Parintele Paisie Aghioritul - despre cei ce vad doar partea rea a lucrurilor
"Unii oameni imi spun ca sunt indignati de faptul ca exista multe lucruri gresite in biserica. Atunci eu le spun sa intrebe o musca Sunt flori in apropiere? iar ea le va raspunde: Nu stiu daca sunt flori, dar acolo in mormanul acela de gunoi poti gasi toata mizeria pe care o vrei. Si va incepe sa iti insiruiasca toate locurile murdare pe unde a fost.
Dar daca intrebi o albina: Ai vazut vreun cos de gunoi prin zona? ea iti va raspunde: Cos de gunoi? Nu, n-am vazut niciunul, pe aici e plin de flori parfumate. Si va incepe sa iti insiruiasca toate florile din gradina sau de pe pajiste. Vedeti voi, musca nu stie decat unde este mizeria in timp ce albina stie unde se gasesc irisii sau zambilele.
Iar eu am realizat ca unii oameni sunt asemenea mustelor iar altii asemeni albinelor. Cei care se aseamana cu mustele gasesc raul in orice si sunt preocupati de el. Acestia nu vad binele din jurul lor.Dar cei ce se aseamana cu albinele nu vad decat bine oriunde s-ar uita. Oamenii limitati gandesc si privesc totul intr-o maniera gresita, in timp ce aceia care au ganduri pozitive, orice ar vedea, orice li s-ar spune, vor gandi intr-o maniera optimista".
|