![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
pildă de adevărată mângâiere și sprijin pe care ne-au dat-o bătrânii noștri sfătuitori, pentru ambele părți, în momentele dificile este: „Nu uitați niciodată prima săptămână a căsătoriei voastre”. Sunteți amândoi aceiași ca și atunci. Nimic nu vă desparte. Le reamintim bărbaților spusa: „Trăiți înțelepțește cu femeile voastre, ca fiind făpturi mai slabe” (I Petru 3, 7). Aceasta înseamnă că abaterea soției de la cale se vindecă cu dragoste și tandrețe, mai curând decât prin ceartă și mânie. Să nu-i faci observație soției tale în cazul în care a greșit, mai cu seamă în momentele ispitei și ale presiunii maxime. Să pui în lucrare cuvintele lui David: „Iar eu ca un surd nu auzeam și ca un mut ce nu-și deschide gura sa” (Psalmul 37, 13). Într-un alt moment, când sunteți numai voi, departe de copii, dacă ei există, ia-o cu tandrețe pe soția ta în brațe și spune-i: „Iubita mea, nu știi cât de mult te iubesc? Eu voiesc ca tu să fii o doamnă cu demnitate. Ceea ce ai făcut nu-ți face cinste”. Numai atunci va accepta că a greșit și-și va cere în mod conștient iertare. Acestea sunt roadele experienței. Dacă o vei mustra în momentul greșelii sau al pagubei, se va încăpățâna, va răspunde împotrivă, se va posomori, va invoca pretexte și va spune minciuni! Înțelepciunea prinde doar dacă este folosit medicamentul iubirii. Din puțina noastră cercetare, din cele pe care le-am auzit și le-am văzut, tragem concluzia că cea mai mare responsabilitate pentru orice fel de rău care se întâmplă în căsătorii o au bărbații, pentru că nu le arată dragoste soțiilor lor. Ei iubesc femeile, dar din păcate nu pe ale lor. Aceasta este rădăcina răului. Atunci începe să încolțească gelozia și suspiciunea – împreună cu consecințele binecunoscute –, mai cu seamă când și cei din jur pretind că ceva pare să se întâmple!
Spusele scripturistice „Iertați și vi se va ierta vouă” și „Unii altora dați-vă întâietate întru milostivirea lui Iisus Hristos” trebuie să stăpânească în chip necesar, ca să existe normalitate în familie. Multe greșeli și cruzime au bărbații. În mod obișnuit au foarte multă neatenție și cedează în problemele morale, care în vremurile noastre au întrecut măsura. Dacă ceva asemănător i se întâmplă femeii, atunci securea certării și a răzbunării va cădea cu greutate asupra ei. Iubirea față de soție este în ceea ce-l privește pe bărbat și dreptate, deoarece singura persoană care practic și nedespărțit va rămâne alături de el este soția sa, de vreme ce toate persoanele din mediul său vor dispărea, în timp ce căsătoria soților evlavioși continuă și în veșnicie. Gheronda Iosif Vatopedinul