Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #23  
Vechi 23.02.2014, 13:09:48
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.239
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism Vezi mesajul
După-amiază, rupt de oboseală, ars de soare, m-am oprit pe culmea unui deal. Deodată, am auzit țipătul trenului. Am sărit ca ars. În vale, departe, de-a lungul Jijiei, l-am văzut gonind prin luncă. Strălucea cu o bucată de soare scursă pe pământ, o dâră vie. Am luat-o la vale, cât puteam de tare, cu picioarele sângerând prin bulgării uscați. Mai erau vreo trei kilometri până la calea ferată, dar mie mi se părea că voi putea ajunge dintr-o fugă, dintr-o sforțare.

Am alergat, mai mult pe vârfuri, de durere, până la haltă. Trenul nu mai era acolo demult. Știam că se va întoarce seara, apoi din nou pe la 3 dimineața. M-am ascuns sub malul Jijiei și l-am așteptat. Voiam să îl văd de aproape. De asta plecasem de acasă. Mâncare nu mai aveam. Cum crescusem pe coclauri, pe lângă sat, știam să deosebesc buruienile bune de mâncat, scoteam peștele cu mâna din culcușul lui de mâl, scoicile. Atunci, așteptând trenul, am prins pești cu mâna, câțiva cărășei, și i-am mâncat cruzi. Am molfăit frunze de măcriș, cepușoare de pur, cu gust de usturoi, și mi-am potolit foamea.

Trenul! Nu l-am auzit, întâi l-am simțit în tălpi. Pământul înviase și mă gâdila. Am alergat spre stație. Plângeam de bucurie. L-am văzut venind spre mine, mare cât un deal, strălucind ca Făt-Frumos în armură, însângerat de lumina asfințitului. Voiam doar să-l ating, apoi să mă ascund undeva, pe lângă haltă, aproape de oameni, iar dimineață s-o iau înapoi spre casă. Când a oprit, cu un scrâșnet lung de fier pe fier, m-am apropiat încet de el, pe partea opusă haltei, pe unde nu erau oameni, și mi-am lipit obrazul ars de soare, cu bășici cleioase, de platoșa lui de tablă, rece, mirosind a smoală și, nu știu cum, a depărtări. Aș fi vrut să-l pot îmbrățișa, să-l țin lângă mine. Venisem doar să-l văd, dar când am simțit că se smulge încet de pe șine, că nu-l pot ține pe loc, că-l pierd, mi-am făcut vânt și am sărit pe scară. Tremurând, am pășit în tren cu teamă și cu bucurie, ca într-o biserică.

Ca și în povestea fetei dispărute de acasă, pe care a cătutat-o și guvernul, tot un controlor de tren m-a găsit și pe mine. I-am spus, cu inocență, că plecasem de acasă (nu că am fugit, ci că am plecat: cum se pleacă) doar ca să văd trenul, dar că pe urmă mi-a venit să și merg cu el, să ajung până în Iași, orașul unde nu există noapte, cel mai îndepărtat oraș de pe pământ. Nașul m-a dus până la Iași, unde m-a dat pe mâna Miliției. Milițienii mi-au dat mâncare și m-au dus să dorm la camera Mama și copilul. Acolo, o femeie m-a spălat într-o cădiță și mi-a pansat picioarele zdrelite. Am dormit buștean. N-am văzut Iașul, dar măcar am ajuns până acolo. Dimineața, un milițian m-a urcat în trenul de Dorohoi, m-a dat în primire controlorului, iar controlorul m-a pus în brațele altui milițian, care mă aștepta în gara Zlătunoaia. De acolo m-a dus cu o șaretă până peste deal, la ferma unde lucra tata.

Nu mi-a zis nimic tata. Știa de seara că lipseam de acasă, dar nu-și făcuse griji. Pe atunci copiii nu erau ținuți în hamuri. Dormeam uneori pe unde mă apuca noaptea: la stână, la moș Ion, la herghelie, la nănuțul Drăghici, la Baloate, la iaz, în căsuța din salcâmi. Dar niciodată nu fugisem din sat. Milițianul se aștepta să mă ia tata la bătaie, dar el a zis râzând: “Lasă, a fost băietul până la Ieș” ‒ și m-a mângâiat pe cap. Pracă ar fi fost mândru de mine! M-a trimis repede acasă cu un tractor de la el de la fermă, unde era un fel de șef. Am intrat în sat ca un erou. Cine mai văzuse, ca mine, trenul? Cine mia fusese, ca mine, până la Iași? Singur, nu de mânuță. Eram eroul tovarășilor mei de joacă și chiar al meu însumi. Nu și al mamei, care a mai rărit gardul cu o nuia ca să-mi arate cât suferise când n-am ieșit, seara, la numărătoare. Ea dădea cu sete, dar pentru prima oară nici nu simțeam bătaia. I-am zis că și dacă îmi taie picioarele, tot nu-mi pare rău. Prețul era prea mic.

