În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia
OK, am nuantat, ai vazut: musulmanul (sau orice alt aglutinat fanatic sub steagul credintei intolerante) e cainele, caricaturistul e cel ce il intarita. E clar? Eu doar vociferez, evident ca daca cineva blasfemiaza de fata cu mine, nu as aplica reteta primitiva de a plesni persona. Cel mult fac o hipertensiune arteriala, il injur in gind, sau ii atrag cu blindete atentia, si atit.
Tu chiar crezi ca oamenii fac tot ce spun la manie sau consternare? Da, sunt antioccidental, anticapitalist, antieuropean, etc. Dar nu as ucide vreodata (si nici nu as muri) nici macar in numele ideilor proprii. Cu atit mai putin in numele unor credinte compilate de altii, fie ei teologi crestini sau orice altceva.
La mine "credinta" nu e decat o inclinare intelectualista. Nu as muri pentru Cristos, dupa cum nu as ucide pentru Muhammad (daca ma nasteam musulman). Vad orice credinta ferma ca aglutinare sub steag, si deci pierdere a libertatii. Aici fac pe grozavul, dar daca traiam in Vest as fi ridicat din umeri vazand blasfemiile acelea: cine sunt eu sa le condamn? Capu' face, capu' trage.
Totul e asa de previzibil in politica asta mondiala, ca mi-e sila.
Detest angajarea patimasa in orice credinta: ca e ateism militant, crestinism inflacarat sau orice altceva.
Cu stima,
Un "caldicel" ca vocatie, cu mult dispret pentru sine insusi.
P. S. Unii "sfinti" au omorat oameni. Vezi sfintii cruciadelor, sau altii. Mai citeste istorie critica si realista a crestinismului si Bisericii. TOATE religiile si ideologiile au sange pe maini. Lasa aglutinarea ca adepta-care-nu-se-indoieste. Daca adevarul era apanajul exclusiv al unei anume credinte, nu ar fi existat greseli/crime din partea adeptilor acelei credinte (oricare a r fi ea).
Din partea mea, toti pot sa faca bors. Prefer, in viitorul apropiat, care se anunta foarte amenintator pentru credintele de tot soiul, sa devin ce acum urasc cel mai mult: adica un consumerist fara chip si individualitate. Si asta ca sa nu o iau pe coaja de la Sistem in numele unei credinte oricum de altii compilate. Voi fi un cetatean european disciplinat care, de fapt, religios vorbind, practic, nu crede in nimic. Nu dau vrabia din mina pe pasarea-paradisului de pe blocul din capatul strazii vecine.
Numai bine.
|