Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 28.05.2010, 21:11:59
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.12.2009
Mesaje: 1.073
Implicit

Papa Pius IX (1846-1878) s-a ferit dinadins să afirme de la început tema adevărată a conciliului, proclamarea infailibilității papale. Un grup restrâns de episcopi a cerut papei să treacă în programul conciliului problema infailibilității personale a papei. De la 1 martie 1870, papa a înscris în programul conciliului un pasaj prin care se definea infailibilitatea papală. În actul de definire a acestei noi dogme, ea este încadrată în art. XI, între alte hotărâri de mai mică importanță. Între timp, în presa țărilor occidentale, îndeosebi în Franța și Germania, au apărut unele articole și studii care aveau serioase rezerve asupra oportunității proclamării noii dogme. Astfel renumitul istoric bisericesc de la München, Ignațiu Dollinger († 1890), a publicat, sub pseudonimul Janus, lucrarea „Papa și conciliul“ în care arată, în spirit critic, netemeinicia noii dogme atât după Sfânta Scriptură, cât și după Tradiția Bisericii, iar episcopul Ch. Hefele († 1893), autorul lucrării „Istoria sinoadelor“, a obiectat, pe baza documentelor istorice, că unii papi au fost condamnați de Sinoadele ecumenice (spre exemplu, cazul papei Honoriu I 625-638, care a fost condamnat ca eretic de Sinodul VI Ecumenic de la Constantinopol 680-681, învinuit că a susținut erezia monotelită). Dacă pentru o parte din presa vremii Conciliul era o șansă de salvare a Bisericii prin găsirea acelor soluții care să o armonizeze cu imperativele modernității, pentru presa protestantă conciliul nu este altceva decât o diversiune subtilă prin care se urmărea „zeificarea“ papalității prin conferirea atributului de infailibilitate. Tonul este unul dur, calomniator, lipsit de rezerve în a lansa expresii „picante“, adesea ofensatoare la adresa papalității și a conciliului: „Cine ar fi crezut că papalitatea, care a hotărât decisiv în planul vieții materiale și spirituale, este acea putere prin care iezuitismul a dirijat tronurile și viețile de familie, o putere care, prin atâta vărsare de sânge, s-a ridicat atât de mult astfel că a întunecat soarele, lăsând întunericul să cuprindă lumea... S-a mai deschis acum și conciliul Vatican ca să rezolve problemele ce apasă de atâta timp. Se pot oare astupa aceste găuri din zid? Iluzii deșarte! Cine se așteaptă la așa ceva, nu cunoaște instituțiile Bisericii care sunt ca un lanț. Rupi o verigă și creezi o fisură de nereparat. Se vrea pentru capul ei o atribuție pe care nu a mai avut-o nimeni – infailibilitatea. Și aceasta pentru un bătrân neputincios...“.

în art. XI - care este?



(spre exemplu, cazul papei Honoriu I 625-638, care a fost condamnat ca eretic de Sinodul VI Ecumenic de la Constantinopol 680-681, învinuit că a susținut erezia monotelită). erezia monoteista cum suna exact in textul original?

In momentul in care se face o acuzatie despre ceva ce s-a intamplat, trebuiesc aduse toate dovezile referitoare la acea acuzatie, ca sa aiba valoare de adevar. Eu asa consider.


inca o nelamurire:
daca Biserica Ortodoxa este de acord cu opinia protestantista referitor la acest aspect („Cine ar fi crezut că papalitatea, care a hotărât decisiv în planul vieții materiale și spirituale, este acea putere prin care iezuitismul a dirijat tronurile și viețile de familie, o putere care, prin atâta vărsare de sânge, s-a ridicat atât de mult astfel că a întunecat soarele, lăsând întunericul să cuprindă lumea... S-a mai deschis acum și conciliul Vatican ca să rezolve problemele ce apasă de atâta timp. Se pot oare astupa aceste găuri din zid? Iluzii deșarte! Cine se așteaptă la așa ceva, nu cunoaște instituțiile Bisericii care sunt ca un lanț. Rupi o verigă și creezi o fisură de nereparat. Se vrea pentru capul ei o atribuție pe care nu a mai avut-o nimeni – infailibilitatea. Și aceasta pentru un bătrân neputincios...“.) de ce nu se unesc intr-una? Ce le desparte?

Poate ca aveti dreptate... poate ca ecumenismul nu este bun, pana la urma...( in acest caz).
__________________
Cred ca exista Dumnezeu in constiinta oamenilor drepti si-n inima celor ce iubesc neconditionat.

Last edited by maria-luisa; 28.05.2010 at 21:54:46.
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Chiar nu stiu _.... Ionut88 Generalitati 7 20.12.2012 13:07:24
Chiar pot chistiga un iPad 4 pe facebook? mariusfanea Intrebari utilizatori 2 18.12.2012 12:59:56
Acestea au trecut sau inca nu? Mihai36 Din Vechiul Testament 1 26.06.2011 15:05:21
Sa minti nu e chiar atat de rau absolutep0wer Generalitati 19 19.07.2010 12:20:52