Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Cu totul alta a fost situația legionarilor. Cu observația că ei au apucat să guverneze (să co-guverneze, de fapt) doar câteva luni. Dar, mai mult din doctrina lor decât din puținele lor realizări ca partid de guvernământ, se observă trăsături indiscutabil de dreapta: accentul pus pe religie, pe tradiție, pe ruralitate-agricultură, pe regalitate (deși regele Carol al II-lea a fost inamicul lor cel mai înverșunat și eficient). Toate aceste elemente lipsesc la NS(D)AP.
|
In afara de accentul (exagerat, dupa mine) pus de legionari pe religia ortodoxa, celelalte trasaturi apar si la NSDAP. Si acolo gasim glorificarea istoriei si traditiei germane, si acolo exista un mare respect pentru tarani si agricultura. Sigur, e normal ca acest aspect (al agriculturii) sa fie mai putin important decat in cazul Miscarii Legionare, dar asta se datoreaza diferentelor de dezvoltare intre Germania si Romania. In anii 1930, Romania mai era inca o tara cu 80% populatie rurala si inca foarte putin industrializata, in vreme ce Germania era de multa vreme o mare putere economica. Oricum, din punct de vedere economic, ambele au fost oarecum de stanga, daca le raportam la ceea ce intelegem prin dreapta economica (stat slab, libertate economica maxima, proprietate privata maxim extinsa, etc).
Dupa parerea mea, diferentele intre cele doua miscari tin in principal de specificul national al celor 2 tari, nu de diferente ideologice foarte profunde (sigur, cu exceptia religiozitatii exacerbate a legionarilor). Ele au fost de fapt, simplist spus, raspunsul nationalist german si roman la provocarile epocii.