Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.02.2026, 23:57:56
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit Postul Mare elemente practice

Mă interesează partea practică a Bisericii

1. de când se ajunează - Duminică după Vecernia Iertării ?

2. cât se ține post negru - fără apă - fără mâncare din Postul Mare, prima săptămână și săptămâna Patimilor ?

Spre exemplu începi de Duminică seara și când mănânci prima masă ?

Miercuri după Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite sau marți spre miercuri după ora 24:00 ?

În unele parohii se ține Liturghia Darurilor la 8-9 în altele spre orele 16-17.

Cât se ține ca să fie valid postul la cotele maximale ?
Vechi 25.02.2026, 00:44:20
iustin_dumitru iustin_dumitru is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Nu stiu cine iti va raspunde , ca par chestii destul de specifice , si cei care intra sunt putini.

Pe mine m-ar interesa cum as putea sa ma abtin de la rau , ba mai mult ,cum sa fac binele.
Adica mai exact sa identific raul din viata mea si sa ma abtin de la el.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2026, 01:19:37
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Nu stiu cine iti va raspunde , ca par chestii destul de specifice , si cei care intra sunt putini.

Pe mine m-ar interesa cum as putea sa ma abtin de la rau , ba mai mult ,cum sa fac binele.
Adica mai exact sa identific raul din viata mea si sa ma abtin de la el.
Sunt foarte multe învățăminte teoretico-filosofice, dar puține aspecte practice.
Pe mine practica mă interesa deși am văzut cărți cu bucate mănăstirești lângă ziare cu rebus, astrologie și alte acareturi, prin stații.
Vechi 25.02.2026, 01:21:57
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Revenind- conform învățăturilor în timpul săptămânii nu se mănâncă gătit cu ulei, e dezlegare la ulei doar sâmbăta și duminica.

Ce putem mânca fără ulei ?

Am citit că se mânâncă doar o masă în zi, în principal niște pesmeți cu apă.
Vechi 25.02.2026, 10:05:46
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Rețete fără ulei - ciorba de legume cu ștevie:

https://www.youtube.com/watch?v=IINVp_Cegz8

Mi se par utile unele rețete postate de creștini.

Last edited by Iorest; 25.02.2026 at 10:08:27.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2026, 21:38:18
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

interesant e că până și ciocolata neagră cu procent 95% cacao, are unt de cacao care e tot un ulei, deci nu e bună dacă vrei să ții fără ulei Luni-Vineri.

unele pungi cu semințe de dovleac și floarea soarelui sunt prăjite în ulei.
Vechi 26.02.2026, 01:35:08
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Revin pe subiect, foarte multe produse așazis de Post sunt trecute prin ulei:

- Fistic - prăjit în ulei
- semințe dovleac/floare de la alesto, inclusiv mix cu stafide, caju prăjite
- biscuiți petit beure - toxici - ulei de palmier
- banalul pufulete - toxic ulei de palmier
- Eugenia Dobrogea - toxică - ulei de palmier
- halvaua - are ulei
- zacusca - are ulei
- anumite batoane fitness cu semințe și fibre, fără lapte praf sau zer - au totuși ulei
- unele dulciuri au ulei de cocos
- diferite grisine cu semințe au ulei
- ciocolata neagra de cea mai buna calitate - unt de ciocolata - tot un ulei
- covrigei - au ulei
- turta dulce are ulei

Până acum doar nucile, semințele crude, sunt ferite de ulei, e atât de toxic pentru ficat și stomac să mănânci în orice ulei, nu știu ce scapă neuns.

Mi se pare o terfelire raportat la rigorile postului să declari prin reclamă comercială la oferta vegană produse de post tot felul de alimente îndoite cu ulei.

Last edited by Iorest; 26.02.2026 at 01:44:34.
Reply With Quote
Vechi 26.02.2026, 11:21:03
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Mă număr printre cei care consideră că postul alimentar este de mult folos duhovnicesc, constituind un bun substrat pentru pocăință, rugăciune, curățire sufletească și sporire în dragoste – adică roadele pe care le urmărim în mod deosebit în aceste perioade binecuvântate pe care Biserica le-a așezat înaintea marilor sărbători.

Dar noi trebuie să țintim către roade – asceza, rugăciunea și faptele de dragoste și milă fiind numai "lucrări de grădinărit" ale sufletului nostru. Sensul postului este înfrânarea – deci o restabilire (sau întărire) a ierarhiei spirit-trup –, recâștigarea simplității, prin renunțarea la alimentele "grele", care întăresc trupul în dauna duhului, dar și printr-un meniu mai puțin variat, care ne ajută să ne săturăm cu mai puțin.

