Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #91  
Vechi 25.11.2016, 17:02:17
simpllu simpllu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.10.2016
Mesaje: 1.796
Implicit

Ioane, în trecut te-ai îmbolnăvit din cauza compasiunii tale pentru pacienți? În acea perioadă erai sau nu în Biserică? Necazul (boala) te-a adus în Biserică?
Reply With Quote
  #92  
Vechi 25.11.2016, 17:32:04
ioan67 ioan67 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2016
Mesaje: 1.458
Implicit

M-am îmbolnăvit pentru că părinții mei nu mă pregătiseră pentru moartea lor.
Nici pentru pierderea fiului meu nu mă pregătiseră.
Au venit toate odată, la pachet cu unele măgării ale unor invidioși pilangii din breasla mea, precum și cu divorțul de prima soție, care era centrată pe profesie (un medic excepțional, într-adevăr) și nu pe prunci și familie.

Dar miezul bolii a fost, de fapt, necredința mea și proasta legătură cu Biserica.
Dacă aș fi avut duhovnic, atunci, aș fi mers mai departe. Dar eram singur, cumplit de singur...
În fine, a trecut în mare parte.

Iar clienții mei au fost, prin imensa lor diversitate și patologie severă, oglinda nesfârșită a sufletului meu chinuit... Poate tocmai de aceea eu îi înțelegeam și le făceam față, cu multă compasiune, în vreme ce alții dădeau bir cu fugiții.
Domnul voia să mă înțeleg, cumva, iar eu nu pricepeam atunci intenția Lui... Eram atât de tânăr, de naiv...:) Copilăream, încă. (Nu că acum aș fi, vai, vreun mare bărbat!)
Reply With Quote
  #93  
Vechi 25.11.2016, 23:37:54
ioan67 ioan67 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2016
Mesaje: 1.458
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Necazul (boala) te-a adus în Biserică?
Dimpotrivă, bucuria!
Anume, bucuria Botezului...:) Am fost botezat în pruncie tocmai de preotul satului în casa căruia locuiesc azi...:)
Apoi am rămas în Biserică prin maica mea, mai întâi, prin bunica maternă, prin obiceiurile satului. Mama, îndeosebi, mă ținea în felul ei blând tot mai în inima Bisericii. Ea ne-a învățat rugăciunea, ea ținea sărbătorile, datinile toate. Vorbea destul de puțin despre Dumnezeu, ea prefera să vorbească despre oameni, despre frumusețe, despre milostenie și iubire, despre buna purtare. Modul ei de a fi mi-a rămas până azi icoana cea mai bună a Domnului, icoană vie. Mama a fost un om jertfelnic cum nu am mai întâlnit.
Am rămas apoi în Biserică prin cărți, prin multe lecturi, prin muzică și în genere prin tot ce era frumos și sufletul meu năzuia să cuprindă, să se împărtășească. Prin multă muncă, am rămas, și prin ferirea de a face rele sau scârboșenii. Prin regretul faptelor ele, pe care se întâmpla să le fac uneori, din necunoștință sau copilărie... Prin muncă promptă cu sine, după vreo neregulă care mă făcea să mă simt strin de mine însumi. Toate acestea o bucurau pe maica mea și, prin bucuria ei, bucuram astfel pe Bunul Dumnezeu.
Am rămas în Biserică prin compasiunea mea pentru cei suferinzi și prin bucuria pentru cei virtuoși. Căci am cunoscut oameni excepționali, pe care i-am admirat și îndrăgit nespus, îndurerat mereu de soarta lor vitregă.
Am rămas în Biserică iubind copiii. Și ei iubindu-mă pe mine. Mereu am iubit copiii, nu mă simt niciodată mai bine decât în preajma țâncilor. Adeseori tac, mă așez pe o bancă și îi privesc... Atunci sunt fericit..:) Și un pic vinovat, că nu am făcut ce aveam de făcut pentru ei. Mă refer la toți copiii, nu doar la ai noștri.
Am rămas în Biserică de la bun început și nu am de gând să plec vreodată. Dimpotrivă, nu știu cum să fac, de-o vreme, să fiu încă mai aproape de Acasă al nostru.

