Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.06.2009, 22:18:45
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Stiu bine despre cine e vorba si am tot respectul pt el, dar in chestia asta cred ca se inseala (mai ales cand extinde perioada de abstinenta la aproape 3 ani - la fiecare copil...). Cred ca nu are competenta necesara ca sa isi dea cu parerea despre acest subiect - nici medicala, nici de viata. Competenta duhovniceasca are in multe, insa nu se aplica aici dupa parerea mea.

Deci, este o teorie a lui si numai a lui. A, da, si aunor ecologisti de care am o carte depsre sarcina... Nici macar nu exista canoane despre asta (aici, hai sa zic ca s-ar putea sa ma insel.. dar eu nu stiu sa existe, daca stie cineva sa ma corecteze)

In ceea ce priveste problema pe care o discutam, degeaba vorim noi aici fara sa stim cum stau lucrurile exact intre ei, eu pate am inteles gresit ca ea se ia dupa reguli si se ia dupa ce simte.. Nu e cazul sa ne dam deci cu parerea mai mult decat in principiu. Eu am zis niste lucruri de principiu, cel putin am incercat...
Te rog sa ne spui, unde ai citit de 3 ani de abstinenta conform Pr. Arsenie Boca. Si mie mie se pare cam mult; as vrea sa vad cum argumenteaza. Parintele Boca a studiat medicina, deci nu e chiar in afara de problema...
Cazul acesta de fata e cam subiectiv, caci avem doar parerea unuia dintre soti; iar noi ca femei si mame ar trebui sa-i dam sotiei dreptate, stiind cum e sa porti un copil 9 luni. Nu stim nici cat e de avansata sarcina. Am cautat, si medicii sugereaza in orice caz o abstinenta pe ultimele 3 luni de sarcina. Ei, nu e usor sa fii tata!
Reply With Quote
Vechi 14.06.2009, 23:43:43
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Te rog sa ne spui, unde ai citit de 3 ani de abstinenta conform Pr. Arsenie Boca. Si mie mie se pare cam mult; as vrea sa vad cum argumenteaza. Parintele Boca a studiat medicina, deci nu e chiar in afara de problema...
A publicat cineva pe forum texte de ale lui. O sa le caut si o sa va zic.
Parintele Arsenie Boca nu a studiat medicina din cate stiu eu, ci a citit niste carti.
Vechi 15.06.2009, 00:23:31
Anca-Miha
Guest

Implicit

Pr. Arsenie Boca a facut medicina. Carti citim cu totii.
Dar 3 ani de abstinenta e exagerat.
Reply With Quote
Vechi 15.06.2009, 15:11:42
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Pr. Arsenie Boca a facut medicina. Carti citim cu totii.
Dar 3 ani de abstinenta e exagerat.
Parintele Arsenie Boca a studiat teologia si arta. Nu medicina.
http://www.arsenieboca.ro/autobiografie.html
Vechi 15.06.2009, 19:59:34
Anca-Miha
Guest

Implicit Si totusi...

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Parintele Arsenie Boca a studiat teologia si arta. Nu medicina.
"Pictura mi-a lungit școala. Căci aflând Mitropolitul Nicolae Bălan că am talentul acesta, m-a trimis anul următor 1933/34 la Academia de Arte frumoase din București, care am terminat-o în cinci ani. Profesori principali aveam pe dl. Francisc Șirato, Costin Petrescu și Fr. Reiner, ultimul de la Facultatea de medicină. La medicină de multe ori nu puteam merge din cauza frământărilor și grevelor studențești, care mă supărau pentru motivul că pierdeam vremea și cunoștințele de anatomie și antropologie cu profesorul meu, care de multe ori era pus în imposibilitatea să-și țină cursul. "
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 12:22:54
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Anca, cei care studiaza Artele plastice (adica Belle Arte) fac si cursuri de anatomie si disectii, deci merg pentru asta la Facultatea de Medicina.
Aceste cursuri si disectii ii ajuta sa vada structura corpului uman, muschi, oase, pentru a le putea reda mai bine in lucrari (picturi, sculpturi).
Si Michelangelo a facut astfel de studii si Da Vinci.
Mi se pare f. interesant sa citesc astfel de biografii, dar nici in cazul acest n-am inteles ce l-a dus totusi spre calugarie si de ce a renuntat la stiintele exacte, sau de ce n-a devenit pictor. Un om nu renunta niciodata la pasiunile sale, fie si numai reluandu-le mai tarziu.

