Wittgenstein a pus în ecuație două concepte care au produs de-a lungul timpului multă vorbăraie, uneori inteligentă: etica și estetica sunt una.
Sigur, mulți s-au grăbit să-l taxeze de reducționism facil ("aforistic)", fără să cerceteze dacă gânditorul vienez de origine semitică, vorbește în registrul culturii sau al semnificatelor originale la care trimit cele două semnificante.
Etic vine de la ethos-a locui lumea, iar estetic derivă din etic chiar și etimologic. Cu alte cuvinte, felul cum locuim lumea determină cum dăm chip lumii. Estetica trădează gradul de coeziune, de comuniune al unei societăți, ethosul ei comunitar. În momentul când vedem în jurul nostru arhitecturi plantate alandala în peisaj, clădiri care vor să întruchipeze slava proprietarilor, apartenența lor la o categorie socială sau economică, ne putem lesne da seama de gradul de atomizare a societății și de disponibilitatea membrilor ei de a participa la un proiect comun. În fine, lumea în care trăim arată după chipul și asemănarea noastră și ne trădează, până în cele mai mici amănunte, nădejdea cu care parcurgem timpul acestei vieți, aspirațiile noastre mundane, ce iubim și ce nu iubim, dar și modul cum ne folosim creierele și în slujba cui .
Last edited by Mihailc; 07.02.2011 at 19:05:51.
|