Sfantul Grigorie Palama si energiile necreate
Sfântul Grigorie Palama este unul dintre cei mai mari Părinți ai Bisericii Ortodoxe din mileniul al doilea creștin. Numele lui se leagă , in special, de prezicerea invățăturii despre harul necreat, cunoașterea nemijlocită a lui Dumnezeu și indumnezeirea omului. Sfântul Grigorie s-a născut in anul 1296 in Constantinopol. Tatăl său, Constantin , a fost un important demnitar al impăratului bizantin Andronic II Paleologul ( + 1328 ) . In ciuda funcției sale inalte, tatăl lui Grigorie a dus o viață sfântă. Cu puțin inainte de a muri, s-a călugărit, luând numele de Constanțiu. I-au rămas cinci copii mici : trei băieți și două fete, cărora insuși impăratul le-a devenit tutore. Grigorie avea șapte ani. Intrucât nu reușea să țină minte noțiunile pe care trebuia să le invețe, a hotărât să nu inceapă niciodată citirea și invățătura fără să facă trei metanii mari și o rugăciune inaintea icoanei Maicii Domnului. Ajutorul Maicii Domnului nu a întârziat , nu după multă vreme, Grigorie a sporit mult in știinta de carte, incât mulți erau impresionați de ințelepciunea lui. La vârsta de 20 de ani, a ales o altă cale decât cea pentru care îl pregătise impăratul. In vreme ce Andronic al II - lea l-ar fi dorit colaborator la conducerea imperiului, asemenea tatălui său, Constantin, tânărul Grigorie s-a călugărit la Mânăstirea Vatoped, din Muntele Athos. Aici a intrat sub indrumarea duhovnicească a părintelui Nicodim, cunoscut isihast, renumit atât prin făptuire, cât și prin vederea lui Dumnezeu. După doi ani de nevoință, intr-una din zile , i s-a arătat Sfântul Ioan Evanghelistul. Acesta i-a spus :"Am fost trimis de Impărăteasa tuturor să te intreb de ce strigi neâncetat către Dumnezeu < Luminează-mi intunericul, luminează-mi intunericul > ? . Sfântul Grigorie i- a răspuns : "Ce altceva trebuie să cer eu, cel pătimaș și plin de păcate, decât numai să fiu miluit și luminat, spre a afla și a face voia Lui cea sfântă ? ". Atunci , Sfântul Ioan l-a încredințat că Maica Domnului nu îl va părăsi niciodată și îi va fi totdeauna ajutătoare. ( Va urma )