Exista mecanisme psihologice prin care ne umilim unii pe ceilalti in anumite cercuri vicioase, de obicei fara sa ne dam seama, alteori fiind orbiti de necesitatile noastre emotionale care sint atat de intense incat inconstient actionam abuziv in incercarea de a ni le satisface cat mai repede si cat mai total. Ne pierdem rabdarea si nu mai conteaza "cum" vrem sa ajungem sa fim satisfacuti in nevoile emotionale ci tot ce vrem e sa fie "repede", "calea cea mai scurta", "acum, aici" si mai ales "de tot". Astfel ajungem sa fim abuzivi fara ca macar sa ne dam seama.
Iata un articol care mi s-a parut interesant despre cercurile vicioase prin care sotii pot ajunge sa abuzeze unii de ceilalti si sa se raneasca reciproc, atunci cand e vorba de bani, atunci cand unul castiga mai mult decat celalalt:
http://www.psychologies.ro/Dosar-PSY...?a=5264/825158
Citat:
[COLOR=#CC0000][SIZE=5]Cand ea devine casnica[/SIZE][/COLOR]
Numeroase femei se plang de lipsa de recunostinta pentru munca de - pusa acasa. Este si mai greu daca au un barbat care se indoieste de masculinitatea lui. Pentru el fluturasul de salariu constituie principala sursa de valorificare si de stima de sine. Conflictele apar, fondate pe o convingere implicita: „castig mai mult decat tine, deci, valorez mai mult.“
Marius are un salariu bun. Sotia lui, Ana, se ocupa de cei doi copii ai lor. „Avem un cont comun pe care il folosesc pentru toate cheltuielile, spu ne ea.Pentru cumparaturile mele personale folosesc un minim, pentru ca ma simt datoare fata de Marius, care imi aminteste adesea ce via ta frumoasa am, comparativ cu a lui: «in timp ce eu ma spetesc la birou», spune el, «tu te plimbi in parc cu cei mici.» Convins ca el face to tul, poate gandi ca el se sa crifica pentru o ingrata care sta. Cum poa te iesi femeia din aceasta situatie ne pla cu ta? Alegerea sa de a se consacra familiei, trebuie asumata de ambii parteneri. De aceea, sotul trebuie sa realizeze camunca de casnica este la fel de importanta ca orice alt serviciu.
[COLOR=#CC0000][SIZE=5]Cand ea are salariul mai mare[/SIZE][/COLOR]
In alte timpuri, femeia era dependen ta material de sotul ei. Dar astazi asistam, din ce in ce mai des, la o inversare de roluri. Aceasta noutate le face pe femei sa-si ia revansa fata de puterea masculina. Mirela are un salariu foarte bun si Alexandru cu jumatate mai putin. Fiecare dispune de un cont personal. Cat despre bugetul familial – au trei copii –, el este virat intr-un cont comun. „Eu asigur restaurantele, cinematograful, calatoriile. Cu alte cuvinte, Alexandru depinde de mine, si nu ii place asta“, povesteste Mirela. „Un exemplu recent: vrem sa ne schimbam canapeaua. Cea care ii place lui Alexandru costa mult. I-am spus ca mi se pa re prea scumpa. Am discutat in - de lung, pana in momentul in care am explodat: «in orice caz, tu nu ai ni mic de spus, eu sunt cea care pla - teste!» Ar fi trebuit sa ii propun e - ven tual sa faca un imprumut. Asa nu l-as fi umilit si l-as fi pus in fata unei alegeri responsabile.“
[COLOR=#800000]Cand barbatul castiga mai putin de - cat femeia, creste riscul de a-l vedea pe acesta transformat intr-un... copil sau intr-un obiect.[/COLOR]
[COLOR=#800000][/COLOR]
[COLOR=#CC0000][SIZE=5]Proba grea a somajului[/SIZE][/COLOR]
Exista evenimente care pun cuplul la incercari grele. Unul dintre acestea este somajul. Inactivitatea fortata modifica imaginea de sine sau despre celalalt. {omerul se intoarce catre el insusi, isi pierde apetitul sexual, se dezintereseaza de tot. Partenerul incepe sa resimta, in schimb, nesiguranta. Aceasta iese la suprafata prin mici reprosuri: „ai putea sa faci curat, macare!“; „Nu ai facut cumparaturile?“. Umilintele cotidiene il pun pe celalalt in situatie de inferioritate.
|
Desigur ca fiind crestini, nu ne dorim nici sa ii umilim pe ceilalti, nici sa ne chinuim singuri lasandu-ne cuprinsi de dorinte intense si expectatii din partea celuilalt, nici sa ne bagam in cercuri vicioase din care sa ne scoatem unul altuia ochii si sa ne chinuim si ranim reciproc, dar iata ca se intimpla daca nu sintem atenti si daca primeaza "eu vreau" si "eu sint cel valoros" in fata dorintei de intelegere si armonie si in fata iubirii si respectului fata de celalalt. Sau cand neputinta unuia se manifesta exact prin faptul ca nu e in stare sa accepte neputiinta celuilalt. Sau cand doi oameni au repere diferite si metode diferite de evaluare a "valorii" unui om (de ex unul masoara valoarea unui om in functie de banii pe care ii face si de cat de sus ajunge in societate, iar celalalt apreciaza valoarea unui om in functie de calitatile sale sufletesti).