Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 21.02.2015, 01:32:18
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Acuma, deși nu mă simt prea la largul meu între bibliști, că am mai degrabă o căpățână mundană și sentimentală, parcă tot aș scrie și eu ceva...:) Subiectul e pasionant și deocamdată admirabil condus din condeie. Să mă iertați că nu țin nivelul dar câte ceva toto voiesc să întreb și să afirm, din a mai bună intenție - să învăț, mai întâi, de la frații mai mari și cărturari. Fără pic de ironie o spun!

Mărturisesc, fraților, că mult mă miră cum noi oamenii nu găsim timp pentru pașnica activitate de contemplare a frumuseții ci mereu ne istovim puterile sufletului în dispute pentru supremația convingerilor. Eu mai întâi sunt un astfel de om și acum, răsfoind topicul, mă și mir că n-am trecut deja la ..atac. Dar nu-i bai, o voi face curînd.

Ca om de lume ce sunt, mă întreb mai întâi: cum de adversarii icoanelor nu sunt animați în primul rând de universul artistic al iconografiei? Oare în uriașa creație a artiștilor iconari din nenumărate țări și epoci nu găsim imbold pentru admirație și niscaiva contemplare a frumuseții artei? O artă mai aparte, ce-i drept, una care pomenește și exprimă nu numai sufletul omenesc dar și Cerul...
Icoana ca semn și ca simbol, nu ne trezește măcar preocuparea pentru oamenii care au lucrat-o? Și pentru lumea la care e zălogită inima lor?...
Cu riscul ca Mihailc să îmi fi făcut iarăși o ciufuleală critică, vis-avis de minusculele mele interogații și speculații mundane, eu totuși continui să cuget: să fie lipsită chiar de orice sens icoana, așa cum spun adversarii? Să fie ciudate și "urâte" icoanele așa cum se exprima o soră mai demult?.... Oare pentru că iconarii din vechime și de azi nu erau în stare decât de lucruri ce par zămislite de mâna copiilor? Fiind ei niște pitici în comparație cu marii meșteri ai Renașterii, de pildă?
Cei ce au ținut să reprezinte în icoană o lume aparte, să fi fost doar bieți ignoranți ai legilor perspectivei și ai mulțimii de tehnici precum și ai anatomiei umane? Sau, poate, ei deja ne sugerează prin icoană că lumea în-semnată de ei este o lume diferită de a noastră...
Să fie icoana nu daor un semn, ori un simbol, ci și un imbold pentru anumite resurse rămase în oarece letargie înlăuntrul nostru?
Cum să abordăm icoana? Filosofic, esteticește, numerologic? Sau poate istoric, stilistic, compozițional?...
Mă gândesc că mereu omul a creat o imagine, o reprezentare în primul rând pentru a întipări și sugera ceva, o realitate fără de care icoana nu ar avea obiect. Care să fie acel ceva tainic, acel cineva?... Îl putem cunoaște suficient de bine doar pe calea intelectului, îl putem pătrunde cu mintea fără a avea absolut nici o nevoie de imagini?....
Iar dragostea, care mereu s-a adresat întregii ființe - lumii simțurilor, emoțiilor, voinței și intelectului, nu are oare și aici ceva de spus, ceva de exprimat? Nu vin imaginile vizuale, auditive, olfactive etc. să coloreze lumea spre care aspirăm și în care ființăm și astfel să ne-o facă mai apropiată, mai dragă, mai "a noastră"?

Dar astea sunt reflecțiile unui cuget mundan, o recunosc cu regret, iar cele duhovnicești eu nu le pot atinge acum, deși privesc o icoană așezată chiar lângă laptopul meu...:)

Doamne ajută!
Reply With Quote