Vad ca tu deja stii raspunsul, dar fie cum vrei tu, doar ca intr-o nota saltareata: in bazinul asta in care ne-a amestecat Dumnezeu pana am iesit romani (spatiul Carpato-Danubiano-Pontic), la inceputul crestinismului traiau mai multe triburi, care evident ca vorbeau dialecte, ba chiar limbi diferite. Cu un secol si ceva inainte de nasterea Mantuitorului, o parte din acest bazin si anume Tracia a devenit o provincie, o anexa romana, in care se vorbeau la gramada limbile: greaca, latina, getica si orice altceva mai vorbeau triburile in trecere. E ca si cum am vorbi acum si maghiara, si romana si germana in satele din Ardeal. Cand Sf.Ap.Andrei ne-a crestinat, asta era situatia aici. Din nefericire, nefiind la vremea respectiva nici autostrazi, nici televiziune, nici internet si (culmea!!!) nici macar radio, crestinarea noastra s-a produs ceva mai lent, pe parcursul a cel putin inca doua sute de ani, pentru ca exista marturii despre martiri ai credintei din timpul diferitilor imparati romani. La vremea aceea, lumea nu prea citea (cam inculti oamenii, nu?), ci propovaduiau Evanghelia "live", de cele mai multe ori cu pretul vietii ... in limbile in care puteau comunica. Asta nu inseamna ca nu scriau scrisori, ca n-au fost incercari de traducere etc.
mai incolo, cand lucrurile s-au mai linistit si crestinismul a primit "unda verde", au inceput sa construiasca biserici, au inceput sa apara scene biblice zugravite sugestiv, etc... ceea ce numim azi "comunicarea prin imagini"
Lasand gluma la o parte, cam asta ar fi ideea.
Acuma astept sa ma inveti tu: nume, date, locuri, letopisete, pe care eu evident ca nu le stiu, dar cred ca am prins ideea, sau nu?
PS: Nevrednicule, te rooooog sa nu citesti!!
|