P.S. Marele neajuns e că am avut un duhovnic târziu, foarte târziu. M-am spovedit prima dată la 40 de ani...
Reply With Quote
  #94  
Vechi 26.11.2016, 00:00:00
ioan67 ioan67 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2016
Mesaje: 1.458
Implicit

Ceva ani în urmă am citit pe Sfântul Teofan Zăvorâtul. Despre rugăciune, îndeosebi, tot texte excepționale pe care le recomand tuturor cu toată încrederea.
Într-o scrisoare, Sfântul se adresează unui psiholog, proaspăt întors la credință.
Ce pot face, ca psiholog, ca să fie lucru creștinesc? Cum pot să ajut și eu, acum că sunt fiu al Bisericii - îl întreba psihologul convertit pe Sfântul Teofan.
Acesta i-a dat un răspuns care mă urmărește de ani buni: să arăți, cu meșteșugul tău, cum s-a schimbat psihologia ta de când ai venit la credință...:) Cum erai înainte și cum ești acum, l-a îndemnat sfântul.

O astfel de lucrare are legătură cu întrebarea pe care a pus-o Habab al nostru mai la începutul topicului.
Și este o chestiune foarte delicată, mai ales că în ultimii ani se străduiesc mulți să arate cum e cu psihologia și cu duhovnicescul; dar tot lucruri îndoielnice am citit, reducționisme... Pentru că dincolo de reducționismul psihologist, care pe toate le vede psihologie chioară, eu cred deocamdată că există și un reducționism teologist...
Aici răspunsul nu poate veni decât dintr-o dedicare extrem de serioasă, dintr-o asumare deplină a vieții de credință și cu ajutorul de neprețuit al unui bun duhovnic. Ar mai fi și cărțile vechi ale sfinților...

Deocamdată avem însă prilejul să mai vedem ce e cu psihologia asta.
M-aș bucura să revenim la subiecte mai simple, mai legate de elemente, nu doar la dileme teribile, amețitor de înalte, copleșitoare prin grandiosul lor aparent...
Psihologia umană e ceea ce simțim, cugetăm, facem în fiece clipă. Nu trebuie să ne încordăm prea tare pentru a lua oarece contact cu lumea omenescului din noi și dintre noi. Fapte simple, întrebări care par minimale - toate acestea se pot dovedi foarte profunde și folositoare.
Reply With Quote
  #95  
Vechi 26.11.2016, 00:41:46
ioan67 ioan67 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2016
Mesaje: 1.458
Implicit Formalismul și acomodarea

Cuget de multă vreme la asta și mă găsesc bătînd pasul pe loc, în cel mai bun caz.
O să scriu acum câteva reflecții personale, pornind de la terminologia și concepția unui psiholog elvețian, Jean Piaget, care s-a ocupat de dezvoltarea copilului, în special.
Voi începe cu psihologia obișnuită și voi încerca să trag la viața de credință, spre final.

Piaget pune în centrul teoriei sale despre dezvoltare, două concepte: asimilare și acomodare.
Simplu spus (mai exact simplist, din păcate, întrucât gândirea piagetiană e pe măsura complexității lucrurilor și nu o putem rezuma cu ușurință, deși o putem aproxima oarecum...), asimilarea înseamnă că un om care deține deja oarece informații și mecanisme de operare cu informațiile acumulează date noi, tot mai diverse, potrivit schemelor sale deja existente. De exemplu, un copil care a dobândit schema adunării numerelor, face nenumărate exerciții cu tot felul de numere, folosindu-se de schema adunării. Astfel cunoaște lumea nesfârșită a numerelor și a adunării...:)
Dar se întâmplă ca, sub presiunea unui stimul (de pildă copilului îi e greu să facă o anumită adunare), sistemul operator al unui om să devină ineficient sau insuficient ori să deranjeze, cumva, confortul nostru interiior și să vrem o schimbare. Atunci trecem la o nouă schemă operatorie, modificînd-o pe cea precedentă. Copilul, de pildă, generează operația înmulțirii, modificînd schema adunării. Această modificare este numită de Piaget cu termenul de acomodare. Deci o restructurare a schemelor vechi și geneza unor patternuri noi de acțiune mintală sau practică/materială/concretă.

În viața de credință am întâlnit fenomene asemănătoare. Schimbarea treptată a modului cum gândim și simțim lumea, pe noi și pe Dumnezeu, inclusiv schimbarea conduitei efective/practice reprezintă procesul complex pe care îl numim metanoia sau pocăință.
Ca să îl realizăm, avem nevoie nu doar de dorință dar și de flexibilitate în structurile noastre operatorii, precum și de asimilare corespunzătoare.

