![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Dumnezeule, cu urechile noastre am auzit, și părinții noștri ne-au vestit nouă lucrul pe care l-ai lucrat în zilele lor, în zilele cele de demult.
Zice: O Stăpîne, nu ne-am făcut noi înșine văzători ai minunilor Tale, ci de la părinți ne-am învățat cîte minuni ai făcut în vremurile lor, împlinind făgăduințele către strămoșii noștri. 2 Mîna Ta neamuri a pierdut, și i-ai răsădit pe dînșii, chinuit-ai noroade și le-ai gonit pe ele. 3 Că nu cu sabia lor au moștenit pămîntul, și brațul lor nu i-a mîntuit pe dînșii, ci dreapta Ta, și brațul Tău și luminarea feței Tale, că bine ai voit întru dînșii. Zice: O Stăpîne, gonindu-i Tu de aici pe Hananei împreună cu celelalte neamuri, în locul lor i-ai sălășluit pe părinții noștri, care s-au ridicat deasupra tuturor vrăjmașilor, nici la puterea lor nădăjduindu-se, nici într-armîndu-se, ci voievozindu-se de darul Tău. Și pe unii i-au ucis, iar pe alții i-au silit a fi robi, fiindcă i-ai învrednicit pe dînșii de a Ta prietenie. Că aceasta a zis „bine ai voit întru dînșii.” Iar „dreaptă”, numește ajutorul, și „luminare a feței” - arătarea. 4 Tu Însuți ești Împăratul meu și Dumnezeul meu, Cel ce poruncești mîntuirile lui Iacov! Zice: O Stăpîne, Același ești și acum, asemenea împărățind, asemenea stăpînind, aceeași putere avînd, căci firea Ta nu primește nici o schimbare. Ajunge Ție cuvîntul spre mîntuire, și pe aceasta o va dobîndi norodul. Așa a tălmăcit și Simmah: „Poruncește pentru mîntuirea lui Iacov.” 5 Întru Tine pe vrăjmașii noștri cu cornul îi vom împunge și întru numele Tău de nimic vom face pe cei ce se scoală asupra noastră. Unele jivine au luat de la fire ca armă cornul, iar noi „corn de mîntuire” și armă purtătoare de biruință avem al Tău nume, și îi vom birui pe vrăjmași chemîndu-l întru ajutor pe acesta. 6 Că nu spre arcul meu voi nădăjdui, și sabia mea nu mă va mîntui. 7 Că ne-ai mîntuit pe noi de la cei ce ne necăjeau, și pe cei ce ne urau i-ai rușinat. Eu - zice - nu nădăjduiesc nici la arcuri, nici la alte arme, fiindcă am luat cercarea puterii Tale, prin Tine stăpînindu-i acum pe cei împotrivnici. 8 Întru Dumnezeu ne vom lăuda toată ziua și întru numele Tău ne vom mărturisi în veac. Și Te rugăm să dobîndim ajutorul Tău de-a pururea și totdeauna să povestim mulțimea facerilor Tale de bine. Pentru că acest „toată ziua” înseamnă „în toate zilele”. Așa l-a tălmăcit și Simmah. 9 Iar acum ne-ai lepădat și ne-ai rușinat pe noi, și nu vei ieși, Dumnezeule, întru puterile noastre. Acestea s-au făcut de Tine în vremurile de demult, iar acum ne-am arătat pustii de a Ta purtare de grijă și petrecem întru rușine, nevoievozindu-ne de darul Tău. Pentru că acest „nu vei ieși întru puterile noastre” e pus în loc de: Nu ești voievod peste noi și nu ne dai să stăpînim pe vrăjmași, după obicei. 10 Întorsu-ne-ai pe noi înapoi de către vrăjmașii noștri, și cei ce ne urau ne jefuiau pe noi loru-și. Că, neavînd a Ta purtare de grijă, noi am fugit înapoi dîndu-le spatele, și vrăjmașii pradă averile noastre. 11 Datu-ne-ai pe noi ca niște oi de mîncare și întru neamuri ne-ai risipit pe noi. Ne cheltuim de vrăjmașii Tăi ca niște oi lipsite de păstor și, cei ce am scăpat de moarte, sîntem siliți a robi, fiind vînduți aici și acolo. 12 Vîndut-ai pe norodul Tău fără de preț, și nu era mulțime întru strigările noastre. Simmah a tălmăcit acest stih așa: „N-ai vîndut norodul Tău pe avuție și nu i-ai făcut vrednici de mult preț pe dînșii.” Unele ca acestea zice Dumnezeu și prin Proorocul Isaia: „Ce fel de carte de despărțire de maica voastră este aceasta? Sau cui fiind Eu dator v-am vîndut pe voi? Iată că fărădelegilor voastre v-ați vîndut și la păcatele voastre am trimis pe maica voastră.” Și iarăși: „În dar v-ați vîndut, și nu vă veți izbăvi cu argint.” Și, dumnezeiescul Apostol: „Știm că legea este duhovnicească, iar eu sînt trupesc, vîndut sînt de păcat.” Deci și aici minunații bărbați zic așa: Ne-ai vîndut pe noi neluînd nici un preț de la vrăjmași, ci ne-ai vîndut pentru păcatele noastre. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Psalmii in lectura lui Marcel Iures | mariusmanta75 | Generalitati | 9 | 20.12.2015 08:12:12 |
psalmii de laudă... | myself00 | Generalitati | 2 | 13.06.2012 01:23:27 |
Filozofia crestina vs celelalte filozofii | Pestisorul de Aur | Generalitati | 90 | 11.12.2011 23:47:07 |
Inmormantarea la celelalte religii | tigerAvalo9 | Generalitati | 19 | 18.02.2009 23:08:38 |
Cum se citeste Evaghelia? | costel | Reguli in Biserica | 4 | 13.01.2009 08:23:23 |
|