Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.07.2009, 20:16:55
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinamaria Vezi mesajul
Formularea Parintelui Staniloaie este cea mai elocventa. Dumnezeu l-a vrut pe om partas la creatia sa, dar a lasat omului posibilitatea de a alege singur sa fie sau nu partas.
Stiam de o teorie conform careia cand au cazut cetele de ingeri a ramas loc gol in locul lor si ca de fapt acele locuri sunt completate de catre cei care devin sfinti. Cand se vor completa toate, va veni si sfarsitul lumii.

Citat:
În prealabil postat de cristinamaria Vezi mesajul
De aceea eu cred ca nu curiozitatea este cea care a dus la caderea omului in pacat, ci trufia, aceeasi care a dus si la caderea ingerilor si a lui Lucifer.
Perfect de acord. Se pare ca Adam si Eva fiind creati completi, aveau si acele trasaturi care trezesc mandria. Vrajmasul stia de acest lucru si a jucat pe acea carte, mandria. Cu ce i-i ademeneste pe cei doi?

Citat:
5. Dar Dumnezeu stie ca in ziua in care veti manca din el vi se vor deschide ochii si [COLOR="blue"]veti fi ca Dumnezeu[/COLOR], cunoscand binele si raul".
6. De aceea femeia, socotind ca rodul pomului este bun de mancat si placut ochilor la vedere si vrednic de dorit, pentru ca [COLOR="Blue"]da stiinta[/COLOR], a luat din el si a mancat si a dat barbatului sau si a mancat si el.
Se poate trage o paralela cu "imi voi pune tronul meu mai sus decat cel al lui Dumnezeu", dorinta de auto marire, mandrie.

De altfel se si vede din dialogurile care au loc la cadere ca atat Adam cat si Eva aveau mandrie in ei dupa ce au gustat fructul oprit. Acea pasare a vinovatiei practic inseamna neacceptarea greselii, implicit mandrie. Deci, iata, dupa pacat primii oameni s-au umplut de mandrie aproape instantaneu.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Nu cred ca Dumnezeu avea nevoie de om ca sa nu fie EL singur.
Corect. Dumnezeu are imparatia plina de ingeri, heruvimi, serafimi. Nu cred ca se plictiseste.
Citat:
Si de ce nu l-a iertat pe om si l-a alungat de la el?
Pentru ca omul se umpluse de mandrie (vezi mai sus) si nu mai putea ramane in rai. Daca ar fi recunoscut failibilitatea proprie si s-ar fi prezentat smeriti, eu unul cred ca Dumnezeu i-ar fi iertat (si ar fi zis in gand: astia doi sunt cam dilii, trebuie sa am mai multa grija de ei ).
Citat:
In concluzie: era/este Dumnezeu bun, iertator sau sever si drastic?
Ambele!
Vechi 07.07.2009, 20:39:33
VEGIRO VEGIRO is offline
Banned

Data înregistrării: 01.07.2009
Locație: Baia Mare
Implicit

Un mic adaos la acest topic si in acelasi timp un mic exercitiu de gandire:Daca Dumnezeu e atotputernic,atotstiutor atunci el stia care cete vor cadea in pacat inainte de crearea lor deci practic tot le-a creat stiind asta la fel si pacatul nostru e destul de complicat topicul mai ales ca vb despre motivul creatiei.Imi poate explica cineva de ce ar crea dumnezeu ceva stiind ca acel ceva va fi blestemat in cele din urma la foc vesnic eu asta nu inteleg cu tot cu vointa noastra el stie ce o sa alegem daca nu stie nu mai e atotputernic nu uitati asta.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2009, 14:30:33
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Spune parintele Stanilaoe ca Dumnezeu si-a creat din nimic un partener de dialog, pentru eternitate. E acesta putin lucru?
Asa este Marius. As aminti si cuvintele Sfantului Grigorie de Nyssa: "Trebuia ca lumina sa nu fie nevazuta, slava sa nu ramana fara martor, bunatatea sa nu fie fara o alta persoana care sa se bucure de easi celelalte daruri cate se vad in jurul firii dumnezeiesti sa nu fie fara o alta persoana care sa se bucure de ea si celelalte daruri cate se vad in jurul firii dumnezeiesti sa nu ramana fara efect, nefiind cineva care saa se impartaseasca si sa se bucure de ele"
Reply With Quote
Vechi 07.07.2009, 15:14:50
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Ba, daca omul ar fi fost la fel ca Dumnezeu, n-ar fi luat marul. Simplu.
Sau...Cred ca asta cu marul si sarpele a fost creata special de Dumnezeu, asa cum a fost si Noul Testament si menirea lui Iisus pe pamant.
Una din doua.

