![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Lumea Monahilor anul II, nr. 8 (13) August 2008
[SIZE=4]„Uită răul, rabdă mult și iartă mult!”[/SIZE] [COLOR=#000000]Părintelui Mina Dobzeu trebuie că i‑a fost drag Hușiul, pentru că toată viața a gravitat în jurul lui. Când nu era închis pentru „uneltire contra siguranței statului”. De treizeci de ani însă viețuiește neîntrerupt (decât de opt luni de detenție, în ’89) în chilia sa de la mănăstirea Sfinții Petru și Pavel, la Episcopia de Huși. La doi pași de statuia sfântului și marelui Ștefan așteaptă veșnicia un bătrân cu ochi albaștri și multă credință. Doi jurnaliști, George Crasnean (Lumea Monahilor) și Isabela Aivăncesei (Radio România Actualități) l‑au „ispitit” cu întrebări, cu puțin înainte de începutul postului Adormirii Maicii Domnului.[/COLOR]
G.C.: Când vine vorba despre dum*neavoastră părinte, toată lumea, involuntar cred, vă asociază cu *Nicolae Stein*hardt! Mai precis, cu botezul lui. – Providența divină l‑o ridicat pe Ni*colae Steinhardt – un intelectual să vorbească despre credința cea ade*vărată intelectualilor atei ai acelor vremuri – un evreu care să le facă loruși cunoscut că s‑au lepădat de Hristos și de mântuire. Botezul lui a fost adevărat. Taina este adevărată. Și el a cunoscut lucrul acesta. „Ce bucuros sunt că m‑am botezat” avea să spună cândva, mai târziu. Ai văzut ce face Providența divină? A ridicat din rândurile lor, ale intelectualilor, pe cineva care să le vorbească! Am mai spus și altădată că Steinhardt a acceptat trei mortificări: prima, că nu și‑a trădat colegii de la Uniunea Scriitorilor – grupul Noica – a doua, că a renunțat la iudaism și a făcut alegerea cea bună, trecând la Ortodoxie; iar a treia, că a intrat în monahism. Iată cum prin iconomia Sa, Dumnezeu a adus în adevărată cinste un mare intelectual evreu! A fost întrebat, de multe ori după aceea, de ce a trecut la creștinism, că doară evreu fiind, era în rădăcină biblică? Ce a găsit atât de bun, încât să se facă una cu acel popor român și să se lepede de credința sa? Iar el le răspundea că poporul acesta este un neam blajin și primitor și are credința cea adevărată! Iată, tocmai un evreu a scos în evidență faptul că poporul acesta are credința cea adevărată! Și toc*mai prin acest mare om de cultură evreu ne‑a arătat Dumnezeu că ne iubește! Le mai spunea israeliților că doar aici și‑a găsit liniștea, în acest popor. G.C.: Povestiți‑mi și mie vă rog, chiar de‑ar fi să vă repetați, despre convertirea și încreștinarea părintelui Steinhardt! – Mda... Era pe la sfârșitul lui februa*rie, în 1960, la Jilava, imediat după ce m‑au condamnat la șapte ani de închisoare. Eram mulți în celula 18 și se ocupaseră aproape toate paturile, imediat ce am ajuns acolo. Eu stăteam cu patul la etaj, căci erau paturi supraetajate, pe trei niveluri. Într‑o seară, între deținuții nou veniți, am observat pe unul ce n‑avea pat și stătea stingher cu o plasă în mână. I‑am făcut semn și l‑am chemat sus, lângă mine. Și omul s‑a bucurat că îi da cineva atenție și a fost recunoscător: Mii de mulțumiri – a zis, cu multă afecțiune! După ce ne‑am cunoscut mai bine am aflat că era Nicu Steinhardt și că făcea parte din grupul Noica, alături de Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George și alți scriitori. Dintre ei însă, numai el era ovrei. I‑a plăcut lui Steinhardt că n‑am făcut caz de originea lui și de faptul că eu eram călugăr. Ceva mai târziu mi‑a spus că vrea să fie botezat, pentru că, zicea el: condițiile sunt grele aici și nu voi rezista mult. N‑am să scap cu viață de aici: alimentația slaba, apa viermănoasă, mizeria, bătăile și eu vreau să mor creștin. Vreau să mor creștin, mi‑a repetat el și mi‑a cerut să‑l botez. L‑au întrebat colegii de celulă: dacă te‑ai hotărât să te botezi, *atunci la ce confesiune vrei să o faci? Și el, făcând alegerea cea dreaptă, a spus că la creștinismul ortodox, iar ei i‑au răspuns *atunci că să te boteze *atunci „călugărul”! Eu eram „că*lu*gărul”. Țin minte că era în 1960, la Jilava, pe la începutul lui martie. I‑am facut o pregatire, o catehizare… El era un