Rigurozitatea, însă, cred că trebuie folosită mai ales la cercetarea cugetului, cu o atenție sporită la gândurile vătămătoare de suflet, justificările viclene, indiferența ori răutatea față de semenii noștri ș.cl. Acrivia excesivă cu privire la conținutul alimentelor de post este o ispită de-a draapta, care poate compromite postul până la a-l face nu doar inutil, ci chiar vătămător. Pentru că, spre deosebire de unul care alege să nu postească deloc, cel care tratează postul ca scop în sine și îl ține "perfect" se va îmbolnăvi de părere de sine, va trăi cu iluzia că este altfel decât "vameșii" care nu cercetează în amănunt ceea ce aleg să mănânce.

Câteva molecule de ulei, ori chiar de grăsimi animale, nu te vor face să te înfrânezi mai puțin. Mai mult chiar, unii duhovnici recomandau, tocmai cu scopul de a te feri de ispita părerii de sine, să adaugi și puțin ulei (în zilele de sec), ori chiar să te atingi de puțină smântână în vremea postului. Așa vei scăpa și de greaua ispită de a-i judeca pe cei care nu postesc.
Vechi 26.02.2026, 11:55:15
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Mă număr printre cei care consideră că postul alimentar este de mult folos duhovnicesc, constituind un bun substrat pentru pocăință, rugăciune, curățire sufletească și sporire în dragoste – adică roadele pe care le urmărim în mod deosebit în aceste perioade binecuvântate pe care Biserica le-a așezat înaintea marilor sărbători.

Dar noi trebuie să țintim către roade – asceza, rugăciunea și faptele de dragoste și milă fiind numai "lucrări de grădinărit" ale sufletului nostru. Sensul postului este înfrânarea – deci o restabilire (sau întărire) a ierarhiei spirit-trup –, recâștigarea simplității, prin renunțarea la alimentele "grele", care întăresc trupul în dauna duhului, dar și printr-un meniu mai puțin variat, care ne ajută să ne săturăm cu mai puțin.

Rigurozitatea, însă, cred că trebuie folosită mai ales la cercetarea cugetului, cu o atenție sporită la gândurile vătămătoare de suflet, justificările viclene, indiferența ori răutatea față de semenii noștri ș.cl. Acrivia excesivă cu privire la conținutul alimentelor de post este o ispită de-a draapta, care poate compromite postul până la a-l face nu doar inutil, ci chiar vătămător. Pentru că, spre deosebire de unul care alege să nu postească deloc, cel care tratează postul ca scop în sine și îl ține "perfect" se va îmbolnăvi de părere de sine, va trăi cu iluzia că este altfel decât "vameșii" care nu cercetează în amănunt ceea ce aleg să mănânce.

Câteva molecule de ulei, ori chiar de grăsimi animale, nu te vor face să te înfrânezi mai puțin. Mai mult chiar, unii duhovnici recomandau, tocmai cu scopul de a te feri de ispita părerii de sine, să adaugi și puțin ulei (în zilele de sec), ori chiar să te atingi de puțină smântână în vremea postului. Așa vei scăpa și de greaua ispită de a-i judeca pe cei care nu postesc.
Bine spus, doar că eu vreau să ies din sfera abstractului în cea a concretului, am văzut mulți oameni chiar și neoprotestanți care spuneau că nu e păcat ce intră pe gură ci ce iese și uite așa pasau subiectul post și nu posteau.

Problema e că foarte puțini oameni cunosc faptul că noi ne dezlegăm postul de fiecare dată când băgăm ulei, am vb cu mulți oameni pe tema asta și cum spunea și episcopul Europei de Nord - Macarie Drăgoi unii nu știau că postul e și de ulei.

Poți întreba și frăția ta cunoscuți, de la lucru, vecini etc să vezi câți știu care e postul original, fundamental.

Foarte puține conferințe ortodoxe care să îți spună în concret - noi la mănăstire nu mâncăm, nu bem apă de la Vecernia Iertării până Miercuri la ora x.

În săptămâna Patimilor nu se mănâncă, nu se bea de Duminică seara până Joi, și de Vineri până Duminică după Liturghie.

Asta e informația care m-ar fi ajutat mult dacă o știam din liceu, abia anul acesta am forțat 2 zile și 2 nopți fără să beau, fără să mănânc, mergând la lucru, poate mă antrenam de mai mulți ani dacă știam mai repede.

Acum îmi fac o bază de alimente fără ulei fiindcă nu mai vreau ulei, poate nu simțim efecte postului real fiindcă ne-am desfătat de ulei.

Te-ai gândit că mulți poate spun că nu mai simt beneficiile postului, tocmai fiindcă postul nu e post ?
Vechi 26.02.2026, 12:19:36
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Psalmistul ne învață în psalmul 108

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte....=65&cap=108#23

23.Genunchii mei au slăbit de post și trupul meu s-a istovit de lipsa untdelemnului

Și mai e o formulare care spune că untelemnul aduce veselie în psalmul 4:

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=4#7

Dat-ai veselie în inima mea, mai mare decât veselia pentru rodul lor de grâu, de vin și de untdelemn ce s-a înmulțit.

Eu înțeleg de aici că untdelemnul e o desfătare.

Tags
ajunare, dezlegarelaulei, fasting, manastire, post