Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 01.08.2013, 19:17:10
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

„Încercările ce le aduce cuiva diavolul nu întrec puterea aceluia de a le răbda. Căci, dacă ar întrece această putere, omul n-ar avea nici o vină în cazul că nu le-ar putea răbda și depăși. Deci, cei ce cad nu pot da ca scuză că încercările sau ispitele au fost peste măsura puterii lor de a le înfrânge. Desigur, lucrurile se complică, dat fiind că omul nu le biruie numai cu puterea sa, ci și cu puterea lui Dumnezeu. Dar puterea dată lui de Dumnezeu i se dă în așa fel, ca să nu focă de prisos efortul lui maxim sau să nu ceară un efort pe care omul nu l-ar putea face. Excepție fac minunile ce se fac în unele cazuri prin unii. Dar poate și în aceste cazuri puterea mai presus de fire dată unora e pe măsura credinței lor mai presus de fire. În general însă, hotarul dintre ordinea firii și cea mai presus de fire e foarte greu de trasat și e foarte mobil. În cei credincioși puterile mai presus de fire, pătrunzînd în fire, ridică înseși puterile acesteia la diferite niveluri.”

(Părintele Dumitru Stăniloae, nota 329 la Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoință, în Filocalia IX, Editura Humanitas, București, 2008, p. 244)




"Orice ideal, orice gând pozitiv presupune existența în noi a unui principiu pozitiv, unul care să se identifice cu o sfântă convingere a sufletului nostru. Aceasta, de bună seamă, fiindcă în străfundul ființei noastre, par a fi ascunse toate formele de manifestare ale binelui, pe care ne străduim să le readucem în inimă ca pe unele care au aparținut cândva acesteia. Cât adevăr cuprind cuvintele Apostolului: „ce ai pe care să nu-l fi primit? (orice gând bun, toate darurile naturale), iar dacă l-ai primit, de ce te fălești, ca și cum nu l-ai fi primit? (1Corinteni 4, 7).

Observăm în noi înșine cum luptă credința cu necredința, forța binelui cu forța răului, iar în lume duhul Bisericii cu duhul lumii. În lume veți distinge, în ordinea spiritului, două poziții opuse: una a luminii, cealaltă a întunericului, una a binelui, alta a răului, una a religiozității, duhovniciei, alta a necredinței și secularismului. De unde se trage aceasta? Din lupta celor două puteri opuse: puterea lui Dumnezeu și puterea diavolului. Dumnezeu lucrează în aceia dintre fiii Săi care Îi arată ascultare; diavolul, în fiii neascultării („Duhul care lucrează în fiii neascultării”, cf. Efeseni 2,2). Și eu simt adesea lupta dintre cele două tendințe opuse. Uneori, când încep să mă rog, puterea cea rea mă apasă chinuitor, îmi împovărează inima, ca să nu mă pot înalța cu ea către Dumnezeu.

Cu cât sunt mai sigure și mai solide mijloacele care mă leagă de Dumnezeu (rugăciunea și pocăința), cu atât de înverșunează împotriva lor, folosindu-se de tertipuri distrugătoare, vrăjmașul lui Dumnezeu și al nostru. Nimic nu lasă să-i treacă nefolosit: nici lenea noastră trupească, nici slăbiciunea sufletului, atracția acestuia către bunuri și preocupări pământești, nici îndoiala, căreia îi cădem victimă toți, puțina credință sau necredință, gândurile spurcate, viclene sau hulitoare, apăsarea sufletească, întunecarea minții, toate sunt îndreptate împotriva celor neatenți la uneltirile vrajmașului, pentru a face să ne poticnim pe drumul rugăciunii, când urcăm pe scara care ne duce la Dumnezeu.

De aceea sun atât de puțini rugători sinceri, râvnitori, de aceea sunt atât de rari cei ce țin post pentru a se pregăti pentru spovedanie și împărtășanie. Poate că n-ar posti nici jumătate dintre cei ce postesc astăzi la noi dacă legile statului ( de atunci – n.tr.) nu i-ar obliga pe toți să se spovedească și să se împărtașească o dată pe an. Toți cunoaștem aceasta din experiență."
Viața și minunile Sf. Ioan de Kronstadt
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca pot primi niste raspunsuri andrei23 Generalitati 28 19.06.2011 18:13:32
Caut niste raspunsuri NeInocentiu Secte si culte 108 18.04.2011 13:43:12