Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Vezi rezultatele sondajului: Este important sa cunoastem Sfanta Evanghelie?
Doar sa citim duminica de duminica 0 0%
Sa cititm tot, apoi pentru intelegere sa revenim la fiecare duminica 2 100,00%
Sondaj cu opţiuni multiple. Votători: 2. Nu poti vota in acest sondaj

 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #34  
Vechi 09.01.2009, 08:21:25
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.185
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Talcuirea evangheliilor de peste an (61)

[SIZE=3]54[/SIZE]
[SIZE=5]Evanghelia din[/SIZE]
[SIZE=5]Duminica Stâlpărilor[/SIZE]
[SIZE=3](Ioan 12, 1-18)[/SIZE]

1. Deci Iisus mai înainte de Paști cu șase zile a venit în Betania, unde era Lazăr cel ce murise, pe care l-a înviat din morți. 2. Și au făcut lui acolo cină, și Marta slujea, iar Lazăr era unul din cei ce ședeau cu dânsul. 3. Iar Maria luând o litră de mir de nard curat, de mult preț, a uns picioarele lui Iisus, și a șters cu părul său picioarele lui, iar casa s-a umplut de mirosul mirului. 4. Deci a zis unul din Învățăceii lui, Iuda a lui Simon Iscarioteanul, care avea să-L vândă pe El. 5. Pentru ce acest mir nu s-a vândut cu trei sute de dinari, și să se fi dat săracilor. 6. Și a zis aceasta, nu pentru că doară de săraci, era grija lui, ci pentru că era fur, și pungă avea, și ce se punea într-însa, purta. 7. Și a zis Iisus: las-o pe dânsa, spre ziua îngropării mele a făcut aceasta. 8. Că pe săraci pururea îi aveți cu voi, iar pe Mine nu Mă aveți pururea. 9. Și au înțeles popor mult din evrei, că acolo este, și au venit, nu pentru Iisus numai, ci ca să vadă și pe Lazăr, pe care îl înviase din morți. 10. Iar s-au sfătuit Arhiereii, ca și pe Lazăr să-l omoare. 11. Căci mulți pentru el mergeau din evrei și credeau în Iisus. 12. Iar a doua zi popor mult, care venise la praznic, auzind, că venise Iisus în Ierusalim.; 13. Au luat stâlpări de finic, și au ieșit întru întâmpinarea lui și strigau: osana, bine este cuvântat cel ce vine în numele Domnului, Împăratul lui Israil. 14. Și aflând Iisus un mânz de asină, a șezut pe el cum este scris. 15. Nu te teme fata Sionului, că iartă Împăratul tău vine șezând pe mânzul asinei. 16. Iar acestea nu le-au cunoscut Învățăceii lui mai înainte, ci după ce S-a preamărit Iisus, atunci și-au adus aminte, că aceste erau pentru El scrise, și acestea I-au făcut Lui. 17. Deci mărturisea poporul care era cu El, când pe Lazăr l-a strigat din mormânt, și l-a sculat din morți. 18. Pentru aceea L-a și întâmpinat poporul, că a auzit, că El făcuse această minune.


