![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
E adevarat ca El a suferit, caci acesta a fost darul lumii pentru prezenta Sa in ea. Dar nu a ramas robit de suferinta, a inviat. Nici indumnezeirea noastra nu trebuie vazuta ca fiind ceva complicat, ci ca fiind ceva firesc. Spun Sfintii Parinti ca cel mai usor lucru este sa ne indumnezeim, caci acest lucru e potrivit firii. Dar din cauza vietuirii noastre in pacat, ni se pare imposibila indumnezeirea. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
deci nu e ushor absolut deloc fiindca fiind robi firii ce vine din pamant ne autobiruim Duhul shi il facem slujitor sangelui shi carnii, pantecului... shi astfel firea aia de care vorbeshti dumneata este defapt o natura salbatica, goala, ce merge la pierzare... pentru incantarea shi poftle cele rele ale burgeloqqqlhului tuturor mofturilor plictisului mare tzinvatzator fariseu al acuzarii caci a murit Negreshit, adica crezandu-se vrednic... asha cum au patzit Adam shi Eva... amagitzi de sharpe... invinovatzind pe Dumnezeu de minciuna shi zicand ca nu-i facuse defapt dupa chipul shi asemanarea Sa... dar Dupa Chipul Sau ii facuse, barbat shi femeie, dar n-au crezut shi shi-au facut ei un chip cioplit, o asemanare, shi s-au inchinat ei, un chip cioplit de neascultarea lor... o asemanre a neascultarii... dar nu noi trebuie sa-i judecam sau sa-i condamnam caci este scris: " a Mea este Razbunarea"... noi trebuie sa ne ferim a judeca sau a judeca judecatzile judecatorilor cei ce judeca pe cei ce au savarshit judecatzile lor... lucru care este foarte foarte greu shi impotriva firii, caci firea s-a unit cu barfa shi cu pofta de a cauta ale tale... de peste tot ca sa-tzi furi singur caciula... shi sa nu mai tzii capul acoperit... |
|
|
|||
|
|||
|
@Florin Ionut: Sfintii nu sunt asemenea lui Dumnezeu, adica nu cunosc raul sau nu il accepta. Mai intai ca Dumnezeu cunoaste raul dar fara a participa la el, il cunoaste la modul conceptual. Omul cunoaste si binele si raul prin participarea directa la ambele. sfintii sunt oameni indumnezeiti. Sa nu uitam ca toti sfintii au fost oameni, deci au cunoscut raul prin participare directa, dar prin credinta lor au reusit sa invinga raul din ei complet, pana au ajuns sa il extermine din fiinta lor. Dar ei au ajuns sfinti prin voia lui Dumnezeu, nu doar prin propriile forte (Sf. Pavel de exemplu, credinta lui incepe deoarece a vrut Dumnezeu sa i se arate). Sfintii deci au pacatuit in timpul vietii lor, au ajuns la sfintenie parcurgand treptele indicate de dumnezeu, ceea ce Adam si Eva nu au facut, au vrut sa o ia pe scurtatura mancand din pomul vietii. Cuvantul cheie in cazul lor este intr-adevar AMAGIREA si nu ISPITA. Sarpele i-a mintit, nu doar i-a sedus. In ce priveste diavolii, ai perfecta dreptate, nu sunt capabili sa produca raul pur.
Imi este foarte greu sa urmaresc postarile lui Vsovi, nu pot raspunde nici uneia deoarece nu imi dau seama unde e mesajul.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ce inseamna raul PUR? Poate gasesti si ceva exemple |
|
|
|||
|
|||
|
@andreicozia: nu pot exista exemple, tocmai pentru ca raul pur nu il pot produce nici diavolii si nici oamenii pacatosi. Tocmai asta am si vrut sa spun in mesajul din care e extrasa aceasta fraza.
@laurschepsis: cred ca gresesti. Dumnezeu isi este autosuficient. Sa afirmi contrariul ar insemna sa afirmi ca el avea nevoie sa creeze omul, si nu este asa. Dumnezeu a creat omul pentru ca spre asta l-a dus iubirea. totusi nu cred ca asta ii anuleaza in vreun fel autosuficienta. Puteam vorbi de existenta si fara existenta omului (desigur ca aici este o alta discutie, daca putem vorbi de existenta, si chiar de Dumnezeu, in lipsa constiintei umane care sa perceapa existenta si pe Dumnezeu - daca acceptam ca Dumnezeu este un adevar a-priori atunci putem vorbi de el si in lipsa omului; putem argumenta insa ca ce este adevarul in lipsa existentei omului, cand omul este cel ce a definit categoriile adevarat-fals si disputa asta nu se termina niciodata). Cred ca Dumnezeu a creat omul, din preaplinul iubirii sale, deoarece comuniunea este o treapta superioara a iubirii, este implinirea deplina a acesteia iar Dumnezeu nu putea fi in comuniune cu el-insusi, fiindu-si autosuficient. Omul nu-si poate fi niciodata autosuficient, nu se poate desavarsi doar prin sine insusi. din aceasta perspectiva nu cred ca omul are de luptat cu propria auto-suficienta. si nici nu cred ca egoismul este un impuls natural al omului (dupa cum sustinea filozofia lui Schopenhauer si Nietzsche) ca acesta sa fie obligat sa lupte cu acest impuls de dragul moralitatii. In ce priveste omenirea plina de pacate, daca Dumnezeu ar decide intr-o buna zi, scarbit, sa o abandoneze, nu ar mai fi Dumnezeu, nu ar mai fi iubire. El nu poate decide asta. daca ar decide asta, ar anula functia sa de cale si tinta spre care omul sa se indrepte, si deci ar anula rostul creatiei, in iubire.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Ca sa fiu mai clar: Dumnezeu ca si potential de necuprins (atotbun, atotdrept, atotdeterminant, atotputernic etc) este autosuficient. Dar ca revarsare continua de iubire nu cred ca isi poate fi autosuficient. Imi pare a fi un nonsens. Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..." |
|
|
|||
|
|||
|
Inteleg ideea ta, dar eu tocmai contrariul il afirmam, ca Dumnezeu poate revarsa iubire si isi poate fi in acelasi timp autosuficient. Omul nu poate, Dumnezeu insa da. Cred ca atributele normale, atunci cand vrem sa le aplicam lui Dumnezeu, capata un alt inteles, pe care nu il putem cuprinde cu logica umana. la fel cum spui ca Dumnezeu este si calea si tinta.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Iar Adam si Eva s-au pocait dupa ce au fost alungati din Rai. Ei au murit dupa o viata lunga, dar au murit drepti, asteptandu-L pe Cel care avea sa le stearga pacatele prin scump Sangele jertfei din iubire, dupa promisiunea facuta lor de Insusi Dumnezeu.
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Cum aflu care este voia lui Dumnezeu in viata mea? | Marcel_Ionut | Generalitati | 21 | 20.09.2012 02:23:18 |
| Faca-se voia Ta sau voia mea? | caliyo | Generalitati | 22 | 25.06.2012 18:54:32 |
| Voia lui Dumnezeu | Mtcrysty17 | Generalitati | 146 | 24.11.2011 12:25:29 |
| cum putem stii care este voia lui Dumnezeu? | skicolour | Intrebari utilizatori | 13 | 18.01.2011 15:12:28 |
| Dumnezeu cel bun -oare? | evolution | Rugaciuni | 292 | 18.05.2009 23:38:42 |
|
|