Citat:
În prealabil postat de Ana.Maria.
Pai daca decat un individ are mutatia, ce se intampla cu ceilalti mii de nemutanti? si daca "O mutatie este practic o greseala facuta in momentul copierii ADN-ului. Majoritatea mutatiilor nu produc o schimbare pozitiva sau negativa (mutatii neutre). Un numar [/b] infim [/b] sunt pozitive; restul au rezultat negativ." cum de exista o asemenea diversitate "aleatoare"?
|
Toți suntem mutanți. În medie un copil are cam 120 de mutații proprii, diferite, față de codul genetic al părinților.
Dacă mutațiile nu sunt nefavorabile sau favorabile, sunt neutre. Am mai discutat ce se întâmplă.
Cheia diversității este procesul acumulativ de mutații benefice, eliminarea celor nefavorabile și variațiile neutre care pot constitui baza unor mutații benefice. Procesul acesta cumulativ are loc în perioade foarte lungi de timp și acest lucru este evident dacă ne uităm la rasele de câini care variază de la ridicolii chiuhuahua până la imenșii Mastiff și realizăm că asta s-a întâmplat în vreo 6000 de ani pornind de la o specie mai docilă derivată din lupi.
Ai văzut clipul cu evoluția craniilor hominizilor? Dacă le pui unul lângă altul nu vezi mari diferențe, dar când compari capetele îți dai seama de ce acumularea este importantă. Procesul a durat pe undeva la milioane de ani.
Uite, ca idee, evoluția balenei de la un animal terestru la forma actuală. Reține, nu e vorba de același individ, ci de indivizi distincți din generații diferite dar care moștenesc caracteristicile favorabile ale părinților și perioade de timp foarte lungi, adică multe asemenea generații:
http://www.youtube.com/watch?v=8cn0kf8mhS4
Uite și alt material interesant care explică cum știm ceea ce știm despre strămoșii cetaceelor:
http://www.youtube.com/watch?v=O_IKPSavQ4Y