despre Joseph Haydn
"Haydn nu s-a ascuns in dosul iluziei ca viata este trandafirie. Din contra, a avut un temperament oarecum egal si echilibrat, care l-a ajutat sa priveasca lumea si oamenii printr-o viziune pe care nu a socotit-o ca fiind numai a lui. In simplitatea si modestia sa plina de candoare, el nu s-a considerat niciodata exceptional , ci a avut cu siguranta credinta ca o filozofie optimista este un semn de echilibru si de armonie spirituala, un semn de intelepciune si de forta si ca acestea pot exista tot atat de bine si la ceilalti oameni ca si la el. Daca a avut totusi constiinta darurilor sale artistice – si a avut-o, fara a-si pierde insa cumpatul si modestia – aceasta nu a facut decat sa-i intareasca aspiratia de a canta numai ceea ce este bun si inaltator in stradaniile semenilor sai, in firea si in gandirea lor. Este o marturie admirabila a increderii sale in virtutile creatoare ale oamenilor, incredere ce-i confera o maretie inca necunoscuta pe deplin.
Cand vorbeste prin muzica, Haydn ii imprima intotdeauna dispozitia sa proprie, chiar si atunci sau, poate, mai cu seama atunci cand devine descriptiva, cand zugraveste natura cu frumusetile si resursele ei datatoare de viata. In acelasi timp, contrastele ating rareori o intensitate dramatica, ele constituind in general mijlocul de a da o si mai mare putere expresiva expansiunii sale emotionale.
Operele sale constituie un bun de cel mai mare pret al culturii universale, prin mesajul luminat de admrabilul sau crez artistic, exprimat in raspunsul la o scrisoare de omagiu ce i-a fost adresata in 1802 de « Uniunea Muzicala » din Bergen, Norvegia : ‘ Adesea, cand luptam cu piedicile ce-mi ingreunau lucrul, cand puterile mele fizice si spirituale slabeau, facandu-ma sa vad cat de greu este sa perseverez pe calea apucata, un gand tainic imi soptea : nu sunt decat putini oameni multumiti si fericiti pe acest pamant ; pretutindeni predomina suferintele si grijile. Poate ca, intr-o buna zi, truda ta va deveni o sursa din care cei istoviti sau cei impovarati de griji vor putea sa soarba cateva clipe de destindere si inviorare. Ce motiv puternic de a merge inainte ! Iata de ce privesc astazi cu o multumire pornita din adancul inimii operca careia i-am inchinat un atat de lung sir de ani de eforturi indarjite’ .
La batranete, Haydn si-a marturisit credinta ca si-a implinit misiunea, dar si-a exprimat si speranta ca ‘nu va muri de tot’. Joseph Haydn are dreptul deplin la un loc intre cei mai mari, ca maestru intre maestri, iar opera lui se cuvine sa fie cultivata cu dragoste si popularizata in randurile publicului larg, fiindca valoarea ei artistica si umana se ridica pana la o treapta care o consacra ca o contributie stralucita la imbogatirea tezaurului culturii universale. "
Dragii mei..sa NU incercam sa distrugem ceva din minunatia inocentzei muzicii bune , grele...ci sa cercetam mai adanc orice temere care ne induce mintii un adevar relativ...
|