Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #33  
Vechi 15.11.2014, 20:27:07
TINERI PENTRU ROMANIA's Avatar
TINERI PENTRU ROMANIA TINERI PENTRU ROMANIA is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.08.2010
Locație: Mai multe localități
Religia: Ortodox
Mesaje: 514
Implicit

RÂNDURI PENTRU DOMNIȘOARE (8)

SOCIETATEA


Dreptatea

=PARTEA A TREIA=

-I-

Îndatoririle au fost împărțite în stricte și mari. Să nu răspunzi la bine cu rău e o îndatorire strictă. Să faci bine întotdeauna pentru că așa se cuvine e o îndatorire mare a cărei îndeplinire o așteptăm de la ceilalți, la fel cum ei o așteaptă de la noi.

Au fost multe nedreptăți în toate timpurile. Istoria le condamnă, înregistrând totodată faptele bune ale acelora care au iubit atât de mult dreptatea că și-au dat și viața pentru ea. Adevărații prieteni ai dreptății nu s-au lăsat influențați nici de teamă, nici de interes, iar răspunsul lor la amenințări sau promisiuni a fost întotdeauna „Nu!” pentru că le era imposibil să nu-și facă datoria.

Dreptatea distributivă se aplică femeilor mai mult în sfera căminului. Ele nu se prea implică în treburile publice, deși de la Debora, profetesa care judeca în Israel sub un palmier, au fost destule suverane drepte. Să veghezi la menținerea ordinii publice, la respectarea interesului general și privat, la garantarea de drepturi egale tuturor, să trebuiască să decizi declararea unui război sunt responsabilități greu de asumat. Dreptatea la cele mai multe dintre femei se confundă cu nepărtinirea. Nepărtinirea le e necesară în relațiile sociale pentru că sunt înclinate să urmeze primul impuls, să vadă lucrurile doar din punctul lor de vedere. Blândețea e cu siguranță virtutea principală a sexului lor, dar ea poate veni din slăbiciune, din capriciu,
dintr-o fantezie în judecăți. De aici până la nedreptate în fapte nu e decât un pas. Ele au deci obligația să-și cultive obișnuința de a recunoaște imparțial ce e drept.

-II-

Dreptatea presupune într-adevăr un drept recunoscut și pozitiv spre deosebire de nepărtinire, care deși își are sursa în simțul moral, ascultă totuși de îndemnurile inimii. Dreptatea strictă e pentru bărbat o obligație, nu-l laudă nimeni pentru ea. Nepărtinirea e dimpotrivă la femeie o virtute foarte apreciată, fiind aproape imposibil de practicat fără folosirea devreme a rațiunii pentru a reprima pornirile care tulbură judecata și pentru a alege liber calea datoriei.

Femeile, având dintotdeauna o mare influență asupra opiniei publice, sunt datoare față de societate s-o exercite în favoarea unor cauze drepte. Ele să știe să ierte și să deplângă răul, dar să nu ajungă niciodată să-l justifice sau să-l apere din lipsa acelei limpezimi a judecății care împiedică sensibilitatea s-o ia razna. Nu ajunge ca autoritatea lor în Familie sau în comunitate să fie plină de farmec și bunăvoință, e important ca ele să dea dovadă de spirit de dreptate în purtarea lor, să vadă clar nedreptatea și să nu se teamă s-o semnaleze.

Chiar când facem bine, trebuie să fim drepți. Sacrificiul cel mai dezinteresat poate fi nedrept, dacă lipsește pe cineva de timpul nostru sau de afecțiunea noastră. E ceea ce femeile nu înțeleg prea bine, atrase cum sunt de faptele bune și uitând de îndatoriri obligatorii. Să-ți neglijezi Familia pentru activități facultative de voluntariat, s-o lipsești de cele necesare oferind ca donație banii de cheltuială, să faci rău unui străin ca să-i faci bine unui prieten, să combați o cauză bună când e susținută de cineva care-ți displace sunt forme de nedreptate frecvente cu atât mai crude cu cât sunt mai pătimașe și mai oarbe.

-III-

Foarte puține persoane sunt drepte în mod firesc, iar dintre cele care sunt unele manifestă adesea reticență din interes. Să nu mai ai decât doi lei și să fii nevoit să dai unul e greu oricare ar fi motivul pentru care trebuie s-o faci. Dar cum putem fi drepți, dacă nu facem ce e drept indiferent de împrejurări? Spiritul de dreptate ne face în același timp să fim îngăduitori cu cei lipsiți de el și ne ajută să li-l insuflăm. Virtuțile nu se exclud una pe alta, ci se completează reciproc.

Cele de mai sus pot fi folositoare unei tinere. Ea va învăța din ele să nu-și conceapă contabil existența ca pe diferența dintre încasări și cheltuieli, să nu ceară reciprocitate riguroasă în toate. Dacă suntem drepte, nu ne vom imagina că lumea e făcută pentru noi, nu vom ocupa peste tot cel mai bun loc, nu vom trăi fără să ne pese de cei pe care i-am putea călca în picioare. Aplicarea virtuții dreptății în toate ne va ajuta să stârpim din noi microbul egoismului, care altfel ne-ar îmbolnăvi iremediabil.

Popescu Angela
__________________
AMOR PATRIAE NOSTRA LEX!
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ajutati o famile aflata intr-um mare necaz!! gadescum Umanitare 1 24.01.2009 19:48:25