Citat:
În prealabil postat de calinp
antoniap
nu stiu ce dictionar e acela. eu ma refer la ecumenism in sensul de miscare de apropiere fata de cei de alte culte, ca si fata de pagani, de altfel. toti sfintii parinti au facut asta, doar ca ei cu mare succes - atragand la adevar oameni particulari si comunitati intregi. De pilda, Sf Fotie, care avea Occidentul tot cu Filioque, ca acum, dar i-a facut ortodocsi, fara sa le zica fatalai ca sunt barbieriti, de pilda, cum fac niste mari barbosi de acum.
|
E un dictionar preluat de pe internet:
http://dexonline.ro/definitie/ecumenism
Desigur, tactul e necesar oriunde si oricand. In ce priveste apropierea fata de alte religii, aici e o problema. Se loveste prea mult in ortodoxie, astfel incat aceasta sa ajunga incet si sigur la minimum dogmatic. Niste crestini ortodocsi caldicei apropiati de celelalte culte sunt numai buni de aruncat in iad. Sa nu fie! Pacate facem cu carul, iar de pocainta adevarata, in ecumenism, devenim din ce in ce mai putin capabili pentru a ne putea mantui.
Astfel, daca ne inchinam la idolii creati de omul modern si nu vom cauta sa ne agonisim o credinta vie si lucratoare dupa modelul Sfantilor Parinti, vom atrage mania lui Dumnezeu care va ingadui venirea lui Antihrist. La asa oameni, asa conducatori!
Asa ca e firesc sa ne intrebam care este pretul acestei apropieri de celelalte culte. Daca e insasi mantuirea, atunci, multumim, nu avem nevoie de ecumenism!