Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 03.11.2008, 16:33:47
razvan_m
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Anatemizarea ereticilor si schismaticilor, unul dintre cele mai infricosatoare pacate

NU TREBUIE SĂ ANATEMATIZAM
NICI PE VII, NICI PE MORȚI
de
SF. IOAN GURĂ DE AUR
Traducere de Pr. Prof. DUMITRU FECIORU

Citat:
1. V-am vorbit, nu de mult, de neputința cunoașterii lui Dumnezeu; v-am vorbit pe larg, demonstrîndu-vă, cu texte din Scriptură și cu argumente din rațiune, că înțelegerea firii dumnezeiești este complet inaccesibilă chiar puterilor celor nevăzute, a acelor puteri, care duc o viață imaterială și fericită. Vă mai spuneam, că noi, deși ducem o viață ușuratică … și săvârșim tot felul de păcate, căutăm totuși să cunoaștem ceea ce este complet necunoscut chiar ființelor celor nevăzute. Avînd ca temei al unei astfel de purtări, atît părerea bună ce o avem despre puterea noastră de judecată cît și dorința de a dobîndi slavă deșartă de la ascultătorii noștri, nu ne mai gîndim că firea noastră este mărginită, nici nu mai urmăm dumnezeieștilor Scripturi și Părinților, că tîrîți, ca de un șivoi de apă, de nebunia părerii bune ce o avem despre noi, am căzut într-un păcat atît de mare.
Haide dar să vă vorbesc acum și de cele ce se cuvin despre anatemă, să vă arăt puterea acestui păcat, pe care nimeni nu-l socoate păcat, ca să astup cu asta gurile cele neînfrînate și să descopăr boala acelora care întrebuințează la întîmplare acest cuvînt.
Viața noastră de păcătoșenie a ajuns într-o stare atît de tristă, că deși sîntem căzuți atît de jos, nu ne mai dăm seama că am depășit cele mai mari păcate. S-au împlinit cu noi cuvintele profetice: «Nu se mai poate pune nici plasture, nici untdelemn, nici legătură».
De unde să încep dar a vorbi de acest păcat? De la hotărîrile poruncilor Stăpînului sau de la neștiința și nepăsarea voastră? N-am să fiu oare luat în rîs de unii, cînd grăiesc așa? N-am să par că mi-am ieșit din minți? N-am să fiu oare acoperit de ocări, că am de gînd să vorbesc de aceste lucruri triste și vrednice de lacrimi? Dar ce să fac?
Sufăr, mi se sfîșie sufletul, mi se rupe inima de durere, cînd văd atîta nepăsare, cînd văd că viața noastră a întrecut în călcarea legii pe iudei și în necredință pe păgîni.
Cînd ies în lume, văd oameni, care n-au nici mintea luminată de dumnezeiasca Scriptură și nici nu știu ceva din Scriptură — pe cele mai multe le trec sub tăcere, că mă rușinez să le spun — niște nebuni și niște flecari, «care nu știu nici ce vorbesc, nici cele pentru care dau adeverire» , că îndrăznesc să dogmatizeze cu nepricepere și să anatematizeze ce nu știu, încît cei străini de credința noastră rîd de noi, că nici nu ne îngrijim de o bună viețuire și nici nu sîntem învățați să facem fapte bune.
2. Vai, ce nenorocire! Vai! Cîți drepți și profeți au dorit să vadă cele ce vedem și n-au văzut și să audă cele ce auzim și n-au auzit. Și noi ne batem joc de ele! Luați aminte, vă rog, la cele ce ați auzit, ca nu cumva să pierim! Dacă porunca rostită de înger a fost puternică, iar călcarea și neascultarea ei a primit o dreaptă răsplătire, cum vom scăpa de pedeapsă noi, care nesocotim o astfel de mîntuire?
Spune-mi, care-i scopul Evangheliei harului? Pentru ce a venit Fiul lui Dumnezeu în trup? A venit oare ca să ne mușcăm și să ne mîncăm unii pe alții? Învățătura lui Hristos, întru totul mai desăvîrșită decît legea veche, cere de la noi mai multă dragoste de oameni.
În legea veche se spune: «Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți»; în legea nouă, însă, se spune să mori pentru aproapele tău. Ascultă-L chiar pe Hristos grăind: «Un om oarecare se pogorî din Ierusalim în Ierihon și a căzut între tîlhari, care desbrăcîndu-l și lovindu-l s-au dus lâsîndu-l abia viu. Și din întîmplare un preot se pogora pe calea aceea și văzîndu-l a trecut pe alăturea. Asemenea și un levit, ajungînd la acel loc și văzîndu-l, a trecut pe alăturea. Iar un samarinean, venind la locul acela și văzându-l, i s-a făcut milă de el și apropiindu-se i-a legat rănile, turnînd undelemn și vin; și punîndu-l pe dobitocul lui, l-a dus la o casă de oaspeți și a purtat grijă de el. Și a doua zi, scoțînd doi dinari i-a dat gazdei zicând și orice vei mai cheltui, cînd mă voi întoarce, îți voi da ție». Deci care dintre acei trei ți se pare că a fost aproapele celui căzut între tîlhari? Iar el a zis: «Cel ce a făcut milă cu el». Iar Iisus i-a zis lui: «Mergi și fă și tu asemenea».