Se întâmplă ca un om să descopere opera duhovnicească din tezaurul neprețuit al Bisericii. El începe, cu multă râvnă și pasiune dusă până la delicii sufletești cu totul aparte, să asimileze materialele respective. Citește cu nesaț, devine tot mai însetat de informație duhovnicească, atât cât poate fi ea prelucrată de omul respectiv. Cu vremea poate dobândi adevărate priceperi în a citi, poate deveni chiar savant teolog. Asimilarea e uriașă (dacă omul respectiv e și bine mobilat intelectual), ici și colo au loc chiar restructurări ale unor scheme de studiu și de practică. Se pot schimba multe iar omul respectiv pare a fi înnoit, reînviat. Asimilările și acomodările se succed cu intensitate, pe măsura inteligenței duhovnicești a respectivului. Dar..., la o încercare oarecare, omul își dă seama, vai, că în inima lui lucrurile au rămas neschimbate. Jocul formal al dezvoltării sale pică pe lângă inima lui, care rămâne, precum arată testul dumnezeiesc al vreunei încercări, aceeași butie veche... Iar vinul nou se pune în butoaie noi...

Care sunt reperele după care ne putem da seama că unei asimilări impresionante, uneori, de "cultură teologică" îi urmează o restructurare reală, o acomodare, o sporire în luminarea minții și curăția apelor sufletești?
Volumul de cărți studiate (uneori scrise) nu poate fi un criteriu valid. Destui ticăloși savanți are lumea...
Faptele bune și milostive iarăși, nu sunt un criteriu sigur. Fiecare se poate minți că e jertfelnic, până la proba contrarie când, de pildă, nu poate da 1 leu vreunui semen deși în trecut a miluit pe unii cu mii de euro...
Să fie dramatismul spovedaniei? Nțțțțț... Adeseori e circ histrionic ori prostie sadea.
Să fie moderația în toate faptele? Tentant, deși poate fi mai degrabă vorba de vreo aplatizare afectivă...
Să fie lumini și luminițe la rugăciune sau mai știu eu pe unde? Nici vorbă, știm deja despre ce e vorba...

Atunci, de unde avem vreun semn cât de mic și vrednic de crezare că, în sfârșit, e vorba de o înnoire a inimii și de un pas cât de mic, un "zvâc" de pocăință?

În plan psihologic, jocul asimilărilor și al acomodărilor este vital, lucru dovedit cu prisosință de psihologii dezvoltării. Pur și simplu din aceste "ingrediente" e alcătuită adaptarea.
Presupun că și în plan duhovnicesc e ceva asemănător.
Citim un cuvânt, auzim o vorbă la predică sau aiurea și dintr-o dată viața ni se schimbă cu adevărat, se îmbunătățește. Sau așa ni se pare, nouă și altora....
Și totuși e abia un început! Vor trece ani și ani, de confruntări între cele asimilate și vechile scheme, vor fi lupte teribile, uneori, pentru un mic amănunt (buturuga mică...), vor urma confuzii și (auto)înșelări... Vor apărea noi încercări, nenumărate necazuri, destule neatenții, pierderi și recuperări (poate) ale harului...
Cine poate răbda atât?
Nu e mai ușor formalismul?
Reply With Quote
  #96  
Vechi 26.11.2016, 14:39:35
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
M-am îmbolnăvit pentru că părinții mei nu mă pregătiseră pentru moartea lor.
Nici pentru pierderea fiului meu nu mă pregătiseră.
Pai pregatirea de psiholog nu era suficienta?
Daca veneau la tine oameni cu probleme asemanatoare, ce le spuneai?
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
  #97  
Vechi 26.11.2016, 17:19:39
ioan67 ioan67 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2016
Mesaje: 1.458
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Pai pregatirea de psiholog nu era suficienta?
Daca veneau la tine oameni cu probleme asemanatoare, ce le spuneai?
Tu poți să te operezi singur pe cord deschis?

În ce mă privește, mi-am dus necazul cum m-am priceput. Greșeala mea a fost tocmai că nu am cerut ajutor din timp, închipuindu-mi că mă voi descurca singur ca de obicei.
Pe atunci nu știam încă, la modul profesionist, cum se face travaliul de doliu. Aveam să aflu după câțiva ani, cu prilejul unei formări tocmai pe problema asta.
Din păcate nici rânduiala bisericească nu o cunoșteam și nu participam la slujbe.
Mi-ar fi făcut cu siguranță mult bine dacă solicitam ajutor atât de la terapeut cât și de la Dumnezeu, prin Biserică.

