![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
In anii comunismului, mi s-a spus ca nu exista Dumnezeu. Vedeam bisericile, mergeam si la slulbe uneori si totusi Dumnezeu ramanea ceva abstract. Uneori faceam lucruri de fatada care dadeau bine in societate si care ma situau, totusi, printre cei ,,cuminti'', insa simteam ca Dumnezeu, daca exista, e altceva.
Am avut, totusi, noroc ca m-a ferit Dumnezeu de discutii cu sectantii ori cu cei de alte religii, caci nu stiu ce m-as fi facut. Cunosc un sat in care sectantii sunt destul de bine vazuti... Apoi, chiar in Biserica noastra Ortodoxa mai vedeam lucruri care se bateau cap in cap... Intrebari si iar intrebari, iar eu cautam raspunsuri. Dupa 1989, au aparut carti diverse si astfel am reusit sa inteleg partial, inca, in ce consta Ortodoxia. Insa observ ca ispitele ortodocsilor nu se termina, totusi. Pe de o parte, politicul cauta sa domine Biserica si nu invers, cum ar fi normal. Crestinul ortodox este nevoit din sa faca fata influentelor venite nu doar din partea sectelor, ci si din partea unora care ranesc Biserica din interior. Nu se mai spune ca nu exista Dumnezeu. Nu. Ispitele acum sunt mai finute, dar la fel de periculoase Astfel, cunoasterea ortodoxiei nu e doar treaba teologilor, ci si a tuturor celor dornici sa se mantuiasca. De aceea, as dori ca pe acest topic, sa incercam sa ne intoarcem la izvoare si sa redescoperim Ortodoxia asa cum este ea si sa observam ispitele care o pandesc in zilele noastre. |
|