Revenind la subiect. Mie nu-mi este clara problema postului la mireni si nici la preotii de mir.
Pe alt fir se discuta ca preotii trebuie sa posteasca intre Craciun si Boboteaza, sau nu stiu cand, ca sa poata citi Rugaciunea Sf.Vasile.
Acum nu stiu cati o fac si cati nu tin aceasta slujba pe 1 Ianuarie. Presupun ca toti preotii trebuie s-o tina. Nu citesc toti aceasta rugaciune, iar nu stiu.
Daca poate impune cineva cuiva reguli de post alimentar si nealimentar, nu stiu.
Fiecare om trebuie sa decida pentru el, iar in familii trebuie facut de comun acord.
Da, calugarii au aceasta obligatie in manastire, dar si acolo difera.
Si cred ca sunt mai multe elemente care trebuie luate in consideratie cand se decide asupra alimentatiei: zona geografica, ce alimente poti gasi acolo si ce conditii de clima, stare de sanatate, stare economica.
Exista in mod natural oameni vegetarieni total (vegani), care prin vointa si sanatatea lor consuma numai si numai vegetale. Daca organismul lor rezista este O.K.. Am inteles totusi ca ei trebuie sa ia niste suplimente pentru minerale si vitamine care le lipsesc, negasindu-se in plante.
Am inteles ca monahii greci (chiar din Athos) consuma vietati marine, lucru care totusi nu ar fi conform cu regula ortodoxa de post alimentar. Dar ce altceva pot ei sa manance? Vegetatia acolo este saraca.
Pe urma in conditii de criza economica si saracie ce poti sa-i impui unui om amarat sa nu manance sau sa manance. Voi stiti ce scumpe sunt fructele si legumele (alea care se gasesc) in alte tari?
In tara gasesti in toate curtile si pietele de toate.
In fine ma intreb si eu ca "bmd", unde si cine este sinodul ortodox? Cine hotaraste in lumea asta pentru noi ortodocsii si de cand nu s-a ma tinut asa o sedinta? Sau mai precis cand a fost ultima?
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 16:08:04
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Anca, cei care studiaza Artele plastice (adica Belle Arte) fac si cursuri de anatomie si disectii, deci merg pentru asta la Facultatea de Medicina.
Aceste cursuri si disectii ii ajuta sa vada structura corpului uman, muschi, oase, pentru a le putea reda mai bine in lucrari (picturi, sculpturi).
Si Michelangelo a facut astfel de studii si Da Vinci.
Mi se pare f. interesant sa citesc astfel de biografii, dar nici in cazul acest n-am inteles ce l-a dus totusi spre calugarie si de ce a renuntat la stiintele exacte, sau de ce n-a devenit pictor. Un om nu renunta niciodata la pasiunile sale, fie si numai reluandu-le mai tarziu.
Da, exact, parintele Arsenie Boca avea notiuni de anatomie si poate si de medicica in general, dar asta nu inseamna ca a studiat medicina. Iar teoriile sale despre efectul sexualitatii parintilor in timpul sarcinii si alaptarii sunt pur si simplu teorii, nebazate pe experiente ca o teorie ce se vrea stiintifica.
Daca ar zice doar ca dupa parerea lui asta ar putea avea o influenta proasta ar fi altceva. De altfel poate chiar asta zice, cineva zicea ca 'recomanda'.
Insa Patinina a publicat undeva niste lucruiri scrise de el si acolo zice ca 'se opreste cu asprime' sa ai relatii trupesti in timpul sarcinii si alaptarii... Ceea ce pe mine m-a mirat si socat. Si nu suntd e acord cu el. Puteti sa-mi aruncati cate anateme vreti, ca indraznesc sa ma indoiesc de unele vorbulite ale unui mare staret. Daca asta devine interzis in Biserica, apoi ea devine partid comunist...
De teoria lui mai extinsa despre asta nu am citit decat de pe acest forum. Daca poate cineva sa imi spuna unde o gasesc, m-ar interesa.

