Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.07.2011, 22:58:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Atitudinea asta ai sa o gasesti la oricine incearca sa-si cunoasca credinta ortodoxa si a avut cat de cat interactiune cu modul de gandire al stilistilor fata de BOR.

Problematica cu stilistii e simpla si complexa in acelasi timp..

Din punct de vedere ortodox (eu nu-i consider ortodocsi) problema se poate rezuma destul de simplu, dar daca incepi discutii cu ei pe tema asta, lucrurile devin foarte complicate si nu se mai termina niciodata.

La inceput par blanzi si smeriti dar pe masura ce vad ca argumentele lor sunt vadite ca micinoase, incep sa-si dea arama pe fata, devenind perversi si agresivi.

Probabil stii cate ceva de schimbare calendarului, stii ca o parte din cei care au ales sa pastreze calendarul vechi au pastrat si comuniunea cu cei de pe "nou" iar o parte au devenit schismatici, rupand comuniunea si facand din vechiul calendar virtute suprema.

Ei bine, tu cu cei din urma ai de a face si cred ca stii deja ca ei ne considera pe noi cei care suntem "pe nou" un fel de rataciti, asemeni protestantilor sau mai stiu eu ce.

De asta iti zic, ca mirungerea aia despre care ei nu vor sa-ti spuna adevarul, este de fapt o slujba care este si in Molitfelnicul ortodox, de venire a celor rataciti (schismatici, eretici) la credinta ortodoxa.

Deci practic, ei iti fac o convertire la credinta lor, rupandu-te de Biserica Ortodoxa.
Daca vrei sa te convingi, roaga-l pe (ne)prietenul asta a tau sa-ti aduca cartea cu textul la slujba pe care o va citi preotul cu ocazia mirungerii.

Daca o sa-l strangi bine cu usa (zii ca altfel nu faci treaba asta si daca incearca sa te pacaleasca si iti aduce altceva, ai sa-l lasi balta in biserica si pleci) ai sa vezi ca este exact cum iti zic.

Slujba care se va tine cu acea ocazie este cum o vezi pe cea de la pagina 58 (ai link -ul mai sus la cartea in format .pdf).

Se cheama "Randuiala ungerii cu Sfantul Mir al ereticilor care vin la credinta ortodoxa".

Tot acolo ai sa gasesti si niste martusiri de credinta si lepadari.
In functie de cum au ei randuiala s-ar putea sa sara peste (de frica sa nu realizezi grozavia lor si sa te razgandesti) sau sa le citeasca doar preotul si tu sa trebuiasca sa spui intr-o forma sau alta "Da".

Pentru ca ei considera totusi ca botezul nostru este valid, se face doar aceasta ungere, prin care te lepezi de credinta ortodoxa si treci in ratacirea lor.

Prin asta rupi comuniunea cu mai bine de 90% din Biserica Luptatoare si cu 100% din cea Biruitoare.

Asta inseamna inclusiv oameni cu o viata sfanta cum a fost parintele Cleopa, la care am inteles ca ai evlavie si pe care stilistul Danion l-a facut nici mai mult nici mai putin decat mincinos, si aceasta este parerea tuturor stilistilor, pentru ca marturisirea lui impotriva ratacirii lor le sta ca un ghimpe in coasta.

Culmea ironiei ca nici intre ei nu au comuniune, sunt tot felul de grupari stiliste in permanenta cearta, fiecare crezandu-se mai "adevarati" decat tot restul lumii ortodoxe la un loc.

Din cate inteleg, totus, nu ai un duhovnic, pentru ca daca ai avea si el ti-ar spune aceleasi lucruri, ca nu e bine sa te lepezi de credinta ta pentru ceva care are doar aparente ortodoxe dar dupa cum vezi este imbracata in hainele minciunii si a inselatoriei.

Nu te lua dupa unii pentru care credinta se rezuma la cutare sau cutare obicei si ignora in mod tragic substanta ortodoxiei, fie ei rude sau viitoare-posibile rude.

Daca nu esti inca convinsa, ce se va intampla la acea mirungere, iti citez si din propaganda unui stilist de pe un blog:

"Ceea ce face BOSV este doar reprimirea în sânul bisericii adevărate. Nu botează a doua oară. Persoana respectivă care vrea să treacă și să țină calendarul dat de Sfinții Părinți este întrebată dacă are cele trei afundări la Sf. Botez, conform canonului de mai sus. Dacă da, atunci se face doar mirungerea"

In plus, zice el, se citesc si acele lepadari, probabil reformulate, zic eu ca sa se potriveasca la lepdarea de Biserica Ortodoxa Romana.

Cu braul nu stiu care e vrajeala, ca are iz de vreajitorie, probabil un obicei de a lor, posibil o traditie locala.

E greu sa spui asta unei persoane care urmeaza sa se casatoreasca, dar ar fi tragic sa nu o spui si sa afle singura mai tarziu: fugi de casatoria asta ca de foc, ca zile bune cu el nu vei avea, mai ales si cu schisma si fara harul lui Dumnezeu.
In ceea ce priveste binecuvantarea data de preotii lor..ce sa mai vorbim, nici succesiunea apostolica nu o mai au din cate am inteles, deci nu sunt hirotoniti, si chiar daca ar fi, prin statutul lor de schismatici nu mai au dreptul de a savarsi Sf. Taine.

Last edited by AlinB; 15.07.2011 at 23:15:39.
Reply With Quote

Tags
casatorie, stil vechi

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
pentru o casatorie pe stil vechi doca Botezul 30 08.09.2012 19:29:55
biserica ortodoxa de stil vechi silviu.pintilie Secte si culte 6 12.11.2010 14:03:30
casatorie cu ortodox de stil vechi doca Nunta 1 31.01.2008 15:06:59
Biserica Ortodoxa de Rasarit( Stil vechi) teogtf Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 43 06.11.2006 10:37:07