6. Intrarea în Ierusalim, sau Duminica Floriilor este a șasea Duminică din Postul Mare. Pentru a împlini toate profețiile, înainte de patima Sa cea de bună voie, despre care ca un Dumnezeu știa când se va împlini, Iisus, pentru prima dată în viata Sa pământească, acceptă să fie aclamat ca un împărat, pregătindu-Și singur intrarea triumfală pe Poarta de Aur a Ierusalimului, după cum spune profetul, ''Saltă de bucurie fiică a Sionului ... împăratul tău vine pe mânzul asinei'' (Zah. 9,9). Prin intrarea în Ierusalim ca împărat, Iisus a vrut să arate încă din timpul vieții că El este Mesia, Împăratul lumii Cel așteptat, anticipând prin aceasta biruința Sa asupra morții. Poporul L-a întâmpinat cu ramuri de finic și buchete de flori și își așterneau hainele la picioarele Lui ca să le sfințească, cântând cu bucurie: ''Osana, Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului'' (Ps. 117,26)
Pentru un moment omenirea L-a simțit pe Dumnezeu în mijlocul ei, dar numai peste câteva zile, aceeași mulțime, cu aceleași guri va striga: ''Ia-L, Răstigneste-L'' (Ioan 19,15). De atunci și până astăzi Iisus vrea să-si facă intrarea triumfală și prin ușile inimilor oamenilor, a creaturilor Sale și să se instaleze Împărat: ''Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine'' (Apoc. 3,20). Să-L primim, ca apoi în săptămâna care urmează să putem sta alături de Maica Sa, de mironosițe și de Sfinții Apostoli, părtași la sfintele Sale patimi.
Știind că își trăiește ultimele zile pământești, Iisus dădu ucenicilor Săi, și nouă, ultimele învățături. Ca pildă de smerenie, Iisus spălă picioarele apostolilor ca să aibă parte de El (vezi Ioan 13,8); ca amintire le lăsă Sfânta Euharistie, sau Sfânta Împărtășanie, ca să aibă viață în El. Apoi se dă ca ''un miel spre junghiere'' (Isa. 53,7), de bună voie răbdând toate pentru noi.
După un ultim efort, iată-ne ajunși la capătul urcușului nostru duhovnicesc - slăvita Înviere - biruința cea mare asupra morții. Cu cuvinte frumoase Sf. Ioan Gură de Aur ne îndeamnă să ne veselim în această unică și sfântă zi, toți cei ce s-au ostenit și cei ce nu s-au ostenit, arătând astfel cât de mare este bucuria Învierii Domnului, care este și învierea noastră. Însuși Iisus, după Învierea Sa, primul cuvânt l-a adresat mironosițelor - ''Bucurați-vă!''
De două mii de ani aceasta este cea mai mare bucurie a creștinătății. Noi nu o sărbătorim numai o dată pe an, ci fiecare Duminică de peste an este închinată Învierii Domnului, în care credincioșii cântă la Sf. Liturghie: ''Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos. Mântuiește-ne pe noi, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce ai înviat din morți, pe noi ce-Ți cântăm Ție: Aliluia'' (Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, Intrarea Mică).