Citat:
Revenind la subiect. Mie nu-mi este clara problema postului la mireni si nici la preotii de mir.
Pe alt fir se discuta ca preotii trebuie sa posteasca intre Craciun si Boboteaza, sau nu stiu cand, ca sa poata citi Rugaciunea Sf.Vasile.
Acum nu stiu cati o fac si cati nu tin aceasta slujba pe 1 Ianuarie. Presupun ca toti preotii trebuie s-o tina. Nu citesc toti aceasta rugaciune, iar nu stiu.
Nu stiam ca ar fi trebuit sa tina un post special pentru citirea acelor exorcisme.
De altfel este o traditie din Biserica Romana, la greci de ex. nu exista si cred ca nici la rusi.

Citat:
Am inteles ca monahii greci (chiar din Athos) consuma vietati marine, lucru care totusi nu ar fi conform cu regula ortodoxa de post alimentar. Dar ce altceva pot ei sa manance? Vegetatia acolo este saraca.
Pe urma in conditii de criza economica si saracie ce poti sa-i impui unui om amarat sa nu manance sau sa manance. Voi stiti ce scumpe sunt fructele si legumele (alea care se gasesc) in alte tari?
In tara gasesti in toate curtile si pietele de toate.
In fine ma intreb si eu ca "bmd", unde si cine este sinodul ortodox? Cine hotaraste in lumea asta pentru noi ortodocsii si de cand nu s-a ma tinut asa o sedinta? Sau mai precis cand a fost ultima?
Si eu ziceam ceva asemanator mai sus, ca sunt si traditii diferite de post, care depind de consitiile din tara respectiva. Ar putea sa se mai schimbe deci si acum, de ce nu? Pentru a pastra principiul postului - mancare usoara si ieftina (ca sa putem face milostenie), nu litera.
De asta in Grecia se manancaz fructe de mare tot postul, pt ca sunt f ieftine (si sunt animale nevertebrate).

Un sinod panortodox nu s-a mai tinut d ela sinodul al 7lea in sec. al 9lea.

Insa au mai fost de atunci multe sinoade lmai restranse, locale sau pe o regiune.

In BO sunt lasate multe lucruri la hotararea bisericii locale, adica a sinodului local.
Daca ceilalti ortodocsi nu il contrazic, in principiu inseamna ca accepta si aproba (adica nu considera eretica acea hotarare).
In oprtodoxie nu numai un sinod hotaraste, toata Bisreica are carabcter sinodal, prin traditia vie care salasluieste in ea. De ex. cand un sinod s-a inselat nu a fost acceptat de poporul credincios (asta s-a intamplat la Ferrare-Florenta de ex.). Sinodul trebuie sa fie si accepat ca sa fie 'sinodal'.

In ceea ce priveste postul, as avrea sa mai adaug ca Biserica propune reguli, nu le impune. Ele sunt acolo pentru noi, si ele nu sunt un scop in sine.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul meu ? Mihnea Dragomir Postul 179 10.11.2013 16:37:57
Postul + cristiboss56 Pocainta 43 03.08.2012 03:11:25
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
POSTUL aliscami Impartasania (Taina Euharistiei) 21 13.08.2009 23:58:18