I. Cina din Betania. Maria și Iuda
[SIZE=3](1-11)[/SIZE]

1. După învierea lui Lazăr evreii luaseră hotărâre formală să-L omoare pe Iisus (Ioan 11, 53). Ca moartea Lui să se întâmple, nu atunci când evreii vor voi, ci atunci, când Dumnezeu va binevoi, Mântuitorul se retrage din preajma Ierusalimului aproape de pustie, de unde cu șase zile înainte de Paști, însoțit de Învățăceii Săi, Se întoarce în Betania, la prietenul Său Lazăr, pe care-l înviase. Lazăr dă o cină în onoarea scumpului său oaspe. La această cină, la care, bineînțeles, iau parte și Învățăceii, Marta servește ea însăși pe Iisus; iar Maria, luând o litră (327,45 gr.) de nard curat foarte prețios, o toarnă pe picioarele Lui, și cu părul capului I le șterge.
2. La evrei, ca peste tot la Orientali, era obicei, ca oaspeții, sosiți pedeștri, să-și spele picioarele la intrarea lor în casă, – atât spre a se curăți, cât și spre a se răcori. Pentru acest act erau anume servitori. La astfel de servitori face aluzie Ioan Botezătorul, când zice despre sine, că nu este vrednic să dezlege curelele încălțămintelor lui Iisus – spre a-I spăla picioarele.
Acum, venind Mântuitorul în casa prietenilor Săi, Maria, în nemărginita ei gratitudine pentru marele ei oaspete găsește că e nedemn să-l trateze ca pe oamenii comuni. Ea nu îngăduie să se apropie de El servitorii casei, ci față ca El, cel mai potrivit loc al ei, ca doamnă a casei, este să țină ea locul servitorilor. Deci, după ce Mântuitorul se așează în casă, pe când sora ei Îl servea la masă, ea Îl servește spălându-I picioarele.
În locul apei, cu care se spală toată lumea, ea întrebuințează cel mai prețios mir. În loc să-I șteargă picioarele cu un prosop sau ștergar obișnuit, ea I le șterge cu ce are o femeie mai prețios, cu podoaba capului ei, cu părul ei.
Astfel în procedura Mariei ni se arată cea mai înaltă și cea mai nobilă dovadă de respect, de admirație și de gratitudine pentru binefacerea primită de la Mântuitorul. Astfel, în fața negrei ingratitudini a evreilor, ni se desemnează, ca o binefacere și pentru noi, nobila faptă de nemărginită gratitudine a Mariei. Ea este binefăcătoare pentru noi însă mai vârtos ca exemplu, ca model de imitat; întocmai cum ingratitudinea Evreilor este și ea un învățământ pentru noi: să ne ferim de-a ne arăta nerecunoscători, să ne silim în tot chipul să răsplătim cu bine binefacerile primite.
3. Între Învățăceii lui Iisus Hristos era însă unul, o notă discordantă, Iuda din Iscariot, un om avar, speculant, care era un fel de casier al societății Mântuitorului. El își împlinea misiunea de casier mai mult în beneficiul său particular, decât în cel comun. De acea Evanghelistul îl numește fur. „Fur era și pungă avea“, și ce intră pentru societate, el nu cheltuia în scopurile societății, ci păstra pentru sine: „purta“ într-însa, adică în pungă.
Acest Iuda, când vede ce calitate și ce cantitate de mir a vărsat Maria pe picioarele lui Iisus, nu se poate stăpâni să nu dea expresie necazului său că i s-a luat prilejul de a face o însemnată economie pentru punga sa.
Auzind cuvintele lui Iuda, care răsunau ca o blasfemie, în acest locaș de pace, de armonie și de iubire, Mântuitorul cu dumnezeiasca Sa blândețe, ia în apărare fapta Mariei: „Lăsați-o...“.
Din cuvintele Mântuitorului vedem că Maria nu cumpărase anume pentru Dânsul mirul de nard, ci îl avea de mai înainte, și-l păstrase anume pentru această ocazie. De când să-l fi avut, și cu ce ocazie să-l fi cumpărat?
Răspunsul nu poate fi altul decât acela, că, murind Lazăr, ea cumpărase mirul ca să ungă pe fratele său. Întârziind însă Iisus cu venirea Sa, și, la sosire, înviind pe Lazăr, ocazie pentru ungere cu acel mir n-a venit. Astfel mirul a rămas în casă, și Maria „l-a păzit“, ca drept recunoștință, să-l utilizeze cu proxima vizită a Binefăcătorului ei, spre a-I arăta negrăita ei mulțumire.
Ea însă nu știa că fapta ei servește drept semn, simbol pentru Mântuitorul: „Spre ziua îngropării mele l-a păzit“, ne spune El Însuși. Uncțiunea aceasta simboliza pregătirea Lui spre moarte.
În loc să fie uns după moarte, Mântuitorul e uns înainte de moarte, încă fiind viu, ca un semn, că viu va fi și după moarte, și că, după moarte nu va putea fi uns, deoarece va învia înainte de-a ajunge Mironosițele la mormânt ca să-L ungă.
4. Față cu gratitudinea, care ne e desemnată cu atâta frumusețe, Evanghelistul (vs. 9-11) în vii culori ne înfățișează ingratitudinea și orbirea evreilor. El ne spune, că, auzind de cele întâmplate în Betania cu Lazăr, iudeilor, care îl văzuseră mort și acum aud că este viu, vin în Betania, nu numai ca să vadă pe Iisus, dar vin, mai vârtos, ca să vadă pe Lazăr, și să se convingă prin sine înșiși despre realitatea învierii lui.
Împrejurarea este zdrobitoare pentru farisei și pentru cărturari: ea face ca lumea să le desconsidere autoritatea și să simpatizeze cu Iisus, „Proorocul cel mare din Galileea“.
Aceasta este un pericol pentru ei, este moartea lor.
Din pricina lui Lazăr, care era cea mai incontestabilă dovadă vie despre Dumnezeirea lui Iisus, mulți dintre iudei, chiar dintre farisei, crezură în Iisus. Spre a împiedica creșterea acestui curent, ei, fariseii și cărturarii, în orbirea lor, hotărăsc să înlăture cu orice preț această dovadă: „s-au sfătuit Arhiereii, ca și pe Lazăr să-l omoare“.
Era deci hotărât ca să omoare pe Mântuitorul, dar să omoare și pe Lazăr. Mântuitorul știa această hotărâre.
Până acum, de câte ori evreii au încercat să-L omoare, Mântuitorul S-a dat la o parte din calea lor, fiindcă nu sosise ceasul Său. Acum, când ceasul a sosit, provocat de El Însuși, acum, mai ales acum, când ar fi putut prea ușor să se pună în siguranță, acum pleacă Mântuitorul de bună voie, ca să se predea în mâinile vrăjmașilor Săi, care siliți sunt să-L execute atunci când El voiește, chiar împotriva planului lor.
Statornicia Mântuitorului în planul Său, de a mântui lumea cu propria Sa jertfire, este pentru noi o frumoasă pildă de învățătură. Când ne hotărâm să facem binele, și știm că, de la binele pe care avem să-l facem, atârnă binele și fericirea fraților noștri, să nu ne descurajăm în fața niciunei greutăți, ce ni s-ar opune, ci, stăruind, dacă ar fi trebuință, chiar și viața să ne-o jertfim, pentru binele și fericirea fraților noștri. În stăruința de a face binele înlăturând orice piedici, preotul trebuie să premeargă cu exemplul. Întru atât preotul este ostașul lui Dumnezeu!
__________________
Doamne, fie voia Ta, nu voia noastră!
http://sashaparagulla.blogspot.com/
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Talcuirea randuielii tunderii in monahism - Pr. Arsenie Boca Salistean Domnica Intrebari utilizatori 1 13.01.2013 22:28:25
Talcuirea celor 7 evanghelii io8nut Maslul 2 04.12.2011 12:17:08
Talcuirea Dumnezeiestii Liturghii andrei_im Teologie si Stiinta 6 04.02.2010 22:47:26
Psalmul 136 in talcuirea lui Serafim Rose Miha-anca Rugaciuni 14 08.01.2010 23:10:53
Tâlcuirea numelui "Iisus"- din Învățăturile Sfintei Biserici cristiboss56 Din Noul Testament 1 10.06.2009 21:40:37