Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.04.2015, 11:49:44
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
În prima mea tinerețe, circula prin patria noastră o carte tradusă din rusește cu titlulBiblia hazlie. Ceva de genul: „Auzi dumneata, cică Dumnezeu a făcut-o pe Eva dintr-o coastă! Haida de! Cum să faci un om dintr-un os?“. A coborî la un asemenea nivel e a comite marea imprudență de a ignora – cu un curaj sinucigaș – 2000 de ani de analiză de text și comentariu expert (practicate de intelectuali prestigioși, de la Sf. Augustin sau Origen pînă la Pascal, Heidegger și Heisenberg), cu rezultatul că nu poți depăși stricta literalitate a unei cărți, care se întîmplă să fie, pentru civilizația europeană, Cartea, o carte care e departe de a fi „la mintea cocoșului“, dacă te apleci asupra ei fără țîfnă, fără voluptăți polemice, fără histrionism scriitoricesc.
Zice Plesu: sigur, poti citi Biblia. Cartea scrisa de Dumnezeu (prin interpusi), prin care El a transmis un mesaj fundamental oricarui om de pe Pamant. Dar stai, esti prea prost sa o intelegi si sa o interpretezi asa, de capul tau. Trebuie sa citesti mai intai cum au interpretat-o altii (de ce? Nu intreba, eu sunt Plesu) si sa iti insusesti acele interpretari. Esti destept si crezi ca o poti intelege singur? Imposibil. Lasa-ti creierul acasa, esti varza, neaparat trebuie sa vezi cum au interpretat-o altii inaintea ta. Care sunt aia altii? Apologeti neaparat- nu cumva sa pui mana pe Nietzsche.

Si asa am ajuns la o problema eterna a oricarei religii care se bazeaza pe carti vechi de mii de ani, prezentate publicului ca adevar suprem. Orice om cu o educatie medie care citeste o asemenea carte fara conditionare prealabila o considera o colectie de povesti (femeia creata din coasta barbatului? Sarpe care vorbeste? Virgina care naste? Om crucificat, mort, care invie?). Nu de alta, dar avem alte carti de povesti extrem de similare. Unele chiar mai vechi decat dea prezentata ca "aia cea mai veche si originala".

Reprezentantii religiei care se bazeaza pe acea carte nu vor sa o citesti de capul tau. Doamne fereste, ce ne facem daca iti folosesti creierul si ne zici dupa aia ca sunt povesti?

Stai asa - inainte sa citesti Cartea, ia de aici o carte (scrisa de un mare intelept) care explica fiecare contradictie pe care CREZI ca ai gasit-o cand ai citit Cartea. Cum? Ai inca chestii care nu sunt explicate, si Cartea nu are sens? Mai ia o carte cu explicatii despre Carte.

OK - acum esti gata sa accepti Cartea ca adevarul suprem? Da? OK - ia Cartea si citeste-o, ca 5 ani ti-a luat sa intelegi ca asta e Cartea adevarului suprem. Sigur ca asa e, doar ai citit toate celalalte carti mai mici care ti-au explicat asta.

Citat:
Sigur, nimic nu e interzis. Poți citi Upanișadele și să te tăvălești de rîs sau de indignare.
Da, exact. Pot. Si asa am facut si cand am citit Biblia.

Citat:
Dar e păcat!
Hopa. Plesu zice ca e pacat sa razi de Upanisade. E un pic confuz omul asta.

Citat:
Riști să ratezi o bună întîlnire cu un text mai mult decît venerabil.
Nu stiu ce sa zic. Venerabil inseamna demn de respect. Deci si Upanisadele si Biblia sunt AMBELE demne de respect, desi se contrazic? Sunt ambele adevarate?

Asta e un articol scris de un om care vrea religia in scoli, dar nu poate spune asta, pur si simplu. Nu de alta, doar e Plesu.

Asa ca impacheteaza ideea in multe cuvinte complicate, adauga un pic de dubiu personal (pentru echidistanta, dar atat, ca nu dezvolta), aduce vorba de exegeza (nu cumva sa creada cititorii Dilemei ca pot interpreta Biblia dupa capul lor - va vrem inteligenti, dar e o limita), dupa care arunca o remarca despre Upanisade, ca nah, e multi-cultural si da bine.

@Delia31 - ti-au scapat toate astea? Sau ai vrut sa fii contra, ti-a fost lene, si ai dat copy/paste la articolul asta cu vocabular bogat, dar execrabil ca argumentatie?
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote