Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #14  
Vechi 08.08.2014, 02:38:19
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul

Uite Cezar, un reper pentru orientarea cautarii:


Hint: Zgarcenia celor cinci fecioare intelepte

Zgarcenia
nu vrea sa riste nici cel mai mic discomfort, daramite pierderea mantuirii.

Sau dorinta de mantuire poate sa justifice zgarcenia?

============

Cine sunt de fapt cele cinci fecioare intelepte?
Nu știu ce e cu zgârcenia, nu îmi pare deloc că ar fi vorba de zgârcenie. Aceasta e o trăsătură de personalitate (mai exact de caracter), însă aici e vorba mai degrabă despre un refuz, pur și simplu, într-o situație anume iar nu de zugrăvirea unei tendințe constante și generale a fecioarelor înțelepte. Parabola nu ne spune că de obicei fecioarele refuzau să împartă cu aproapele (asta da, ar fi zgârcenie), ci doar că în acea situție excepțională ele au refuzat să împartă untdelemnul. Care să fie tâlcul acestui refuz - iată o întrebare bună (cel puțin pentru mine).
Din câte îmi amintesc, exegeții ortodocși (în împărtășire cu Sfântul Serafim, cu Sfântul Ioan Gură de Aur etc.) văd în untdelemnul cu pricina o trimitere la energia necreată sau, uneori, la iubirea pe care o aveau fecioarele (iubire curată și lucrătoare, care atrage harul Duhului Sfânt).
Unele s-au îngrijit să aibă har (iubire), altele nu. Printre altele, pentru că harul implică și timp. Sau, păstrînd termenii parabolei: ce noapte de nuntă e aceea în care nu ai untdelemn care să îți asigure tainica lumină necesară contemplării ÎNDELUNGATE a chipului iubitei / iubitului?... De ce să te arăți orb în cele care se cuvin văzute? De unde ar mai veni bucuria întreagă?... Or, fără de untdelemn, rămâne lumina de o clipă și apoi... întuneric beznă.

DE CE REFUZĂ FECIOARELE ÎNȚELEPTE SĂ DEA DIN HARUL "LOR" SAU CHIAR DIN IUBIREA "LOR"?
Pentru că harul și iubirea nu sunt ale lor!
Le erau dăruite ca act de strictă necesitate. Nu "preparau" ele har și iubire, nu erau Dumnezeu. Ci, în smerită cunoștință, colaboraseră cu Izvorul sau Proprietarul harului și al iubirii, pentru a obține ceea ce aveau de absolută trebuință.
Harul și iubirea fuseseră obținute din afară, ele le-au "cumpărat" de la "vânzători" prin jertfa lor. Nu au jertfit de dragul jertfirii, ci pentru un scop: de a căpăta har, de a căpăta iubire. Au conclucrat cu Dumnezeu pentru asta, au oferit și au primit în schimb.
Celelalte nu s-au îngrijit de conclucrare, considerînd probabil că se vor descurca singure, că le e suficientă fecioria sau dorința sau candela. Nu s-au îngrijit de lumină. Or fi crezut că luminează fecioria lor destul... Dar lumina omenească, fără susținere și prelungire în Lumina lui Dumnezeu, ce putere să aibă, cât să dureze?.... Că noaptea-i lungă...

În acest context, pare evident că Mirele le-a recunoscut pe primele fecioare deoarece exista deja o istorie a conclucrării dintre Mire și fecioare. Iubești pe cine cunoști, nu pe cine nu ai întâlnit niciodată în prealabil (apropos, nu cred în dragostea la prima vedere...:)).
Pe de altă parte, Mirele nu putea să le cunoască pe celelalte fecioare, din moment ce ele nu s-au implicat mai înainte în vreo colaborare sau împreună-lucrare cu Sursa harului. Păreau indiferente la distincția dintre întuneric și lumină... Ori poate se credeau lumina?...

Parabola îmi pare legată esențial de tema trândăviei.
Nu întâmplător se încheie cu îndemnul "Așadar, privegheați..."

A trândăvi, în Biserica ortodoxă, înseamnă a nu cere permanent har, ajutor, LUMINĂ de la Dumnezeu. A nu fi permanent cu inima și mintea înaintea lui Dumnezeu. A te purta ca și cum uiți de Dumnezeu, ca și cum Dumnezeu nici nu ar mai fi, pentru o vreme (când ești prins doar de ale tale - în ciuda chemării "Lasă toate ale tale și urmează Mie!"). Îți e suficientă lumina candelei tale personale și nu cauți nimic din afară. Ți-o împodobești ca și fecioarele, îți faci candela frumoasă (poftim, ăsta-i trupul!) și stai fără grijă.

A fi trândav înseamnă a face de capul tău și după capul tău, înaintea ta și a părerilor tale ca judecători supremi și ca parteneri de viață. A nu " munci" la relația ta cu Dumnezeu. A fi chiulangiu din relație, a fi absent. A fi singur, de fapt. Tu cu luminița ta efemeră. Ce poate urma din clipă în clipă, dacă nu întunericul?

Cum vrei, atunci, o, biată fecioară, să te recunoască Mirele - dacă nu L-ai întâlnit până azi niciodată? Cum să te aleagă dacă nu ai arătat ce poți face, ce ești dispusă să jertfești, cum știi să conlucrezi, cum îți asiguri lumina și timpul?...

P.S. Omenește, mă întreb dacă un tânăr mire s-ar căsători pentru o viață întreagă cu o femeie EXCLUSIV în baza faptului că e ... fecioară (restul nu contează). Poate că da, în cazul că ar avea o fixație privind fecioria în sine și numai fecioria, deh!

P.P.S. Fecioarele înțelepte nu mi se par deloc zgârcite, ci dimpotrivă: darnice, atât cât le permite situația. Se vede aici și înțelepciunea lor (în genere înțelepciunea e caracterizată și de bunătate, nu doar de acuitatea rațională a simțului situației și al perspectivei): le învață pe celelalte să facă ceea ce e bine, folositor, adică exact ce au făcut și ele. Dacă vrei să ajuți pe cineva, cel mai bine e să îl înveți meșteșugul prin care tu însuți ai obținut ceea ce semenul râvnește. Nu îi dai pești de-a gata, ci îl înveți să pescuiască... Dacă îți cere cineva har, nu te-apuci să îi dai tu, că doar nu ești Izvorul și Proprietarul harului, ci îi arăți cum se obține harul în dar: rugăciune, nevoință etc. Îi arăți cum se face.
Reply With Quote