Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Vezi rezultatele sondajului: Este important sa cunoastem Sfanta Evanghelie?
Doar sa citim duminica de duminica 0 0%
Sa cititm tot, apoi pentru intelegere sa revenim la fiecare duminica 2 100,00%
Sondaj cu opţiuni multiple. Votători: 2. Nu poti vota in acest sondaj

 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #38  
Vechi 09.01.2009, 08:41:00
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.185
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Talcuirea evangheliilor de peste an (82)

[SIZE=3]71[/SIZE]
[SIZE=5]Evanghelia la[/SIZE]
[SIZE=5]Botezul Domnului [/SIZE]
[SIZE=3](6 Ianuarie)[/SIZE]
[SIZE=3](Matei 3, 13-17)[/SIZE]

13. Atunci a venit Iisus din Galileea la Iordan, către Ioan ca să se boteze de la dânsul. 14. Iar Ioan oprea pe El, zicând: eu trebuie să mă botez de la Tine, și Tu vii la mine; 15. Și răspunzând Iisus a zis către dânsul: lasă acum, că așa se cade nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat pe El. 16. Și botezându-se Iisus, a ieșit îndată din apă, și iată i s-au deschis lui cerurile, și a văzut pe Duhul lui Dumnezeu pogorându-se ca un porumb, și venind peste El. 17. Și iată glas din ceruri zicând: acesta este Fiul meu cel iubit, întru care bine am voit.


