Acum ceva ani am avut o cunstiinta foarte buna preot paroh in doua sate. Spun am avut pentru ca soarta m-a dus departe de locurile acelea si nu am pastrat legatura cu preotul respectiv. Intr-una din zile , stand de vorba cu dansul despre munca preotului l-am intrebat daca orice preot poate deschide cartea si daca implicit si el poate face acest lucru. Mi-a raspuns asa: toti preotii avem puterea asta in momentul in care suntem unsi preoti. Dar deosebirea este ca avem si noi pacate, ca suntem oameni, si pentru a face acest lucru trebuie sa fii cat mai curat. Si a continuat povestindu-mi urmatoarea intamplare pe care chiar dansul a trait-o. Mi-a spus asa: ``am un prieten din copilarie care are multe probleme in familie si care m-a rugat foarte mult sa deschid cartea ca nu mai stia cum sa faca sa iasa din necaz. Dupa rugaminti indelungate am decis sa fac acest lucru pentru el. I-am deschis cartea si i-am vazut trecutul si viitorul lui sub forma urmatoare: pe pagina stanga a cartii scria trecutul si pe partea dreapta viitorul. I-am dat sfaturi si indrumari fara ai dezvalui tot ce am citit. In noaptea ce a urmat am fost muncit de diavol atat de ingrozitor incat am fost la un pas de moarte. Mi-a povestit sotia mea cat de greu m-am chinuit toata noaptea, cum a stat langa mine cu prosoape ude, cat m-am zbatut fara sa reusesc sa ma trezesc si cat de ingrozita a fost ea insusi ca ma pierde. De atunci mi-am dat seama ca sunt prea pacatos ca sa mai fac acest lucru.``
Deci asta este deosebirea intre preotul care poate face anumite slujbe si cel care nu poate face. Nu e vorba de o specializare anume ci de faptul ca sunt oameni si ei, si unii au mai multe pacate decat altii. De aceea anumite slujbe se fac in manastiri pentru ca acolo sunt mai curati si deci cu putere mai mare asupra diavolului.
|