Citat:
În prealabil postat de Doriana
Cum reuseste omul, la modul practic, sa lucreze virtutea, cand stim bine ca suntem neputinciosi si oricat am incerca sa facem bine, tot rau ne iese sau facem rau pe alta parte?
Cum ne mantuim, mai precis? Pe pasi si la modul practic? Caci cred ca aceasta era de fapt intrebarea la care Annyta cauta raspuns.
|
Pentru a putea primi mântuirea, care este viața nouă în Hristos, în har, trebuie să ne pocăim, după cum Însuși ne-a spus: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat împărăția cerurilor”.
Iar ce înseamnă pocăința ne învață Biserica, unde aflăm, totodată, și harul fără de care înnoirea firii nu e cu putință. Iar Biserica ne învață ce este postul și cum să-l practicăm, cum și când să ne rugăm, cum să ne ferim de păcat (care este moartea sufletului) și cum să primim iertare (care este vindecare). Ea întâi oferă bogăție de har prin Sfintele Taine, prin toate binecuvântările și rugăciunile, ne dă și ne tâlcuiește Evanghelia, ca apoi să ne cheme și pe noi să conlucrăm cu harul, lepădându-ne de păcate, biruind patimile (care sunt clar definite de Sfinții Părinți) și devenind, încet, încet, lucrători ai virtuților și roditori în Duhul Sfânt.
Cred, deci, că știm ce avem de făcut; știm care sunt pașii: Apropierea de Biserică (să iubiți Biserica - era unul din „canoanele” pe care le dădea părintele Galeriu), duhovnicul (sfat, spovedanie, canon), post (cu minte, suflet și trup) și rugăciune (cu gura și cu inima) - toate acestea urmând să aducă roade duhovnicești (vizibile în fapte), dintre care cel mai mare este iubirea.
Important este ca în aceste practici pe care le-a rânduit de veacuri Biserica să nu rămânem doar trup, să nu uităm niciodată că beneficiarul lor este sufletul, și, deci, participarea noastră să fie integrală.