Vai ce lucru de mirare! N-a numit «aproape» nici pe preot, nici pe levit, ci pe cel disprețuit de iudei, după învățătura lor, adică pe samarinean, pe cel străin, pe cel mult hulit; pe acela numai l-a numit «aproape», pentru că la el s-a găsit milă.
Cuvintele acestea sînt ale Fiului lui Dumnezeu, iar pe acestea le-a împlinit cu fapta, cînd a venit pe pămînt; că n-a murit numai pentru prieteni și pentru ai Lui, ci pentru dușmani, pentru tirani, pentru înșelători, pentru cei ce L-au urît, pentru cei ce L-au răstignit, pe care-i știa mai înainte de întemeierea lumii, că vor fi așa; i-a știut mai dinainte și totuși i-a creat, biruind preștiința cu bunătatea.
Pentru aceștia Și-a vărsat sîngele Lui, pentru aceștia a primit junghiere.
Că spune Domnul: «Pîinea este trupul Meu, pe care îl voi da pentru viața lumii».
Și Pavel spune aceasta în epistola sa: «Că dacă vrăjmași fiind, ne-am împăcat cu Dumnezeu prin moartea Fiului Lui»; și iarăși, în epistola către Evrei spune că a gustat moartea pentru toți oamenii.
Așadar dacă Hristos a săvîrșit acestea, iar Biserica împlinește tipurile acestor fapte, făcînd în fiecare zi rugăciuni pentru toți oamenii, cum îndrăznești tu să anatematizezi?
Spune-mi: Ce înseamnă cuvîntul acesta, pe care-l spui: «Să fie anatema!»
Îți dai seama ce grăiești? Știi ce spui? Cunoști puterea acestui cuvînt?
Vei găsi într-adevăr în Scriptura cea de Dumnezeu insuflată spunîndu-se acest cuvînt despre Ierihon: «Și vei anatematiza Domnului Dumnezeului tău toată cetatea». Și pînă în ziua de azi este printre noi acest obicei, că se spune: «Cutare, făcînd aceasta, a făcut o «anatemă» în acest loc». Oare aceasta să fie «anatema», pe care o rostești tu? Nu! Că prin această «anatemă» se înțelege o faptă bună, un dar făcut lui Dumnezeu.
Tu, însă, ce vrei să spui cînd rostești: «Anatema!»? Iată ce spui: «Să fie dat acesta diavolului, să nu mai aibă parte de mîntuire, să fie străin de Hristos!».
3. Cine ești tu de ți-ai luat această stăpînire și această mare putere? Atunci, la ziua judecății, Fiul lui Dumnezeu va sta pe scaunul de judecată și va pune oile de-a dreapta și caprele de-a stînga.
Pentru ce ți-ai luat o vrednicie atît de mare, cu care a fost învrednicită numai ceata apostolilor și cei care au fost cu adevărat, după toată rînduiala, urmașii lor, plini de har și de putere?
Aceia, păzind cu toată luarea aminte porunca lui Hristos, ca și cum și-ar fi scos ochiul cel drept, așa alungau pe eretici din Biserică.
Aceasta arată marea lor milă și durere; că se tăia un mădular de seamă. Pentru asta l-a și numit Hristos: «ochiul drept», pentru a arăta ce simțeau cei care-l alungau. De aceea apostolii și urmașii lor au fost, și în această privință ca și în toate faptele lor, cu multă luare aminte: combăteau și alungau ereziile, dar nu dădeau pe nici unul dintre eretici anatemei. Se pare că apostolul Pavel a fost silit numai în două rînduri să dea anatemei; dar n-a dat anatemei o persoană anumită; odată, în Epistola către Corinteni, spunînd: «Dacă cineva nu iubește pe Domnul nostru lisus Hristos, să fie anatema»; și a doua oară, în Epistola către Galateni: «Dacă cineva vă va binevesti altceva decît ceea ce ați primit, anatema să fie».
Ce? Îndrăznești să faci tu ceea ce nimeni din cei ce au primit această putere n-a făcut și nici n-a îndrăznit să facă?
O iei înaintea judecății Împăratului, lucrînd împotriva scopului pentru care a murit Stăpînul?
Vreți să aflați ce a grăit un sfînt, unul dinainte de noi, un urmaș al apostolilor, care a fost învrednicit de mucenicie?
Acesta, ca să arate cît de greu este cuvîntul: "anatema", s-a folosit de o pildă, spunînd: "După cum un om de rînd, care se îmbracă cu purpura împărătească, este ucis ca uzurpator și el și cei ce l-au ajutat, tot așa și cei care se slujesc de sentințele Stăpînului și dau anatemei Bisericii pe un om, aduc asupra lui desăvîrșită pierzanie, pentru că răpesc dreptul de judecător al Fiului".
[continuarea in postul urmator]
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Unul dintre cele mai ciudate vise din viata mea Raluca1905 Generalitati 19 04.12.2017 23:18:24
Unul dintre parintii copilului nu este crestin ortodox Persoana Botezul 33 01.10.2014 15:58:28
Unul dintre nasi nu este ortodox! dr.cri Botezul 58 22.05.2012 22:05:29
cum se numeste cartea care descrie legatura dintre pacate? cred_cu_adevarat Generalitati 5 24.04.2012 11:10:50
Cele 7 pacate de capetenie Laurentiu Generalitati 20 05.06.2007 17:26:06