![]() |
![]() |
|
|
Vezi rezultatele sondajului: Este important sa cunoastem Sfanta Evanghelie? | |||
Doar sa citim duminica de duminica |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Sa cititm tot, apoi pentru intelegere sa revenim la fiecare duminica |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 100,00% |
Sondaj cu opţiuni multiple. Votători: 2. Nu poti vota in acest sondaj |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
[SIZE=3]17[/SIZE]
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE] [SIZE=5]Duminica I după Rusalii[/SIZE] [SIZE=3](Matei 10, 32-34, 37-38; 19, 27-30)[/SIZE] 32. Zis-a Domnul învățăceilor săi, tot cel ce mă va mărturisi pe mine înaintea oamenilor, îl voi mărturisi și eu pe el înaintea Tatălui meu, care este în ceruri. 33. Iară care se va lepăda de mine înaintea oamenilor: mă voi lepăda și eu de dânsul înaintea Tatălui meu, care este în ceruri. 37. Cel ce iubește pe tată-său sau pe mamă-sa mai mult decât pe mine, nu este vrednic de mine; și cel ce iubește pe fiul său sau pe fii-sa mai mult decât pe mine, nu este de mine vrednic. 38. Și cine nu-și ia crucea sa și să vie după mine, nu este de mine vrednic (19, 27). Atunci răspunzând Petru, i-a zis lui: iată noi am lăsat toate, și am venit pe urma ta, dar cu noi ce va fi? 28. Iară Iisus a zis lor: adevăr grăiesc vouă, că voi, care ați venit după mine, când va veni a doua oară, când va ședea Fiul omenesc pe scaunul măririi sale, veți ședea și voi pe douăsprezece scaune judecând cele douăsprezece seminții ale lui Israil. 29. Și tot cel ce-și va lăsa casa, sau pe frați, sau pe surori, sau pe tată, sau pe mamă, sau pe muiere, sau pe feciori, sau holdele, pentru numele meu, însutit va primi, și viața cea de veci va moșteni. 30. Și mulți vor fi cei de apoi întâi, și cei dintâi de apoi. Povețe pentru misiunea apostolică 1. A-și lua crucea, înțeles figurat, este a-și lua sarcina cu toate consecințele ei. Fiindcă înfierarea cu semnul crucii era și semnul infamiei: a-și lua crucea înseamnă și: a se hotărî să se expună la orice neplăceri, la orice tractări rușinoase, la disprețul public. 2. Evanghelia cu care ne ocupăm, este un fragment din marea predică a Mântuitorului, rostită cu ocazia trimiterii Apostolilor (Matei cap. 10) și din învățătura despre primejdia bogățiilor (Matei 19, 16-30). Ea e cuprinsă și în Marcu (8, 34-38; 9, 1) la Duminica a III-a din Sfântul Post. Ca să o putem înțelege e nevoie să o punem în legătură mai ales cu conținutul marii predici, din care e luată partea primă. Trimițând pe Apostoli să încerce a propovădui, instrucțiunile ce le dă lor, Mântuitorul le pune în legătură cu misiunea lor de pe timpul când ei vor fi singuri, după Înălțarea Sa, și le arată în culori vii greutățile ce vor întâmpina în misiunea lor: cum vor fi prigoniți și maltratați; apoi tot așa de viu arată urmările imediate ale propovăduirii Evangheliei: dezbinări până și între cei mai intimi ai familiei și persecuții pe toate căile. Spre a-i încuraja să suporte cu bărbătească statornicie toate mizeriile, Mântuitorul le pune în vedere siguranța biruinței lor, cu ajutorul dumnezeiesc, care nu le va lipsi. Dar, adaugă El, acest ajutor însoțește numai pe aceia care au îndrăzneală să înfrunte toate greutățile și, între orice împrejurări să susțină cauza cea sfântă a Evangheliei. Din contră, cel ce de frica persecuțiilor se va lepăda de Evanghelie, lepădat va fi, o lepădătură va rămâne – nimeni nu-l va băga în seamă (vs. 32-33). Primejdiile de care vorbesc, continuă Iisus, le poate întâmpina cu succes numai acela care-Mi este cu totul devotat. Dar acela, care ține mai mult la ai săi decât la Mine și la învățătura Mea, nu e pentru apostolat: să nu primească misiunea apostolică, fiindcă n-are să facă nici o ispravă. Mai mult: acela care nu va fi în stare să sufere toate consecințele misiunii sale, nu este vrednic de ea, deci să nu se facă Apostol. Încă și mai mult: cel ce voiește să fie cu adevărat urmaș al Meu, să fie gata a-și pune oricând viața pentru învățătura Mea. Căci cel ce-și pune viața împlinindu-și misiunea, devine nemuritor; acela însă, care în fața greutăților și a primejdiilor ce întâmpină, își părăsește postul, acela, pentru un moment, își păstrează viața, dar murind, nu lasă nici o urmă după sine, ca și cum n-ar fi trăit între oameni – trăind un moment, moare pentru vecie (vs. 37-38). |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Talcuirea randuielii tunderii in monahism - Pr. Arsenie Boca | Salistean Domnica | Intrebari utilizatori | 1 | 13.01.2013 22:28:25 |
Talcuirea celor 7 evanghelii | io8nut | Maslul | 2 | 04.12.2011 12:17:08 |
Talcuirea Dumnezeiestii Liturghii | andrei_im | Teologie si Stiinta | 6 | 04.02.2010 22:47:26 |
Psalmul 136 in talcuirea lui Serafim Rose | Miha-anca | Rugaciuni | 14 | 08.01.2010 23:10:53 |
Tâlcuirea numelui "Iisus"- din Învățăturile Sfintei Biserici | cristiboss56 | Din Noul Testament | 1 | 10.06.2009 21:40:37 |
|