Iisus nu a ales, a indeplinit o menire de la Tatal. In fond EL de ce nu a putut sa urmeze alt drum, sa aleaga altceva?
Reply With Quote
Vechi 07.07.2009, 16:44:52
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Sau...Cred ca asta cu marul si sarpele a fost creata special de Dumnezeu, asa cum a fost si Noul Testament si menirea lui Iisus pe pamant.
Una din doua.

Iisus nu a ales, a indeplinit o menire de la Tatal. In fond EL de ce nu a putut sa urmeze alt drum, sa aleaga altceva?
In primul rand omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu nu si dupa asemanare-adica desavarsit. In Sfanta Scriptura se arata planul lui Dumnezeu "sa facem omul dupa chipul ai asemanarea Noastra"- omul este creat dupa chipul lui Dumnezeu si chemat la o infinita asemanre cu El. In urmatorul verset Fac.1, 27 "si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau" nu mai apare si cuvantul asemnare- ca dovada ca omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu in perspectiva unei infinite asemanar- deci nu desavarsit.
In al doilea rand, omul trebuia supus unui examen moral pentru ca sa dobandeasca raiul- Sfantul Ioan Damaschin. Sarpele nu era rau in sine, a devenit o unealta a diavolului. Pomul cunostintei binelui si raului nu avea un fruct rau in sine. Nu se spune in Sfanta Scriptura ca era mar sau smochin, etc.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2009, 16:57:32
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
Una din doua.

Dumnezeu nu a creat raul.
(Asta este o idee intens promovata astazi, orice crestin ar trebui sa o identifice si sa fereasca de ea! Este o idee new age care in esenta deculpabilizeaza omul! Daca binele si raul sunt relative si create de Dumnezeu, inseamna ca nu exista pacat, iar jertfa mantuitoare a lui Iisus este anulata. Este o modalitate subtila de a-L scoate pe Iisus din constiinta omului).

