Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.02.2014, 14:59:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
AlinB,scuza-ma,dar pe ce baza spui aceste lucruri?Stii cum se manifesta o persoana in episod maniacal? Sau furorul manical?Ca poate prezenta chiar si halucinatii?
Pai de asta am mentionat, ca ziceam, poate nu stii. :)

Citat:
Ce discernamant mai are in acele situatii?Faptul ca exista o constiinta de sine care nu este alterata ca in schizofrenie sau alte tulburari psihotice este altceva.Insa asta nu reprezinta un discernamant,din punctul meu de vedere.
Punctul tau de vedere este irelevant.

Faptul ca poate lucra, are drept de semnatura, cont in banca, o familie, copii, in unele cazuri chiar permis de conducere iar justitia il considera responsabil pentru faptele sale, cred ca spune destul despre discernamantul sau.

Citat:
Si mai ales ca vorbim de persoane care nu se afla sub monitorizarea nici unui medic,care sunt incurajate sa nu aiba nici un contact cu oamenii de specialitate sau sa urmeze vreun tratament.
Ce inseamna "monitorizarea unui medic"? Crezi ca este vreun doctor care sa stea 24/24 dupa el?
Daca are o problema, se duce la doctor.
Si calugarii merg la doctor, daca nu stiai.

Despre ce crezi tu ca este "incurajat" vizavi de starea sa medicala, iarasi este irelevant, conteaza ce se intampla nu ce banuiesti tu.

Citat:
Si apoi,aici nu vorbim despre tablourile clinice ale unor tulburari psihice,ci despre faptul ca acesti oameni sunt admisi in viata monahala si ignorate niste canoane pe care repet...nu eu le-am inventat,ci reprezinta regulamentul vietuirii monahale.Atunci acest regulament exista de amorul artei sau de fatada?
Care canoane mai exact?
Din ce ai postat, li se cere un certificat medical, nu se spune ca daca ii doare un picior sau au tulburare bipolara nu pot deveni calugari.

Citat:
Monahismul este o cale deloc usoara,cu totii stim asta,chiar dintre oamenii absolut sanatosi fizic si psihic sunt putini care reusesc sa o urmeze,in schimb gasim firesc ca persoane cu tulburari psihice sa poata?
Nu reusesc? Dar de ce nu reusesc? Trebuie cumva abilitati de fachir?
Ia intreaba-te de ce nu reusec.

Citat:
Si ca vorbim despre schizofrenie...depinde de multi factori,de tipul schizofreniei,de etapa de boala in care se regaseste bolnavul,daca urmeaza un tratament.In anumite situatii,da,poate exista o viata aparent de normalitate.
Exact! Depinde.....

Citat:
Insa schizofrenia netratata poate duce la adevarate drame pentru cel in cauza si pentru cei din jur,chiar nu sunt lucruri cu care sa ne jucam
Ca si mai sus...DEPINDE!

Depinde de forma si de ce intelegi tu prin trartament.

A se vedea si perspectiva ortodoxa asupra bolilor psihice.
Cred ca multe din ele pot fi ameliorate substantial daca omului i se ofera atentie, afectiune si este ajutat in lupta cu patimile sale.

Si desigur, inca o data, nu inseamna ca daca e calugar i se refuza accesul la medicamente daca ii sunt necesare, pentru sanatatea fizica sau psihica.

Citat:
si personal ma indoiesc ca vreun staret/stareta cu capul pe umeri si care este om al Lui Dumnezeu ar primi in monahism o astfel de persoana fie ea aflata intr-o aparenta normalitate sau ba.
De altfel, regretabil, oameni fara dosar la psihiatrie nu de putine ori se comporta ca si cand ar suferi de boli psihice.

In plus, si sanatos fiind, nimeni nu are garantat accesul la haina monahala pana nu trece printr-o perioada de proba.

Citat:
Si aici nu vorbesc in sensul ca tulburarea psihica ar trebuie sa reprezinte un stigmat pentru cel in cauza,Doamne pazeste,ci doar ca este inuman si iresponsabil a i se pune pe umeri greutatea unei cai precum monahismul,ci mai curand ar fi firesc sa fie incurajat si ajutat sa traiasca,sa vietuiasca intr-o stare de echilibru, armonie,atat cat este posibil pentru fiecare caz in parte, in legatura sa cu Dumnezeu,familia si societatea.
Greutate? De unde stii tu ca e asa o mare greutate?
Depinde de firea si vocatia omului.
Poate pentru calugar, o mai mare greutate ar fi o viata in lume, cu familie, etc.