intelectual, cunoștea învățătura creștină, nu era străin de scrierile biblice că el, cum am aflat mai târziu, avea în anturaj prieteni cu care mergea pe la mănăstiri. A învățat simbolul credinței, am vorbit despre Vechiul Legământ – căci Vechiul Testament aste călăuză către cel Nou, cum zicea Clement al Alexandriei. Pe data de 15 martie 1960 el a zis: „Hai să facem astăzi botezul”. Ne‑au scos în ziua aceea la aer și cu tinetele, cu tot, să aducem apă. El a rămas în cameră pe motivul că îl rodea un bocanc, că avea o bubă. A raportat la comandant să‑l ducă la doctor. Gardianul i‑a zis: „Mii de zile să fii tu așa, cu cerința asta nu te duc niciodată!”, și a rămas în cameră. Eu, când am venit de afară, am intrat primul în celulă, pentru a putea săvârși Taina Botezului. Am pregatit un ibric și apă, el a rostit simbolul credinței ortodoxe, i‑am făcut exorcizările și pe urmă am săvârșit Sfânta Taină a Botezului. Se botează robul lui Dumnezeu Nicolae, în Numele Tatălui, Amin. Și al Fiului, Amin. Și al Sfântului Duh, Amin. El a dorit să rămână în același nume. Și l‑am încreștinat în numele Sfintei Treimi, săvârșind botezul prin turnare (căci așa erau condițiile) cu apă binecuvântată. Pe urmă, acolo între paturi, în celula supraaglomerată, am cântat Câți în Hristos v‑ați botezat, în Hristos v‑ați și‑mbrăcat. Am săvârșit taina din memorie. Mai erau cu noi și doi preoți greco‑catolici. Erau acolo în celulă și romano‑catolici și protestanți, așa că, iată, botezul s‑a făcut într‑un cadru ecumenic. Acuma, i‑am zis, urmează să mai primești și Mirungerea, dar asta când vei ieși, pentru că nu avem cele necesare săvârșirii tainei. Să te duci la biserica Sfânta Ecaterina, de la Institutul Teologic, când vei fi în libertate, și să‑l cauți pe părintele Teodorescu și el te va mirui. După cinci ani de libertate, Nicolae Delarohia l‑a căutat pe părinte și l‑a găsit la schitul Darvari, unde și‑a plinit botezul. Și‑a luat și nașul, pe Emilian Petrașcu, mare intelectual și el, cel care a scris ordinul transmis de Antonescu: Ostași români, vă ordon treceți Prutul! Ne‑am mai întâlnit în timp: odată am fost la el acasă, pe când trăia încă tatăl său și odată a venit le mine la Huși, prin 1975, și ar fi voit să rămână, dar episcopul de atunci nu i‑a îngăduit fiindcă nu ne dădeau voie comuniștii să mărim obștea. Însă l‑am îndrumat spre PS Teofil al Clujului și el l‑a primit la Rohia, unde l‑a tuns monah și unde a viețuit până la moarte. Ultima dată l‑am revăzut cu câteva zile înainte de a se muta la Domnul. Voia să meargă la București la spital, dar n‑a mai apucat, a rămas la Baia Mare. „Tare mă supără niște gânduri, că nu mi‑a iertat Dumnezeu din păcatele tinereții mele”, mi s‑a confesat. „Fii liniștit, i‑am spus, că asta e o ispită de la cel rău, care îți aduce tulburare ca să n‑ai liniște nici acum”. Iar el mi‑a mulțumit atunci, iar după scurt timp a și murit. G.C.: Era mai mul*tă credință în acele *vremuri? – În suferință aveau oamenii mai multă rugăciune și credință! Totdeauna am învățat pe creștini că valorile spirituale trebuie să primeze în viața omului. Le vorbeam și deținuților de ierarhizarea valorilor, de logica iluminată de învățătura de credință și care poate, prin rațiune și cugetare în Duhul, să ducă la cunoștința Adevărului. Și Adevărul este Sfințenie. Iar Sfințenia este Adevărul! Rațiunea aceasta însă, este un dar a lui Dumnezeu. Rațiune, sentiment, voință! Toate trei sunt expresii ale chipului lui Dumnezeu în om! Deci ale Tale dintru ale Tale... Așa m‑a surprins grăind odată Noica și a spus că are cugetare adâncă călugărul acesta! G.C.: Câtă puș*că*rie ați făcut, părinte? |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Racla Sfantul Mina | andreea9 | Stiri, actualitati, anunturi | 8 | 04.05.2011 06:56:48 |
Moastele Sf Mina | C.tin | Stiri, actualitati, anunturi | 5 | 11.11.2008 20:48:52 |
ANUNȚ UMANITAR pentru părintele Mina Dobzeu | fllorina | Umanitare | 27 | 31.10.2008 19:11:48 |
Biserica Sf Mina | Iohan | Generalitati | 2 | 14.07.2008 19:14:39 |
Cleopa Paraschiv Mina Dobzeu Rugaciunea lui Iisus | mihailt | Rugaciuni | 1 | 18.05.2008 13:06:37 |
|