![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
A fi sarac cu duhul are legătură cu ceea ce spune Sfântul Simeon Noul Teolog în rugăciunea către Sfântul Duh: "Fă-Te cu mine un duh, Preabunule Stăpâne, fără de amestecare, fără de mutare, fără de schimbare." Adică să avem un singur duh, neamestecat cu alte duhuri (cu duhul leneviei, cu duhul mândriei, cu duhul înavuțirii etc., etc.), un duh care să nu varieze în situații diferite ale vieții,ci să fie constant.Adică să fie pur, curat, statornic, puternic, putere doar de la Duhul Sfânt și nu de la alte duhuri potrivnice. Asta înseamnă "sărac cu duhul". Apoi enumera treptele rugaciunii prin care se poate ajunge a fi sarac cu duhul,deci o asceza permanenta,un proces indelungat si continuu de indumezeire. Citat:
![]() Scrisoarea a 20-a. Unui student care întreabă cine sunt cei săraci cu duhul "Fericiți cei săraci cu duhul, fiindcă a lor este împărăția Cerurilor, a zis Domnul Hristos. Pe tine te descumpănește acest lucru. Descumpănirea ta vine din faptul [COLOR=darkred]că încurci debilitatea mintală a oamenilor slab dezvoltați[/COLOR] cu sărăcia pe care o laudă Hristos. Sărăcia duhovnicească, altfel spus frângerea inimii, este o însușire a celor mai bune minți pe care le-a avut lumea. Este conștiința nimicniciei proprii înaintea măririi lui Dumnezeu, conștiința murdăriei proprii înaintea curăției lui Dumnezeu, conștiința deplinei atârnări proprii de nemărginita putere a Domnului. Împăratul David a grăit despre sine: eu vierme sunt, și nu om - iar împăratul David [COLOR=darkred]nu era debil mintal[/COLOR], ci a fost o minte bogată și genială. Fiul lui, preaînțeleptul Solomon, a scris: nădăjduiește către Domnul cu toată inima ta, și pe înțelegerea ta să nu te bizui. [COLOR=darkred]Asta înseamnă a fi sărac cu duhul, și anume a te încredința întreg lui Dumnezeu, iar în sine a nu crede.[/COLOR] [COLOR=darkred] [/COLOR]Fericit este cel care e în stare a mărturisi fără fățărnicie: “Puterea mea este neputincioasă, înțelegerea mea nevolnică, voința mea șovăielnică – Doamne, ajută-mi!”. [COLOR=darkred]Sărac cu duhul este [COLOR=red]sfântul[/COLOR] care, precum apostolul Pavel, poate să spună: eu de nimic nu știu, fără numai de Hristos![/COLOR] [COLOR=darkred] [/COLOR]Sărăcia cu duhul este antipodul desăvârșit al trufiei și laudei de sine. De prosteasca, foarte prosteasca trufie și de pierzătoarea laudă de sine a vrut Hristos să ne păzească atunci când i-a lăudat pe cei săraci cu duhul. Pace ție și bucurie de la Domnul!" Draga vsovi sa nu te superi sau intristezi,dar este bine ca intodeauna sa ne consultam cu inavataturile sfintilor parinti inainte sa spunem ceva.Chiar Sf Serafim de Sarov marturisea ca atunci cand nu se ruga la Dumnezeu si vorbea dupa mintea si intelegerea lui,adese ori gresea,Doamne ajuta! |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Fericiti cei curati cu inima | Adrianna | Despre Sfanta Scriptura | 17 | 22.10.2012 21:45:51 |
Fericiti cei ce plang... | 14carol06 | Generalitati | 10 | 03.08.2010 10:22:29 |
exista crestini contemporani fericiti? | florinna01 | Generalitati | 33 | 04.05.2010 16:09:12 |
Spiritualitatea ne face fericiti | silverstar | Generalitati | 31 | 28.01.2009 23:33:29 |
fericiti mucenici | marria | Generalitati | 0 | 08.03.2008 11:33:00 |
|