A fost cea mai frumoasă călătorie a vieții mele. Călătoria mea inițiatică, adevărata mea intrare în lume. Cred că mi-a schimbat viața. Am învățat de la vârsta aceea, atât cât puteam eu pricepe, ceva despre pasiune, despre curaj, despre sacrificiu, despre stropul de nebunie care îți colorează viața.

Cine știe, poate că și fata plecată la duhovnic pornise în călătoria sa inițiatică. A fost alegerea ei. Poate destinul ei acolo s-ar fi împlinit, în mănăstire. Dar ne-am opus toți. Copiii de astăzi cresc în incubatoare, să nu-i atingă niciun fir de praf, cu milioane de ochi ațintiți asupra lor. Când pleacă de acasă, îi caută guvernul! Copii de plastic, copii de sticlă, într-un joc plin de precauții, stupide de la un punct încolo, copii care n-au îmbrățișat niciodată un tren."

Articolului din Jurnalul national i se pot gasi multe contrapuncte, cumulate mai ales din cauza faptului ca in ziua de astazi exista multi descreierati liberi prin lume (numai aseara a fost redifuzat pe Pro-tv "rapire la Paris"- un film deosebit de elocvent pt. tineret dar mai ales pt lumea in care acest tineret traieste. Slava lui Dumnezeu ca in Romania inca nu este chiar asa!) si care uneopri fara niciun motiv (nu mai socotim atunci cind isi fabrica unul) declanseaza tragedii.
Dar cu toate greselile care i se pot gasi, inafara de parfumul naratiunii ca atare, a stilului literar, idea este excelenta.
Romania nu mai are asemenea copii, maturi cu adevarat si incercati cu realitatea lumii.
Nu mai exista decit extremele, restul, prea putin !
Ori exista copii speriosi, infricosati de parinti "ca te fura Mirko si te violeaza"(este f. posibil daca mergi pe unde stau mircokii) sau iti ia singele sau iti scoate rinichii, sau te ia tiganii si te face robul lor, sau cine mai stie ce !
Sau exista gangsterii adolescenti, plini de fronda, razvratiti in permanenta si putind de dorinta de a epata: tatuati in fel si chip, cu cercei bagati pe temiri unde, cu limbaj in jargon, cu gestica si grimaserie obscena, prosti la carte si cu cultura generala searbada rau de tot, necunoscatori nici ai limbii materne, "eliberati" de scleroza parintilor si de nesimtirea profesorilor !
Prea putin din ceilalti... prea putini!

De aceea eu apreciez acest articol de ziar desi recunosc cum ca este un pic cam fortat... dar are partea lui buna incontestabil !

Cit priveste subiectul de deschidere a threadulu , modul in care se pune problema, pot spune ca este drama Romaniei : nu am intilnit pina acum nciun parinte (incepind cu fratele meu) care in momentul in care copilul sau licean de anul III sa ii spuna ca voieste sa se calugareassca si el sa fie bucuros .
Toti parintii, dar toti, parca sunt timpiti la unison, raspunzind precum fratele meu: baiiii, sa nu crezi tu ca eu nu inteleg ce este Dumnezeu, dar fi-meu are alte treburi ! Nu este asta de el !
Cu mult mai mult, de departe , parintii sunt mai bucurosi cind copii lor le spun ca vor sa se predea diavolului, atunci si primesc binecuvintarea lor si sunt si ajutati: sa devina smecheri, unsi cu toate alifiile, destepti ca sa nu-i faca nimeni, priceputi la furat orice(adica la afaceri, ca sa reformulez !)niste versati cu femeile ca sa nu poata fi prostiti de orice fufa, sa faca averi si sa colinde lumea peste tot... ca sa nu moara prosti !
Ca om din societatea contemporana daca stai in puipaturi si rinjete cu diavolul esti mult apreciat, dar daca te afiorasesti lui Dumnezeu... deja esti un paria 1
Insasi subiectul cu aceasta liceeana si , la fel, acest, thread , este dovada certa !
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul .

Last edited by zaharia_2009; 23.02.2014 at 13:12:53.
Reply With Quote