Despre ce faceau Adam si Eva in rai... gasesti aici (un articol foarte lamuritor, zic eu):
http://www.crestinortodox.ro/cuvinte...e-serafim-rose
Reply With Quote
Vechi 07.07.2009, 18:20:16
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Hai ca m-ati facut praf: metafore, cosmologie, etc.
Va felicit ca aveti asa putere de imaginatie, intelegere si descifrare in acest domeniu.
Eu sincer nu o am, desi sunt inclinata spre literatura si scris.
Nu inteleg mai nimic din ce-mi spuneti aici. Eu percep altfel si am impresia ca fiecare in lumea asta, incepand cu Sfinti Parinti si cine mai vreti voi, pricepe Biblia in felul sau.
Nu ma intereseaza ca e mar, smochin, sarpe sau pom.
Pentru mine asta este ispita spre rau. De ce si de cine a fost facut acolo? Eu nu stiu, voi spuneti ba ca Dumnezeu, ba ca diavolul.
De ce Dumnezeu Tatal nu a avut treaba cu ispita si omul a avut, iar nu stiu. Cert este ca sunt diferiti, ca altfel omul ar fi fost tot un Dumnezeu si nu i-ar fi trebuit ispita.
Stiu ca omul a fost pedepsit, alungat din Rai, femeia poarta si azi pecetea pacatului initial si voi imi spuneti ca Dumnezeu a fost iertator.
Nu reusesc sa va inteleg. Si nu vreau sa-mi mai bat capul cu astfel de filozofii.
Totul a fost facut candva, undeva dupa planul...lui Dumnezeu. A spus sa se faca lumina si s-a facut s.a.m.d.
Si planul pentru Fiul Sau tot El l-a facut si pentru om si pentru tot. De ce asa si nu altfel si alte intrebari, eu nu stiu.
Si nu stiu de rau si cine si de ce la creat. Dar omul nu a putut si nu poate sa se apere si sa aleaga.
N-a putut. Ar fi trebuit sa aiba taria sa infranga ispita, ca sarpe sau ce-o fi fost. N-a avut-o. Ca fost barbatul sau femeia cel care a cedat, iar n-are importanta pentru mine.
Mi se pare si f.deplasat sa spunem ca omul a uitat de Dumnezeu, ca s-a lasat prada simturilor etc. Omul a fost om, si atat.
Daca el are simturi nu este vina lui. Si nu este nici un imparat peste nimic. Este robul si supusul LUI.
Examen moral?
Si mai intai nici nu stim de fapt cum este Dumnezeu, ca sa-l comparam pe om cu EL, ca e barbat sau femeie, sau altceva, ca are simturi sau nu, ca e bun sau rau, sau.
Este desavarsit, iar omul nu este si asta este esentialul. Si nu este vina omului ca a fost creat asa.
Mie imi vine mereu in minte in ultima vreme acel strigat care ma doare si pe mine in suflet: "Eli, Eli, lama...? Unde esti Tata?"
Reply With Quote
Vechi 30.06.2010, 17:51:17
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
(continuind o discutie initiata de Iore...)
Oare care era menirea lui Adam si a Evei in Paradis?
De ce a creat Dumnezeu Omul? nu-i erau de ajuns vietatile fara minte si CURIOZITATE
Oare Dumnezeu anticipa deja ca cei doi isi vor da in petec?

Nu a avut deja o "experienta" negativa a ingerilor cazuti? de ce a creat alte fiinte capabile de cadere?

Oare nu se astepta de la ei sa se degradeze si sa-si piarda puritatea necesara existentei alaturi de El fiind fiinte curioase(mai ales femeia)?
Dumnezeu ne-a creat chiar daca stia ca o sa cadem in pacat. Daca nu ne aducea la existenta avand aceasta temere, ar fi insemnat ca nu este Atotputernic. Mai mult, trebuia sa fim facuti partasi dragostei si bunatatii Lui indiferent daca ne statorniceam in bine sau pacatuiam.

In Hristos pacatul si moartea sunt biruite. De aceea, pentru toti cei ce se unesc cu El in Biserica, pacatul si moartea nu mai au nimic inspaimantator. In ceea ce priveste relatia lui Dumnezeu cu omul, nu exista fatalism, ci numai dragoste si libertate.
Reply With Quote
Vechi 30.06.2010, 18:28:39
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Majoritatea Sfintilor Parinti vorbesc despre prestiinta lui Dumnezeu. Dumneze stia ca omul va pacatui- va cadea, insa a si gandit mantuirea. Acesta este un Dumnezeu desavarsit, care lasa omul sa se manifeste liber.
Iata si un text din Sf. Chiril al Alexandriei:
"Deci nu vom invinovati pe Creator ca ne-a adus la existenta, ci mai degraba pe noi insine, fiindca am patimit cu voia aceasta vatamare, daca suntem in strea buna a mintii si judecatii. Ca aducand pe om la existenta, a stiut ca va cadea in stricaciune, dar n-a ignorat nici modurile vindecarii"
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum aflu care este voia lui Dumnezeu in viata mea? Marcel_Ionut Generalitati 21 20.09.2012 01:23:18
Faca-se voia Ta sau voia mea? caliyo Generalitati 22 25.06.2012 17:54:32
Voia lui Dumnezeu Mtcrysty17 Generalitati 146 24.11.2011 11:25:29
cum putem stii care este voia lui Dumnezeu? skicolour Intrebari utilizatori 13 18.01.2011 14:12:28
Dumnezeu cel bun -oare? evolution Rugaciuni 292 18.05.2009 22:38:42