19.09.2011, 09:40:01
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Altfel, iese ce-am vazut pe la Cluj. 90% fara simtire ortodoxa.
|
Sunt biserici urbane , nu poti implanta ceva in oras total rupt de context, o biserica ar trebui atent inscrisa in specificul sitului, facand aluzie la spiritul epocii sale si caracterul urbei unde a fost edificata. Nu stiu la ce canoane va referiti, nu exista canoane care sa-ti impuna ancadramentul la fereastra, de exemplu, canoanele se refera la impartirea spatiului, iar aceste biserici respecta canoanele. Daca d-voastra stiti de asemenea canoane, chiar ar fi bine sa le postati.
Spuneti ca nu arata a biserici ortodoxe, dar cum ar trebui sa arate bisericile ortodoxe? Ca cele moldovenesti sau cele muntenesti/brancovenesti? E obligatoriu sa fie in stil neo-romanesc sau bizantin clasic? In Ardeal situatia a fost diferita fata de Regat, datorita contextului istoric, arhitectura ecleziala e de alta factura, doar e un mediu cultural diferit. Mergeti in mediul rural si veti observa ca bisericile ortodoxe sunt in general nava si cu un turn clopotnita masiv la intrare, peste pronaos, sobre, bogatia decoratiei fiind rezervata interiorului, care e profund ortodox. Peste hotare exportam bisericile de lemn din Maramures, insa nici ele n-au “simtirea ortodoxa” pe care o criticati d-voastra, sunt greco-catolice si totusi ne mandrim cu ele, caci respira sacralitate, spatiul interior iti da senzatia de pioasa inaltare. Har au toate bisericile ortodoxe, indiferent de stil. S-a experimentat mult in Cluj, s-a construit si cu "heirupul" pentru existau putine biserici ortodoxe, era mare nevoie de ele, ortodocsii isi tineau slujbele in biserici greco-catolice sau romano-catolice, care dupa revolutie au inceput sa fie retrocedate. Acum situatia s-a stabilizat, valul a trecut, au fost normale astfel de exercitii, doar nu putem copia la infinit modele de acum 150 de ani, doar si cei de acum 2 secole au experimentat la randul lor, iar cu timpul vor exista si arhitecti specializati numai pe arhitectura ecleziala, care sa o "simta". Multe biserici nici macar nu-s construite de arhitecti, ci de ingineri sau diversi "mesteri locali" + preotul, mai ales cele de la tara, iar rezultatul se vede.
Citat:
Arhitectii de biserici ar trebui selectati si ei dupa criteriul pictorilor de biserici, a iconarilor. Sa fie crestini ortodocsi traitori, sa tina post si sa se roage neaparat cand lucreaza la un asemenea proiect.
|
Catedrala ortodoxa din Cluj mi se pare superba. Acuma cat de traitor a fost arhitectul George Cristinel care a proiectat-o la inceputul anilor '30, daca tinea el post si rugaciune, habar nu am, insa opera ce a ramas dupa el este o capodopera arhitectonica, recunoscuta de toata lumea.
La subsolul acesteia, in Cripta Ierarhilor de sub Altarul catedralei e inmormantat IPS Bartolomeu Valeriu Anania.
Last edited by ioanna; 19.09.2011 at 12:52:47.
|