Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Draga Fani, am precizat intr-o postare ca este "delicat" cazul familiilor care au deja 4,5,6 copii... Nu sunt in masura sa formulez o concluzie lapidara nici pro nici contra concluziei tale din asertiunea de mai sus.
Nu seamna o situatie cu alta. Sunt cazuri de familii care au lasat plannig-ul familial in seamna lui Dunezeu (asa cum este firesc) si au pruci si la varste inaintate (al 5-lea prunc la varste peste 40 ani).
Consider ca trebuie avut in vedere ca activitatea sexuala fireasca sa nu conduca la impatimire sexuala, dependenta sexuala...
Harul lui Dumnezeu lucreaza... unele cupluri in mod firesc opresc impreunarea sexuala (dupa al 5-lea, al 6-lea prunc) ca asa vor ei, ca asa simt... altele continuta impreunarea si nu mai au copii... sau mai au.
Sunt de parere ca bucuria si fericirea sunt doar in manifestarile firesti, altfel intervine "judecata constiintei"...
Consider ca aceste probleme trebuiesc discutate cu preotul duhovnic, caci nu este o "formula" generala ci fiecare cuplu trebuie analizat in parte. Nu trebuie "sa ne grabim sa punem juguri cu anevoie de purtat"... sa nu uitam de indemnul Sfantului Pavel care afrma inechivoc: "din cauza defranarii fiecare sa se casatoreasca", deci scopul casatoria este mantuirea... si trebuie avuta in vedere neputinta omului. Unii ajung la un comportament firesc (inclusiv sexual) mai repede... altii mai tarziu. Sa nu uitam ca scopul casatoriei este mantuirea.
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruaisca Domnul Iisus Hristos.
|
Exact, cred ca aceste lucruri depind de la caz la caz.
Ce vroiam eu sa spun este tocmai ca nu insemana ca daca ai deja copii si nu mai vrei, trebuie sa practici de acum abstinenta totala, aceasta fiind singura cale.
Iar la unii 4, 5 copii este mult, la altii din divrese motive unul sau doi este destul.