P.S. Declanșată atunci sub presiunea concomitentă a mai multor stresori (legat de asta, făcînd odată testul de stres m-am speriat foarte tare: scorul meu era cu mult peste indicele care semnala, deja, nebunia deplină și/sau moartea; am avut o rezistență ieșită din comun, se pare, la catastrofe... E drept că m-au ajutat și cunoștințele de psihologie precum și robustețea optimismului moștenit de la părinți), tulburarea mea nu s-a manifestat brusc. A fost un proces insidios, insesizabil în câmpul conștiinței clare, care a durat câțiva ani, epuizîndu-mi treptat mecanismele de coping/antistres. În acel context am început să apelez la o "soluție" cât se poate de proastă: însingurat, îmi tot munceam gândul... Ruminam... Și făuream planuri nerealiste, stînd cuminte în banca mea printr-un bar din cartier unde găseam un pic de liniște. Astfel, pas cu pas, hărțuit din toate părțile de nenumărate necazuri (absolut pe toate planurile) am devenit dependent de alcool și mi-am pierdut o seamă din abilități, din însușirile de personalitate... Nu știam pe atunci că "soluția" alcoolului e bună pe termen scurt dar aduce complicații cu mult mai mari pe termen lung. Când era deja foarte rău, Bunul Dumnezeu mi-a scos în cale ultima soluție: terapeutul și, în scurt timp, comunitatea AA și Biserica - în sensul de participarea concretă la slujbe și la Sfintele Taine. Maslul și Spovedania au fost cele mai bune leacuri, după ce am intrat în abstinență și am început tratamentul psihoterapeutic și medicamentos. La mine recuperarea din depresie și alcoolism s-a realizat prin combinarea dintre: medicație, psihoterapie în grup de suport, slujbe și Sfintele Taine. Desigur, în condiții de abstinență totală.
În anii când începusem să pierd controlul vieții mele, am renunțat să mai lucrez.
Reușeam doar să îmi țin orele ca profesor și să mai ajut studenți, masteranzi, doctoranzi.
Dar consiliere și psihoterapie nu mai practicam, deoarece nu mai eram în cea mai bună formă a mea. Eram deja copleșit de ale mele...
Reply With Quote
  #98  
Vechi 26.11.2016, 17:30:22
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.933
Implicit

Citat:
În ce mă privește, mi-am dus necazul cum m-am priceput. Greșeala mea a fost tocmai că nu am cerut ajutor din timp, închipuindu-mi că mă voi descurca singur ca de obicei.
Pe atunci nu știam încă, la modul profesionist, cum se face travaliul de doliu. Aveam să aflu după câțiva ani, cu prilejul unei formări tocmai pe problema asta.
Cum se face travaliul de doliu?
__________________

Reply With Quote
  #99  
Vechi 26.11.2016, 17:42:32
ioan67 ioan67 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2016
Mesaje: 1.458
Implicit

....:)
Plîngînd, mai întâi...:) Jelind din toată inima, fără reținere. Adică tocmai ce e interzis, prin cultura noastră, bărbatului macho... Care e, de fapt, un băiețel ferit de confruntarea cu durerea. Ea dispare din planul conștiinței și se mută în spatele cortinei mecanismelor de apărare, mîncîndu-ne oasele de acolo...

P.S. E mult de spus, Florin. Sunt nenumărate detalii, capcane, mecanisme etc. Nu e aici locul pentru a face, măcar, un rezumat - e treabă pentru specialiști, crede-mă.
Și se face în primul rând în relație, nu singur.
Tocmai aici se vede cât de bună e rânduiala noastră bisericească unde cel îndoliat se află mereu în comunitatea euharistică. În lipsa unui terapeut priceput, cel mai sigur leac este ținerea rânduielilor bisericești, prin participare cu tot sufletul, cu toată puterea credinței.
Pe de altă parte, ceea ce facem în Biserică nu e doar pentru cel aflat în doliu, ci și pentru cel plecat deja dintre noi.
Reply With Quote
  #100  
Vechi 27.11.2016, 00:27:47
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
Tu poți să te operezi singur pe cord deschis?
Poate gresesc, dar din ce stiu psihologul ofera doar uneltele si instrunctiunile, pacientul este cel care efectueaza operatia si ar fi ne-etic ca interventia sa devina mai personala de atat.
Daca gresesc, m-as bucura ca o eventuala contrazicere sa fie si argumentata.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
Răspunde