca oriunde suntem, Hristos este cu noi. Deci: femeile cu capul acoperit peste tot!

Daca am avea rugaciune, nici n-am mai vedea hainele celorlalti, ci l-am vedea pe Hristos in ei, luminand. Adevarata Casa a Domnului este fiinta noastra, "Templu al Duhului Sfant". Daca am nimerit biserica de zid dar am ratat-o pe aceasta din urma, n-am facut nimic. In urma noastra raman doar hainele ...
Reply With Quote
Vechi 15.10.2009, 21:43:04
valeria85
Guest

Implicit

Pai stiti de ce se acopera asa musulmancele? Ca sa nu le provoace la barbati o er...., pt ca in momentul acela barbatul va savarsi un pacat, iar femeia 3. Cam idei de-astea incercati sa ne bagati si noua pe gat...Acum eu unteleg ca in trecut , cand toate femeile umblau invaluite, barbatul ar fi putut fi smintit de una cu capul descoperit, dar in ziua de azi.....vai si-amar ca sunteti incurabili de libidinosi( de precizat nu toti)

Pai daca va deranjeaza atat de mult tinuta noastra in biserica, duceti-va la preot si rugati-l sa ne atraga atentia. Ne-ar fi cu mult mai usor sa acceptam observatiile preotului decat aberatiile voastre care sunt pur ofensive
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 00:46:53
Cristian_S Cristian_S is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.08.2009
Implicit

Tinuta femeii trebuie sa fie decenta in general, mai ales in biserica si asta din bun simt si respect pentru ea si pentru ce reprezinta Biserica.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta femeii in biserica lore86 Tinuta in Biserica 469 04.08.2016 16:47:33
Tiganii ne terfelesc iarasi fara mila imaginea tarii !!! guardian knight Generalitati 179 23.07.2013 16:57:03
Biserica si discriminarea femeii Golbi_ Despre Biserica Ortodoxa in general 460 08.12.2011 19:19:07
Marii calugari/duhovnici - de unde stiu sa sfatuiasca asupra problemelor laice? sophia Calugarul 322 26.06.2009 15:51:55