Împlinirea angajamentelor.
Curăția intenției

1. Ajuns în vârstă de 30 de ani, Mântuitorul, ca om, după legile iudaice, avea majoratul și, prin urmare, facultatea de-a păși în public ca Învățător – adevărat, și El, ca și Ioan, fără autorizarea sinedriului (Ioan 1, 19). Dar, înainte de a-Și începe activitatea, El, ca om, face o serioasă pregătire. Aceasta constă din trei acte:
a) Botezul, în care Sfânta Treime mărturisește Mesianitatea Lui.
b) Alipirea aderenților de persoana Sa și intrarea Sa în societate, în care El Însuși Își dovedește Dumnezeirea (Ioan 1, 35; 2, 12).
c) Postul și ispita, în care I se simbolizează misiunea.
Într-aceea Ioan Botezătorul se afla în plină activitate la Iordan (a se vedea cap. 60, Duminica înainte de Botezul Domnului). El spăla cu apă, boteza pe cei ce se pocăiau și se angajau să nu mai păcătuiască, spre a putea primi cu vrednicie pe proorocitul și mult așteptatul Împărat Mesia.
Pe Mesia, al Cărui herald era, Ioan nu-L cunoștea. Lui i se dăduseră numai semnalmentele, după care poate să-L cunoască: „Peste Care vei vedea Duhul pogorându-Se și rămânând peste Dânsul, Acela este Care botează cu Duhul Sfânt“ (Iuda 1, 33).
2. Printre cei mulți care vin la Ioan și, „mărturisindu-și păcatele“, iau angajament că-și vor îndrepta viața morală, și, deci, se botează – se arată un om, la părere, aproape tot așa de sărman ca și Ioan.
Acest om modest în fața Căruia se oglindește blândețe, vine și El de-a dreptul la Ioan. El nu mărturisește nimic, căci fiind fără păcat, n-are ce mărturisi, ci cere simplu: să fie și El botezat.
Asprul Ioan Îl privește, Îl privește cu interes și... rămâne uimit. El, după semnalmentele primite, recunoaște în noul venit pe Domnul său, pe Mesia. Noul venit era Iisus.
Când vede că Iisus cere serios să fie botezat, Ioan crede că doar Stăpânul său îl pune la probă și I se opune.
Cum – Îi zice el –, Tu care n-ai trebuință să Te botezi, vii la mine, care nu sunt vrednic, nu să pun mâna asupra capului Tău, spre a Te boteza, dar nici asupra picioarelor Tale, spre a-ți dezlega curelele încălțămintelor?! Eu am trebuință să mă botez, nu Tu; prin urmare, dacă ai venit aici, botează-mă Tu pe mine, că eu pe Tine n-am nici un titlu să Te botez.
Cam așa-L întâmpină Ioan, neștiind ce intenționează Iisus.
La împotrivirea lui Ioan, Iisus răspunde: „Lasă acum, că așa este de cuviință să se împlinească toată dreptatea“. Era cu dreptul înaintea lui Dumnezeu ca Iisus, Dumnezeu-Omul, să se pună pe sine pildă vie de împlinirea angajamentului luat pildă la care omenirea să privească veșnic, ca la un ideal și să tindă a-L imita.
Iisus, înainte de începerea activității Sale mesianice, cere Botezul nu pentru Sine, ci pentru noi. Ca toată lumea, ia și Dânsul angajamentul că are să ducă o viață fără de păcate, sfântă. Și, pentru întreaga lume și pentru toate timpurile, El voiește să Se stabilească de la început, ca exemplu de curățenie a intenției cu care întreprinde activitatea Sa și de conștiincioasa împlinire a angajamentului luat.
Spălarea prin Botez, pentru viitor, simboliza curățenia intențiilor Lui, curățenie, pe care să o aibă toți când se apucă de vreo lucrare. Angajamentul luat El l-a ținut cu sfințenie. În aceste două puncte, Iisus, la Botez, ni s-a dat ca model de imitat.
3. Cum intră alții, intră și Iisus în apele Iordanului și primește Botezul de la Ioan. În momentul acela, mare și sărbătoresc, se deschid cerurile și Duhul Sfânt, întrupat ca porumbel, se vede planând asupra lui Iisus, iar, din înălțimea cerurilor, se aude glasul Tatălui ceresc zicând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru Care bine am voit“.
Mulțimea adunată la Iordan, vede pe Sfântul Duh în chip de porumbel, aude glasul Tatălui și, de la sine înțeles, se cuprinde de mirare, de frică și de îngrijorare pentru cele ce vor să urmeze, și cu respect se prosternă înaintea Măririi dumnezeiești, care i s-a arătat.
Botezul lui Iisus, astfel săvârșit, nu avea numai însemnătatea pe care am arătat-o. Arătarea Duhului Sfânt în chip de porumbel și a Tatălui prin glasul Său ceresc, constituie o mărturie, un Testimoniu pentru Iisus; anume că El nu este singur, nu este om simplu, ci este și Dumnezeu: este Fiul Celui care a grăit din înălțimea cerurilor și este una cu Acela Care, spre a fi putut să fie văzut, a planat asupră-I ca un porumbel. Cu acest prilej înaintea mulțimii, îngrămădite la Iordan în jurul lui Ioan, se arată Sfânta Treime, ca cea mai convingătoare dovadă că mântuirea omenirii s-a apropiat. Scopul era ca, aceia care asistă la acest eveniment epocal, care aud și văd ce se petrece, să se convingă și să convingă și pe alții, că Iisus este un adevărat Mesia cel proorocit. Această arătare a fost ultima, dar cea mai importantă și mai convingătoare învățătură de pregătire pentru poporul cel ales spre primirea lui Mesia Cel așteptat, acum sosit și mărturisit în persoana lui Iisus.
De aici arătarea aceasta mai are încă un înțeles: să nu lase nici cel mai mic pretext de scuză pentru evreii care, în orbirea și în îndărătnicia lor, nu vor primi pe Iisus, și ca astfel osânda lor să fie deplin motivată.
Dacă Iisus, până a nu-Și începe activitatea Sa mântuitoare, S-a plecat înaintea lui Ioan, s-a umilit; dacă El S-a botezat în apele Iordanului, manifestând, prin aceasta intenția cea bună, cu care întreprinde lucrarea Sa; și dacă, în fața lumii și a lui Dumnezeu a luat un angajament pe care l-a împlinit cu sfințenie – dacă le-a făcut toate acestea, le-a făcut ca să ne dea învățătură.
a) Angajamentele pe care le luăm să le împlinim cu orice preț. Noi, peste tot, luăm ușor angajamente și tot așa de ușor unii le și uităm. Cu deosebire luăm angajamente, la Sfânta Taină a Pocăinței, că ne vom îndrepta viața, abținându-ne de la repetarea păcatelor mărturisite. Aceste angajamente, călcate de noi sunt pedepsite și în lumea aceasta, prin urmările firești ale păcatelor și ale viciilor și, mai ales, după moarte. Deci, decât să luăm angajamente numai de formă, mai bine să nu luăm deloc, mai bine să nu primim cu nevrednicie Sfânta Taină a Pocăinței și a Cuminecăturii.
Dar și în viața socială angajamentul luat obligă la împlinirea lui. Cel ce nu se ține de angajament e considerat ca om neserios, necinstit, gata să înșele și să comită orice fapte rele. Într-un astfel de om lumea nu mai are încredere, și urmările sunt ușor de prevăzut.
Preotul, ca educator al poporului, trebuie să fie pentru fiii săi sufletești model de imitat, și, prin cuvânt, un neadormit povățuitor la ținerea cuvântului dat, știind vorba poporului: pe unde iese cuvântul, pe acolo iese și sufletul.
b) Orice lucrare întreprindem, noi trebuie să o începem umilindu-ne înaintea lui Dumnezeu, al Cărui ajutor să-L cerem din toată inima. Dar lucrarea, oricare ar fi ea, trebuie să o întreprindem cu gând bun: înainte de a o începe, să ne spălăm de toate gândurile rele de a strica aproapelui. Orice lucrare a noastră încât s-ar referi la alții, trebuie să fie spre binele, nu spre răul lor, cum trebuie să fie spre binele nu spre răul nostru.
__________________
Doamne, fie voia Ta, nu voia noastră!
http://sashaparagulla.blogspot.com/
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Talcuirea randuielii tunderii in monahism - Pr. Arsenie Boca Salistean Domnica Intrebari utilizatori 1 13.01.2013 22:28:25
Talcuirea celor 7 evanghelii io8nut Maslul 2 04.12.2011 12:17:08
Talcuirea Dumnezeiestii Liturghii andrei_im Teologie si Stiinta 6 04.02.2010 22:47:26
Psalmul 136 in talcuirea lui Serafim Rose Miha-anca Rugaciuni 14 08.01.2010 23:10:53
Tâlcuirea numelui "Iisus"- din Învățăturile Sfintei Biserici cristiboss56 Din Noul Testament 1 10.06.2009 21:40:37