![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, sărbătorită în fiecare an la data de 7 iulie este, alături de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitoarea Catedralei Episcopale din Huși.
În lăcașul de cult se află mâna dreaptă a sfintei mucenițe care a fost adusă de la muntele Athos în anul 1787 de Episcopul Iacob Stamati. Programul hramului Vineri, 06 iulie Ora 17.00 – Vecernia Mare și Litia în Catedrala Episcopală. Slujbă va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Ora 19.00 – Procesiune în Municipiul Huși cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, pe următorul traseu: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu – str. 1 Decembrie – str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare – Catedrala Episcopală. Sâmbătă, 07 iulie Ora 09.30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Catedrala din Huși Biserica a fost construită de Sfântul domnitor Ștefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curții domnești. A funcționat de-a lungul timpului ca mănăstire și catedrala episcopală, începand din anul 1598. Monumentul istoric a fost reconstruit în secolele XVIII – XIX, iar astăzi se mai păstrează doar urmele temeliilor și pisania din vremea marelui voievod. Biserica a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată și jefuită în 1711 de tătari și a fost reclădită în perioada 1753 – 1756 de episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica.
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
O hotararea noua publicata pe www.basilica.ro | mihailt | Generalitati | 6 | 14.01.2011 22:11:54 |
Activitatile saptamanii la Centrul de Formare si Consiliere | fragmente | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 13.09.2010 09:25:35 |
Centrul Academic International Eminescu ( 121 de ani in eternitate ) | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 0 | 14.06.2010 17:59:31 |
Am noutati: cred ca stiu cine e NOI | mq | Generalitati | 19 | 02.09.2009 13:54:01 |
Noutati uimitoare la Altermedia!Tesla a fost roman!Parol! | mihailt | Generalitati | 3 | 21.05.2009 21:43:39 |
|